Гуртожиток для переселенців на Кіровоградщині: презентація проекту та нові виклики

Вчора, 17 серпня, у приміщенні торгово-промислової палати відбулася презентація проекту «Побудуємо майбутнє разом!», який реалізується за підтримки ЄС в рамках програми підтримки громад, що опинилися під впливом конфлікту в Україні.

Як писала раніше Перша електронна газета, 13 березня 2015 року між головою Кіровоградської обласної ради Олександром Чорноіваненко та керівником Програми співробітництва Європейської комісії Берендом де Гроотом було підписано грантовий контракт на отримання 640,8 тис. євро для капітального ремонту 5-поверхового гуртожитку на 150 кімнат для внутрішньо переміщених осіб у смт. Новгородка. У рамках даної угоди передбачено також капітальний ремонт дитячого садка «Світлячок».

«ЄС не перший рік допомагає Україні у реалізації суспільно важливих проектів. За останні 10 років Європейським Союзом вкладено у розвиток України 2,8 млрд. євро. За останні декілька важких для України років, країни-учасниці ЄС збільшили фінансування українських проектів втричі, тим самим вклавши в розвиток України 38 млн євро. Але ми вперше співпрацюємо з Кіровогращиною, хоча й сподіваємося, що не востаннє», – наголосила експерт моніторингу програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку» Наталя Лукашенко.

Читайте більше: Кіровоградщина європейська: на що будуть витрачені кошти ЄС?

Після того як куратор проекту Валерій Кальченко презентував проект, почалося його жваве обговорення серед активістів та власне тих людей, для яких готується житло. Наприклад Сергія, переселенця з Донецька, який зараз мешкає в Олександрії, найбільше цікавило питання наскільки доцільне будівництво гуртожитку і чи не було б краще просто придбати будинок з присадибною ділянкою  у сільській місцевості.

Голова облради Олександр Чорноіваненко заявив, що написання грантових проектів для купівлі житла для внутрішньо переміщених осіб – цілком реальний варіант, але у даному випадку, проект по будівництву гуртожитка вже готовий і його потрібно просто реалізувати. «Це тільки початок. З часом визріють і нові ідеї», – прокоментував Чорноіваненко.

Селищний голова Новгородки Олександр Сириця запевнив, що для тих, хто бажає займатися сільським господарством у селі обов’язково знайдеться земельна ділянка. «Землі у нас достатньо. Не гектарами, звісно, видаватимемо, але щоб вирощувати городину вистачить, – зазначив Олександр Сириця. – Крім того, житло пустувати не буде. Коли закінчиться війна і частина тих, для кого будується цей гуртожиток, повернуться додому, житло лишиться для молодих сімей», – наголосив селищний голова Новогородки.

Загалом у кожного з присутніх внутрішньо переміщених на Кіровоградщину осіб було своє бачення того, як місцева влада і держава мають забезпечувати комфортне проживання. Одні дякували, інші – скаржилися на дорогі ліки та відсутність води в гуртожитках КНТУ. Але зійшлися на єдиному – невдовзі на Кіровоградщині з’явиться 150 кімнат для людей, життя яких зруйнувала війна (до 10 вересня триває тендер на проведення ремонтних робіт, тому Олександр Чорноіваненко пообіцяв, що на початку жовтня власне почнуться ремонтні роботи, які мають завершитися за 12 місяців).

За ініціативи координатора робочої групи з питань біженців із зони АТО при Кіровоградській облдержадміністрації Валентини Кулачко, яка не з чуток знає проблеми, з якими зіштовхуються переселенці, адже відчула їх на собі, вирішили, що вона буде виконувати роль посередника між владою і внутрішньо переміщеними особами, які проживають в області. Це дозволить налагодити тристоронній діалог між місцевою владою, громадськістю і людьми, для яких власне будується житло.

«Така тристороння співпраця допоможе уникнути непорозумінь між владою та внутрішньо переміщеними особами і посилить контроль громадськості над виконанням домовленостей з ЄС», – пояснила свою позицію пані Валентина.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар