Життя і робота після демобілізації: про соціальні гарантії воїнам АТО

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Мобілізація приходить без попередження. Родина, робота – все відходить на другий план. Рік в АТО солдат стоїть на захисті держави. А повертається куди? Чи чекає героя його робота? Чи може він відпочити від пострілів удома, не ризикуючи отримати путівку в центр зайнятості? 

Демобілізований. Той, який уже пройшов війну і повинен повернутись до трудових буднів. Герой має право повернутись на своє робоче місце, має право на щорічну відпустку і зарплатню за рік під кулями.

Зазначені гарантії стосуються усіх мобілізованих працівників, починаючи з 18 березня 2014 року.

За мобілізованим гарантовано зберігається робоче місце з виплатою зарплати

Перший заступник начальника територіальної державної інспекції з питань праці у Кіровоградській області Ганна Масловська наголошує: “Протягом року за мобілізованим гарантовано зберігається робоче місце та виплачується заробітна плата”.

ато“Усім працівникам, призваним на військову службу під час мобілізації, чинним законодавством гарантується збереження на підприємстві, установі чи організації місця роботи (посади) і середнього заробітку на 1 рік. А мобілізованим, які підлягають звільненню у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу, підписавши контракт, місце роботи та середній заробіток зберігаються більше 1 року. Гарантії зберігаються і за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення чи інші ушкодження для здоров’я та лікуються у медичних закладах, до звільнення з військової служби після закінчення лікування. Зберігається робоче місце та середня зарплата також за полоненими до повернення з полону та за визнаними безвісти зниклими до їх появи або оголошення судом померлими. Виплата зарплати здійснюються за рахунок коштів з державного бюджету”, – зазначила Ганна Масловська.

Зарплатню мобілізованим роботодавцю відшкодовує держава 

В газеті «Урядовий кур’єр» від 17 березня 2015 р. №48 опублікована постанова Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. №105, якою затверджено Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

грошіВідповідно до затвердженого Порядку виплату працівникам середнього заробітку буде здійснювати підприємство, компенсацію підприємствам витрат на виплату середнього заробітку працівникам буде здійснювати Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі обласним департаментам соціального захисту, які, в свою чергу, перераховують їх до районних (міських) управлінь, а вони – підприємствам.

Згідно із статтею 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

“Наразі на Кіровоградщині зібрані заявки від підприємств відшкодування зарплатні з січня по квітень. За січень така заявка склала 2, 2 млн грн (822  працівника), лютий – 2,9 млн грн (1074 працівника), березень 3 млн (1200 працівники), квітень – 4,1 млн грн (1162 працівника). Близько 500 підприємств Кірвоградщини подають заявки на відшкодування. Зараз опрацьовується заявка на травень, яку ми зобов’язані подати до 23 червня.

Демобілізований має право на відпустку за місцем роботи

Якщо інформації про мобілізованого немає після завершення офіційного року служби, роботодавець повинен зв’язатись із родиною або віськкоматом. Окрім того, підприємство не може звільниити людину за прогули – потрібно взяти письмове пояснення причини прогулів.
“Бували випадки, коли після демобілізації, людина не приступила своєчасно до роботи. Може хоче побути з родиною, відпочити. В такому випадку військовий може взяти відпустку за місцем роботи (відпустка раз на рік – право кожного працівника). Додаткова відпустка (за шкідливі умови праці, не нормований робочий день) не надається за термін військової служби” – наголосила Ганна Масловська.
ато учасник
Окрім того, демобілізований має право на додаткову відпусту терміном 14 днів як учасник бойових дій (стосується тих, хто має такі пільги). Проте не т
ак просто отримати посвідчення учасника бойових дій (натомість надаються довідки учасника АТО, які не дають тих пільг). Хоча і з отриманням статусу учасника АТО бувають проблеми.
До прикладу: “Із 800 спецпризначенців 3-го полку, які повинні мати статус учасника, посвідчення отримали 362 солдати”, – зазначив військовий 3-го окремого полку спеціального призначення Олександр Стасюк.
Тож посвідчення учасника бойових дій отримати не так просто,  а довідка учасника АТО не дає права на додаткову відпустку. Принаймні це стосується державних підприємств та установ, оскільки вони керуються законодавчими постановами. Приватні підприємства мають право надати будь-яку відпустку (абсолютно будь-кому без жодних довідок), проте оплатиться вона із кишені власника установи.
Ольга Ткаченко, Перша електронна газета
Поширити:

Залишити коментар:

коментар