Кіровоградщина попрощалася з “Кет” – героїчним бійцем 17-го батальйону (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
????????????????????????????????????

Сьогодні, 19 серпня, Кіровоградщина проводила в останню путь жінку-солдата, яка загинула в полум’ї війни – знам’янчанку Катерину Носкову, яка служила в 17-му окремому мотопіхотному батальйоні.

26-річна дівчина не мала військової освіти – за фахом вона повар. Не була професійним солдатом – працювала у відділені поштового зв’язку. Вона просто любила свою землю і свідомо пішла її захищати. Катя пішла на фронт добровольцем.

Контракт підписала у лютому. Документи для цього зібрала з рекордною швидкістю – всього за дві доби. У цьому їй допомагав т.в.о. Знам’янського міського комісара Олег Корінний. Тоді, у військкоматі, він побачив Катю вперше. Сьогодні, на панахиді, вдруге і востаннє. «Я перший раз зустрів людину, в якій стільки бойового духу і патріотизму,  – розповів військовий. – Вперше зрозумів, як молоді люди люблять і поважають свою державу. Ніякі слова не допоможуть повернути її назад. Одне можу сказати, що вона віддала життя, щоб в нашій країні був мир і спокій, щоб діти і батьки жили в мирі і спокої».

Тут, на фронті, вона знайшла своє кохання – теж військового. Вони одружилися в березні цього року. Весільна церемонія відбувалася прямо у військовій частині – не могли і не хотіли  закохані чекати до закінчення війни. Тоді вони не думали про те, що одному з них доведеться хоронити іншого. Тим більше, не думали, що так швидко з життя піде наречена.

«Кет» була зв’язківцем. Їй не обов᾿язково було йти на передову, але вона завжди туди рвалася – до бійців, бо й сама була справжнім бійцем.  І тієї ночі (16 серпня) вона сама попросилась на поле бою, якщо словом «бій» можна назвати безсоромний і безжальний обстріл проросійськими терористами українських військових в районі Горлівки. Катя сіла в машину і поїхала вперед – на порятунок бойових побратимів. Їй вдалося вивезти з-під обстрілу двох поранених солдат. Вона врятувала два людські життя, а своє віддала. Трагедія сталася, коли дівчина повернулася за пораненими. Тоді обстріл відновився, і «Кет» загинула разом з бійцем, якого намагалася вивезти в санчастину. Дівчину хоронили в закритій труні.

Попрощатися з Героїнею на центральну площу Знам’янки прийшло близько півтисячі людей. Сльози, зітхання, схлипування, скандування «Герої не вмирають! Слава Героям! Смерть ворогам!»… Синьо-жовті і чорні прапори, десятки вінків і сотні квітів…

Виголосити прощальне слово намагався Знам’янський міський голова Ігор Крижановський. Але не зміг – не стримавши чоловічі сльози, він перервав свою промову на півслові.

Попрощатися з «Кет» приїхали і її бойові товариші з 17-го батальйону, солдати 34-го батальйону, бійці 3-го полку СпП, представники обласного військкомату. Пригадуючи мужню дівчину,  представник командування 17-го батальйону відзначив, що вона була  доброю і відповідальною, нестримною і хороброю.  І батальйон не пробачить ворогам її смерті.

У Каті залишився чоловік і 4-річний синочок, заради якого вона стала на захист України, старенькі батьки і старша сестра. Уся Кіровоградщина розділяє їхнє горе й оплакує безстрашну «Кет», яка стала жертвою російської агресії на Донбасі.

Вічна пам’ять Героїні України!

Світлана Томашевська, Перша електронна газета. Фото і відео автора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар