Де відпочити влітку: Мальовничі куточки Кіровоградщини (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Люди втомлюються від постійних незмінних буднів та звичної рутини. І кожна вилазка на період відпустки сприймається, як винагорода за цілий рік виснажливої праці. Далеко не в кожного зараз є можливість витратити кілька тисяч гривень на на модні курорти й санаторії, та й не хочеться розділяти клаптики пляжу з тисячами відпочиваючих на залюднених приморських берегах. Тож варто згадати, що в нашій області теж є чимало мальовничих куточків, де можна з користю відпочити і підзарядитися енергією й гарним настроєм на наступний трудовий рік.

Світловодський район.

1

1. Блакитне озеро – оазис найчистішої води, навколо якого ростуть велетні-сосни. На обладнаному піщаному пляжі є альтанки, столи, мангали для пікніків, а ще буфет, волейбольний майданчик, дитячі гойдалки та водні атракціони.

2

2. У приватному зоопарку в с. Озера найцікавіше буде дітворі, яка на власні очі зможе побачити левів, африканських носух, єнотовидних собак, вовків, карликових кенгуру, борсуків, тхорів, ведмедів, пітонів, шимпанзе, макак, лам, косуль, оленів, верблюдів, африканських страусів, рись, крокодилів та інших екзотичних тварин.

3

3.Кременчуцьке водосховище (р. Дніпро, під водою якого знаходиться місто Новогеоргіївськ) це одне з найбільших в Україні, тому його нерідко називають морем. Та на відміну від справжнього моря, при низьких температурах воно замерзає. Море, яке не рухається і не шумить, а створює відчуття повної ірреальності, стане чудовим місцем для сімейного пікніка.

До того ж тут можна здійснити прогулянку на яхті під вітрилами та побувати на Кременчуцькій ГЕС.

московська гора

4. Московська гора – ще одна мальовнича місцина Кіровоградщини, яка розташована поряд з селом Нагірне, неподалік Кременчуцького водосховища. Тихі пляжі й теплі води при Московській горі вже чекають на любителів зеленого туризму.

купава

5.На туристичній базі «Купава» умови перебування максимально наближені до природних – відпочиваючі зможуть відчути практично повний відрив від цивілізації і абсолютне єднання з природою. Туристам пропонують здійснити водні прогулянки на байдарках «Таймень-2» та разом з досвідченим інструктором пройтися по заплутаних лабіринтах каналів і озер національного парку «Білецьківські плавні».

балу

6. Заміський комплекс «Балу» – це обрамлений досягненнями цивілізації куточок природи, який розкинувся на узбережжі Дніпра – в одному з екологічно чистих куточків регіону. Тут на вибір відпочиваючих національна кухня, лазня на дровах, тенісний корт, більярд, прогулянки затокою на катамаранах, приватний пляж, а для любителів риболовлі – наповнений рибою штучний ставок.

Олександрійський район

око
1.Чистотою з озером під Балахівкою з милозвучною назвою «Блакитне око» не може зрівнятися жодна водойма на Кіровоградщині. В озері, яке утворилося на місці затопленого кар’єру, вода дійсно блакитного кольору, до того ж не солона. Завдяки чистоті водойми (прозорість до 5 метрів) у сонячну погоду зі скелі над озером можна спостерігати за зграями риб, які снують від берега о берега, бентежачи блакитні води.

А навколо «ока» розкинулися зарості акації й обліпихи, сосновий лісок, а на протилежному березі – дикий сад яблук і груш.

скелі

2.У селі Оліївка (недалеко від Олександрії) є Срібне озеро, що володіє чудодійними властивостями – лікує практично всі захворювання опорно-рухового апарату. Аналіз води підтверджує, що вона насичена іонами срібла, які й оздоровлюють організм.

Озеро також називають Великою скелею, а поряд є ще одне – Мала скеля, але воно нині практично повністю заболочене. Утворилися озера під час війни, коли фашисти підірвали гранітний кар’єр і підземні води за лічені хвилини поглинули видобувні печери, шахти, вагонетки.

Бобринецький район

веселівка
1. На відміну від прісних вод «Блакитного ока», озеро села Веселівка, що на Бобринеччині, дуже солоне. Тут любителям купатися не вдасться вдосталь попірнати, а тим хто не вміє плавати, не вдасться потонути. Солоність озера пояснюється тим, що тут проходила північна межа стародавнього моря. Тож Веселівську водойму можна сміливо назвати його частинкою.

А ще дно озера встелене лікувальною блакитною глиною, за якою приїжджають люди з різних куточків України, щоб позбутися шкірних захворювань, підлікувати суглоби і кістки.

шумок

2. На туристів чекає і ландшафтний заказник «Шумок», розташований у долині річки Бобринка біля запустілого села Великодрюкове, від якого залишилися лише фундаменти й уламки стін глинобитних хат. А от у заказнику є чим помилуватися: тут гранітні породи повиступали над поверхнею, утворивши пагорби і перекати, якими мандрують десятки чистих струмочків і піняться маленькі водоспади. Саме через шум невпинних потоків води люди прозвали цю місцину «Шумок».

Долинський район.

боковеньки
Найбільшою принадою Долинського району є дендропарк «Веселі Боковеньки», який ще у 1893 році заснував Микола Давидов. Парк, як ніякий інший, підходить для прогулянок лісовими стежками, відпочинку на берегах тихих водойм і для спокійного споглядання живої природи. Тут немає натовпів туристів, немає крамниць з сувенірами, бетонних будівель і мармурових статуй. Зате є чисті озера з дерев’яними містками, десятки клумб і сотні квітів, а ще зручний готель з дитячим майданчиком. Розмір самого парку близько 109 гектарів, а при ньому ще більше 540 гектарів дослідно-селекційного дендрологічного лісового центру, де вирощують саджанці різних порід дерев.

Знам’янський район

чорний
1.Однією з туристичних оаз Кіровоградщини є Чорний ліс, який розкинувся на території Знам’янського району. Тут зарослі дубів і грабів, лип і кленів, ясенів і ліщини оточують зеленою стіною 5 водойм і сфагнове болото, яке є гідрологічною пам’яткою природи. У лісі досі ростуть навіть реліктові рослини, які дивом дійшли до наших днів крізь десятки тисяч років.

чорне озеро

2.За деревами Чорного лісу знаходиться озеро Берестувате (всім відоме як Чорне), кришталева поверхня якого ховається під лататтям (водяними ліліями). Глибину водойми досі нікому не вдалося виміряти, тому ходять легенди, що воно бездонне.

Цілий рік вода в озері крижана, а взимку вона не замерзає. Тут постійно дрейфують плаваючі острови, порослі травою і деревами. На них цвітуть орхідеї, яких, до речі, немає більше ніде в степовій Україні.

Кіровоградський район

новопавлівка
У Кіровоградському районі чи не найкращим місцем для сімейного пікніка є водоспад біля села Новопавлівка. Повноводний навесні, він у посушливі роки пересихає до осені, але від того краса оточуючої природи зовсім не псується.

Висота водоспаду коливається 2,5 – 3,5 м. Спадаючи вниз, вода в’ється між каменями і впадає в ставок. Тут, на порослих схилах узбережжя, можна вдосталь лежати під сонечком, милуючись потоками стрімкої води і вслухаючись в співи водоспаду.

Маловисківський район

каскади
Одне з найгарніших місць Кіровоградської області – урочище «Каскади», що в Маловисківському районі. Тут озера по руслу річки Буки утворюють живописні перекати й водоспади, завдяки величезним гранітним валунам. «Каскадами» можна мандрувати годинами, не побачивши жодного схожого озерця чи каменю. Це місце відпочинку для туристів, які люблять активний рух і не п’яніють від дурману свіжого повітря.

Устинівський район

монастирище
Неподалік від с. Інгульсьске розташовано славнозвісне язичницьке капище Монастирище. У центрі знаходиться величезна овальна скеля (13х50х20 м), яка з одного боку омивається річкою Інгул, з іншого – обрамлена широким зеленим степом. Про Монастирище з покоління в покоління передаються легенди. Одні розповідають про культові обряди стародавніх язичників, таємничі моління віщунів ідолопоклонників; інші кажуть, що у скелі заховані козацькі чи татарські скарби; треті переповідають про Монастирище, як Дівич-гору, де хворі вагітні або нездатні завагітніти жінки лікувалися під наглядом шаманок і жриць. Але точно відомо одне: Монастирище – це так зване «місце сили», де можна «підзарядитися» потужною енергетикою природи на цілий виснажливий робочий рік.

За матеріалами сайтів. Фото з сайту nature.kr.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Де відпочити влітку: Мальовничі куточки Кіровоградщини (ФОТО)

  1. уточнення про Чорне озеро:те що воно не замерзає неправда.
    Можу довести фотознімками.
    замерзає наскільки шо можна перейти по кризі

Коментарі заборонені.