Що варто знати про Африканську чуму свиней?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У зв’язку із загостренням епізоотичної ситуації в Україні,  що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)

  1. Що АЧС не становить небезпеки для людини.
  2. Що людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.
  3. Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).

Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

АЧС – це:

  • гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко)
  • висококонтагіозна (надзвичайно заразна)
  • інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої)
  • вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)
  • хвороба (хворобливий стан організму – тварина виглядає підозріло, не так як завжди)
  • свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Африканська чума свиней є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Збудник цього захворювання:

Вірус, що містить ДНК і належить до родини Asfaviridae роду Asfivirus. Віріони – сферичної форми діаметром 175-215 нм.

Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища.

  • У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів,
  • у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів,
  • копченій шинці – до 5 місяців,
  • у гною – до 3 місяців

Ознаки хвороби:

Лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах.

Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС досягає 100 %.

Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в  господарства всіх форм власності головне управління ветеринарної медицини в Кіровоградській області рекомендує:

  1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
  2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
  3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.
  5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
  6. Постійно вести боротьбу з гризунами.
  7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
  8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
  10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
  11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.
  12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
  13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
  15. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
  16. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин
  17. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
  18. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Проведення дезінфекції тваринницьких приміприміщень, побудованих із пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки тощо) не гарантує стовідсотковогозничення вірусу глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.

Пам’ятайте: Лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар