Земельний конфлікт у Злинці: рейдери, блокпости і пошуки справедливості

Це не один із блокпостів у зоні АТО. Це – в’їзд у село Злинка Маловисківського району. Блокпост з’явився після того, як селяни буквально силою відстояли своє право на землю перед рейдерами. Але історія, схоже, ще далека від завершення. Про це йдеться в матеріалі “Нової газети”.

Першою про події в Злинці написала Перша електронна газета. Наші колеги повідомили про те, що минулого тижня до села прибули комбайни у супроводі групи озброєних людей. Реалізувати мету – зібрати урожай із землі злинчан – не дали мешканці села. Вони вийшли і стали живим щитом, не давши техніці розпочати роботу. А на в’їзді у село поставили блокпост.

У Злинській сільській раді розповідають, що ситуація в селі після «візиту» рейдерів склалася дуже напружена. За словами сільського голови Марини Яковлєвої, у селі обробітком землі займаються два товариства з обмеженою відповідальністю, 27 фермерських господарств, 1600 одноосібників (такої кількості одноосібників, напевне, немає більше ніде в області, і це – особливість земельних відносин у Злинці). Земля – основний спосіб селян заробити на життя. «Щоб зберегти її, ми звертаємося куди тільки можна – і до народних депутатів і навіть до Президента», – каже сільський голова Злинки Марина Григорівна.

– Злинка – специфічний населений пункт. Людей там, якщо вони вже налаштовані, дуже важко збити з того шляху, а обирають шляхи вони часто доволі радикальні, – говорить голова Маловисківської РДА Павло Сорока. – Ми були в Злинці разом з начальником районного відділу МВС, спілкувалися з людьми. На сходці важко знайти «єдино правильне рішення», адже емоції переповнюють усіх. Ми намагалися пояснити людям, що в першу чергу ВОНИ повинні діяти в рамках закону. У злинчан є бажання створити загони самооборони, тобто так звану «громадську міліцію». Закон це передбачає. Райвідділ надасть усю необхідну інформацію, матеріальну базу для того, щоб все відбулося в рамках закону. Так звані патрулі матимуть певні законні підстави затримувати до прибуття міліції людей, що вчиняють неправомірні дії. Сьогодні у нас є чітке запевнення від голови ОДА: і міліція, і влада – на боці людей.

Що ж змушує злинчан іти на кардинальні кроки, покладаючись, у першу чергу, на себе, захищаючи власну землю?

Земельно-документальний безлад

У пошуках відповідей на ці запитання ми поспілкувалися з одним із фігурантів скандалу – місцевим господарником Анатолієм Хмуріним, керівником ТОВ «Авангард». Завдяки його розповіді можна відтворити певну хронологію і знайти ймовірні причинно-наслідкові зв’язки подій у Злинці.

– Усі ці три пачки договорів були відправлені на реєстрацію у відділ Держземагентства в Маловисківському районі, – розповідає директор «Авангарду». – Документи ми збирали близько півроку: більше половини орендодавців – «чужі люди», адже земля переходила із рук в руки, мінялися власники… Але зібрати документи нам таки вдалося. Тодішній начальник районного підрозділу Держземагентства Валерій Мукоїда відправив нас в Кіровоградську регіональну філію ДП «Центр Державного земельного кадастру». Там протягом кількох місяців виготовляли обмінні файли і робили витяги. За це ми заплатили велику суму грошей. Виготовлені документи ми здали в районне Держземагентство 12 серпня 2013 року.
Далі, за словами фермера, почалися «цікавинки». Подальшу роботу усіляко намагалися заблокувати місцеві «земельні» чиновники.

– До цього я і не знав про той «Центр ДЗК» (контору, зі слів фермера, йому порекомендували в районному відділі Держземагентства. – Авт.), – коментує Анатолій Хмурін, – а тут раптом нам почали говорити, що на документах «не така печатка», то «ксерокопія неякісна» і т.д. Тобто почали шукати якісь причини. Зрештою, документи ми залишили «переробляти» в районній установі. Я одразу щось запідозрив – ніхто не дав жодної розписки в отриманні документів: просто прийшли дівчата і забрали їх переробляти.

За словами фермера, в місцевому відділі Держземагентства до документів поставилися, м’яко кажучи, халатно:
– Ми заходимо через кілька тижнів – лежать наші договори. Заходимо через місяць – буквально валяються скрізь: під столами, стільцями. Нам постійно говорили: «Ми зайняті, великий наплив»… А час минає. Ми заплатили частину грошей за «роботу» і вирушили в реєстр, в юстицію. Нам так і сказали: ідіть домовляйтеся, якщо в юстиції вам швидко зроблять, то і ми постараємося швидше. Але там нам повідомили, що на реєстрацію документів може піти… близько двох років!

Зневірившись у чиновниках, директор і засновник ТОВ «Авангард» забрали усі документи на землю, так і не зареєстровані, та відвезли їх в контору товариства, що розташована в будинку культури.

– Ви розумієте, я займаюся землею, а минув уже майже рік, – говорить Анатолій Борисович. – Мені необхідні були якісь документи, щоб було як звітувати, раптом перевірка. Ми заховали їх у сейфі.

Минув час. Із понад двох тисяч гектарів, на які безуспішно намагалися оформити документи в «Авангарді», у віданні товариства залишилося значно менше землі: деякі пайовики забирали землю, ділянки переходили до іншого орендаря, деякі договори втрачали силу. Загалом, відбувався звичний для села процес «бродіння землі». Зібрані, але не зареєстровані документи зберігалися в сільській конторі.

– Ми чекали, поки щось зміниться в країні, у владі, – переконує директор злинського «Авангарду». – Так же не може бути, щоб стільки людей займалися незрозуміло чим, лише гальмуючи роботу фермерів.

17 червня нинішнього року контору «Авангарду» пограбували. Грабіжник не взяв нічого цінного. Зникли лише договори на землю, кілька оригіналів державних актів та архів бухгалтерії товариства за 2013 і 2014 роки. Міліція, що приїхала на місце злочину, за словами фермера, у своїх звітах відобразила зниклі документи як такі, що не мають цінності, тобто фактично прирівняла їх до макулатури. Само собою, пошуком макулатури ніхто особливо займатися не буде. Через певний час, перебуваючи в Маловисківському відділенні Держземагентства, співробітниця «Авангарду» Тетяна Шкрябіна виявила на одному зі столів документи, викрадені з контори товариства.

– Серед документів, які вже пішли в обробіток, – розповідає Анатолій Борисович, – були документи моїх батьків, мого брата, моєї померлої тітки. Тетяна Григорівна знайшла там свої документи, наших працівників і заяву, підписану її зятем та датовану 30 червня нинішнього року. Її зять, до речі, помер 10 листопада 2014. Я – до Мукоїди, а його вже немає. Він звільнився.

Завдяки випадковості, злинському «Авангарду» вдалося залучити прокуратуру, міліцію, які почали шукати організаторів злочину. Із відділу Держземагентства вилучили документи, які на той момент там знаходилися, але процес, на жаль, зупинити не вдалося: уже оформлялися витяги, реєструвалася земля.

– 6 липня документи вилучили правоохоронці, а 9 липня реєструється заява за підписом померлого зятя Тетяни Григорівни, – говорить Анатолій Хмурін. – Наскільки мені відомо, заяви «літали» до 29 числа. До того ж, усі ці крадені документи оформлялися у нічний час.

За словами очільника «Авангарду», після того, як про злочин стало відомо, Злинкою поповзли чутки, що в селі з’явилася група людей з місцевих, які уже навіть почали між собою ділити землю і посади.

– Я не буду говорити хто це, – каже Хмурін, – хай все вирішує слідство. Поповзли чутки, що приїдуть обмолочувати зерно на полях. У чутках навіть звучала конкретна дата.

Але до цього у Злинці у ніч з 17 на 18 липня невідомі особи проникли на територію «Авангарду» і порізали на комбайнах товариства шини. Загалом було знищено 16 скатів. У баки комбайнів засипали цукор. Крім того, біля двору фермера невідомі порізали колеса його позашляховика. Звісно, про це були повідомлення в міліцію, але поки що результати не відомі. Коли уже більшість фіктивних договорів на обробіток землі було зареєстровано, фермеру вдалося дізнатися, на кого ж реєструється земля. Як виявилося, у Кіровограді було створено ТОВ «СТОВ «Авангард» – практично клон злинського ТОВ «Авангард». Більше того, навіть прізвище директора підприємства-клона було співзвучне з прізвищем Хмуріна – Хмара. Клона, згідно з ЄДР, було зареєстровано 17 листопада 2014. А 23 липня до Злинки приїхали чужі комбайни збирати людський урожай.

– Дехто з прізвищем Хоменко приїхав і заявив, що ТОВ «СТОВ «Авангард» (кіровоградський клон. – Авт.) заборгувало йому близько 3 мільйонів гривень, – говорить Анатолій Борисович.

Мотивація прибулих була простою: клон «Авангарда» нібито передав їм право на обробіток земельних ділянок за борги. Але мешканці Злинки встали на захист своєї землі і не дали комбайнам зайти на поля.

Тим часом події розвивалися: 24 липня у підприємства-клона змінився власник. Ним став дехто Олександр Григорович Романчик.
– Ми людям неодноразово пояснювали, що зараз відбувається буквально рейдерське захоплення землі, – говорить директор злинського «Авангарду». – 13 тисяч 200 гектарів землі в Злинці – це ласий шматочок. 2000 гектарів пасовищ. До того ж, тут ще є 2 елеватори, залізниця і нафтобаза. Більше того, Злинка може стати центром новоствореної громади, тобто фінансуватиметься на пряму з державного бюджету.

Фермер сподівається, що йому вдасться зібрати врожай і вчасно розрахуватися з пайовиками. Надію він, як і багато мешканців села, покладає на владу, суди і справедливість, яка має відновитися.

Що робити селянам?

Влада тримає ситуацію у Злинці на контролі – заспокоює голова Маловисківської РДА Павло Сорока.
– Маловисківська РДА, як і Кіровоградська ОДА, займає виключно правову сторону. На сьогодні ми маємо чітку позицію: у людей ніхто не має права забирати їхню власність, як би там не відбулося, яким би чином не оформлялися ті договірні стосунки з новоствореним СТОВ «Авангард». Наскільки мені відомо, уже розпочалися слідчі дії, порушено декілька кримінальних справ, у тому числі і стосовно посадових осіб, але право на власність в людей ніхто не забрав. Зараз залишається єдиний вихід: ті люди, які дійсно не підписували жодних договорів (а таких, я розумію, більшість), мають повне право зібрати на своїй землі урожай, а наступної весни посіяти ті культури, які вони вважають за потрібне. А вже законність тих договорів визначить слідство, суд дасть їм правову оцінку, і все стане на свої місця. Швидше за все, договори будуть визнані недійсними, зніметься державна реєстрація цих договорів і власники паїв матимуть змогу чи оформити свої договірні стосунки з іншим сільгосппідприємством, чи обробляти паї одноосібно, як це в основному роблять в Злинці.

У Павла Володимировича є практичний план дій для злинчан:

– Людина приходить з актом на право власності на землю, стає на свій пай, наймає комбайн і збирає урожай на своїй ділянці, аргументуючи це тим, що це її власність і вона нікому не давала прав користуватися цією земельною ділянкою.

Кінець першої частини. Продовження публікації читайте через тиждень.

Володимир Кондрашов, “Нова газета”.

Перша електронна публікує коментар прес-служби обласної прокуратури з приводу подій у Злинці: “На минулому тижні за фактом підроблення підписів власників земельних паїв на договорах оренди земельних ділянок з одним із аграрних підприємств регіону, яке хоче захопити цю землю, зареєстроване кримінальне провадження за ч.4 ст.358 КК України. Крім цього, внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст.364 КК України відносно посадовців реєстраційної служби Маловисківського РУЮ, які ці 513 договорів зареєстрували, не перевіривши їх достовірності.

Прокуратура процесуально керує вказаним розслідуванням. Наразі проводяться всі необхідні слідчі дії задля встановлення обставин злочинів та осіб, які їх вчинили”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар