Кому належать ринки Кіровограда?

Парламентські «тушки», брат представника Кучми, однопартійці Кличка та звинувачений в корупції голова облспоживспілки – під їх контролем міські базари. На це питання шукали відповідь “Наші гроші”.

«Центральний», «Колгоспний», «Авторинок»

Найбільшими ринками Кіровограда є «Центральний» та «Колгоспний» – на обох порядкує підприємство «Кооперативний ринок Кіровоградської обласної спілки споживчих товарів» з директором і підписантом Світланою Кондратюк. Засновником підприємства є Кіровоградська облспоживспілка, засновниками якої є вісім районних споживчих товариств. Незмінним директором облспоживспілки вже багато років є депутат Кіровоградської обласної ради від Партії регіонів Петро Петрушевський.

Проти Петрушевського 16 липня 2015 відновлено кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем та заволодіння грошовими коштами підприємства. Це ж підприємство «Кооперативний ринок Кіровоградської обласної ССТ» господарює і на «Авторинку» Кіровограда. Загальна площа трьох ринків становить більше 77 тис кв м.

«Черьомушки», «Жемчуг», «Полтавський»

Загальна площа цих трьох ринків складає 7,44 тис кв м. і всі вони належать ПП «Кіровоград-буд-дизайн», керівником якого Ірина Федішова. Засновниками цього підприємства є Андрій Кролевець та Юрій Шаров. Андрій Кролевець є депутатом Кіровоградської міської ради від Народної партії.

Юрій Шаров – брат екс-нардепа Ігоря Шарова, був фігурантом справи про фальсифікацію результатів виборів у 100-му окрузі у 2004 році. Юрій Шаров має чин підполковника міліції, він пенсіонер МВС. Після Помаранчевої революції прокуратура завела справу щодо його роботи в міліції, але пізніше вона була закрита.

Ігор Шаров в Раді минулого скликання входив до фракції Партії регіонів. В 90-хх роках він був представником президента Леоніда Кучми в Раді, пізніше очолював партію Трудова Україна.Територія цих ринків з комунальної власності в приватну перейшла завдяки скандальному рішенню Кіровоградської міської ради №405 2007 року, яким в довготривалу оренду та приватну власність було віддано 200 гектарів міських земель, в тому числі на територіях парків та скверів. Юрій Шаров та Андрій Кролевець як депутати міської ради голосували за дане рішення.

Ринки «Престиж»

Власником трьох однойменних ринків «Престиж» за різними адресами є ТОВ «Ринок «Престиж» з керівником і підписантом Михайло Жадановим. Засновниками підприємства є Лариса Медведенко та Микола Медведенко.

Микола Олексійович Медведенко також був керівником і одним з головних акціонерів ЗАТ «Господарчі товари» та ВАТ «Господарка». У 2009 році діяльність ЗАТ і ВАТ було припинено , правонаступником ЗАТ стало ТОВ «Господарчі товари 2010» з тим же керівником Миколою Медведенком.

Ринок «Овочевий»

Загальна площа ринку 17,72 тис км м. Ним володіє ТОВ «Альваід» з керівником Олександром Сергієнком. Засновником цього підприємства є Олександр Кожин. З 2000 –х років і до теперішнього часу повний тезка Олександра Анатолійовича Кожина є одним з заступників директора ПАТ «НВП «Радій». Основними власниками акцій ПАТ «НВП «Радій» є швейцарська компанія «Ensol SA» та бізнесмен Євгеній Бахмач. Це саме його підприємство орендує комунальні тролейбуси в Кіровограді.

Ринок «Європейський»

На одному з найбільших ринків в центрі міста порядкує ТОВ «ХХI вік» і Тетяна Зозуля. Засновниками ТОВ «ХХI вік» є Валентина Онул та Людмила Катеринич. Вони ж є засновниками ТОВ «Композиція». Валентина Онул є матір’ю Миколи Онула.

Він – президент корпорації «XXI століття», на минулих виборах був обраний в обласну раду від Партії регіонів, але пізніше він змінив партійну прописку на партію Віталія Кличка «УДАР». Сьогодні його дружина Лариса Онул очолює фракцію «УДАР» в Кіровоградській міськраді, до якої входить і інша співвласниця ТОВ «XXІ вік» Людмила Катериніч.

Ринок «Привокзальний»

Ринок займає площу 6,60 тис кв м біля старого автовокзалу у Кіровограді. Належить ринок ТОВ «Домініон – Кіровоград». Сьогодні керівником цієї фірми є Валентина ГОЦ, але у 2012 році директором цього підприємства був екс-нардеп Андрій Табалов, який прославився з своїм батьком Олександром як «перші тушки» в Раді минулого скликання.

Сьогодні Табалов співзасновник підприємства, інший співвласник – його мати Людмила Табалова.

«Босфор»

Це ринок площею в 5,00 тис кв м. За останній час на ньому кілька разів траплялися пожежі, тому сьогодні він працює частково. Власником ринка є приватна фірма «Фірус», якою керує Сергій Мезенцев. Засновник фірми – Ірина Мезенцева.

Ринки «Бєляєвські»

З назвою «Бєляєвський» в Кіровограді існує два ринки. Один з них за адресою Бєляєва, 2 знаходиться в оренді у ПП «Інвест-Оптим», керуя яким В’ячеслав Баклшин. Інший ринок з такою ж назвою площею 600 кв м знаходиться за адресою, Бєляєва, 11. Тут порядкує ТОВ «Патрол Інтернешнл» з керівником Станіславом Богдановим.

Ринок автозапчастин

Ринок займає площу в 3,36 тис кв м. Порядкує на ньому ФОП Федоров Роман Миколайович.

«Новомиколаївський»

Цим ринком володіє ПФ «Євразія Центр», яку заснували Сергій Чередник та Олександр Юрченко. Сергій Чередник відомий в Кіровограді підприємець, який разом з братом Костянтином володіє компанією-виробником морозива під торгівельною маркою «Ласка». Костянтин Чередник є депутатом Кіровоградської обласної ради від Партії регіонів.

«Шахтарський», «Новий»

Це два комунальні ринки, вони засновані Кіровоградською міською радою та Новенською селищною радою. Першим з них керує КП «Ринково-побутові послуги», іншим – КП «Ринок Новий».

Перший оптовий ринок

ТОВ «Перший оптовий ринок» заснували Василь Гребенюк, Ольга Бойко, Леонід Вітряченко, Леонід Ковальов, Світлана Несміян та Григорій Трикозенко. Василь Гребенюк, який є керівником фірми, балотувався в депутати Верховної ради від Українського Народного Блоку на позачергових виборах 2007 року. Повні тезки іншого засновника – Вітряченко Леоніда Борисовича та Ковальова Леоніда Петровича є засновниками місцевої торгівельної мережі «Візит».

«Оптпродсервіс», «Цукровик»

На ринку площею 842 кв м працює споживче товариство «Оптпродсервіс» з керівником Олександром Кожемякіним. Засновниками є Наталія Жеброілова, Вікторія Кухта, Олександр Панов, Марина Перевознюк, Любов Проценко та Анатолій Романенко.На ринку «Цукровик» площею 437 кв.м. працює ФОП Паніотов Олександр Олександрович.

Ринок «Балашівський»

Петро ПетрушевськийЦей ринок площею 293 кв м належить підприємству гуртово-роздрібної асоціації «Облкоопгоспторг», яким керує Руслан Петрушевський – син директора облспоживспілки Петра Петрушевського.

Зоя Лебідь, «Наші гроші. Регіон»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар