Піщанобрідські школярі вчилися захищати Україну (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні в селі Піщаний Брід було людно – на полі біля аграрного ліцею стріляли, кидали гранати і надавали першу медичну допомогу школярі з усього Добровеличківського району. Військовий лікнеп «Любиш Україну – вчись перемагати!», який народний депутат України Станіслав Березкін минулого року проводив для учнів старших класів в Кіровограді, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Вільшанського районах та на Добровеличківщині, з успіхом пройшов і в Піщаному Броді. Цікаво, що навчатись азам військового мистецтва виявили бажання не тільки школярі, а й дорослі жителі району.

Неоголошена війна і окупація частини української землі російсько-терористичними загарбниками принесла горе нашому народу, але зміцнила Україну і її армію. І головний урок цієї війни – щоб зберегти життя воїнів, загальновійськовою підготовкою треба займатись навіть у мирний час, як і вивченням навичок надання первинної медичної допомоги у польових умовах. І розуміння цього вже назріло в державі, та за відсутності методик, навчальних матеріалів і ресурсів проводити такі зайняття у школах є справою практично нереальною.

 Як і у випадку зі свідомо знищеною українською армією, яку відродили добровольці і волонтери, напрямок військово-патріотичної підготовки на Кіровоградщині також відроджується завдяки ентузіастам. До проведення тренінгів і змагань зі вміння користуватися автоматичною зброєю, ручними гранатометами, киданням гранат та навичками надання первинної медичної допомоги до команди народного депутата Станіслава Березкіна – благодійного фонду «Добротвір» та громадської організації «Спільна Дія», долучилися і професіонали військової справи з бойовим досвідом проведення операцій як в Афганістані, так і у війні на Сході країни, а саме представники Української Спілки ветеранів Афганістану та батальйону міліції спеціального призначення «Кіровоград». Підтримало акцію і обласне управління МВС.

 

До речі, батальйон «Кіровоград» приготував несподіваний сюрприз – видовищний постановочний бій, де в диму від шашок і пострілів з автоматів бійці-добровольці одного з найкращих спецпідрозділів міліції з унікальним бойовим досвідом демонстрували навички ведення командного бою та евакуації поранених.

Заступник голови Добровеличківської районної ради Сергій Хрущ на урочистому відкритті лікнепу і змагань заявив:  «Є необхідність проводити такі лікнепи. Багато було втрачено саме в військово-патріотичній підготовці підростаючого покоління. Ми вдячні народному депутату України Станіславу Березкіну за прекрасне навчанні і чудові посібники, що дадуть змогу передати ці знання усім, хто цього забажає».

Про підтримку ініціативи народного депутата та його команди заявив і військовий комісар Добровеличківсько-Вільшанського об’єднаного військового комісаріату Максим Татарченко: «Сьогодні як ніколи за 24 роки незалежності виховання патріотизму, любові до рідної землі, родини, народу є цінностями, якими треба оволодіти кожному. Ми повинні формувати в собі національну ідентичність. Тому цей лікнеп є надзвичайно важливим для виховання молоді».

 

Після справжнього шоу від бійців батальйону, яким командує легендарний тренер Українського рукопашу Гопак  капітан міліції В’ячеслав Шевченко, школярі були розподілені на окремі команди, що працювали з інструкторами по навчальних секціях, а після проходження відповідного інструктажу вдосконалювали набуті навички практичними завданнями.

А в цей час педагоги шкіл району були запрошені на презентацію дисків військових відео уроків для молоді «Ми переможемо!», що виготовлені і поширюються у якості навчальних посібників за підтримки народного депутата України Станіслава Березкіна благодійним фондом «Добротвір» та громадською організацією «Спільна Дія».

 

Комплект складається з диску військових відео уроків про основні види озброєнь та військової техніки, що є на озброєні української армії, уроків з надання медичної допомоги на полі бою та диску українських військових маршів та пісень. Директор фонду «Добротвір» Андрій Малик, що презентував диски, навів приклад армії Швейцарії, де у резерві знаходяться усі чоловіки віком до 39 років, які при загрозі нападу можуть сформувати за дві доби 2 млн армію, одну з найкращих у світі. Задля цього чоловіки Швейцарії двічі на рік проходять двотижневі військові збори, де підтримують військові знання і навички на високому рівні.

«Коли ми тільки розпочали цю роботу – розробили і видали брошуру про те, як поводитись юнацтву під час надзвичайних подій, організували військові навчання для школярів Кіровоградщини, розробили і видали ці відео уроки, то зрозуміли, що за 24 роки незалежності українська армія цілеспрямовано знищувалася, а держава виявилася неготовою до агресії і війни. Тож один з важливих напрямків, над яким ми вирішили працювати – це навчання молоді азам військової справи та вмінню надавати первинну медичну допомогу під час ведення бойових дій. Це те, що дійсно може врятувати життя українців. Вважаємо, що не менш важливим для підтримки бойового духу є хороша пісня. Тож окремий диск містить пісні козацькі, пісні повстанські, стрілецькі та пісні, народжені у зоні АТО.

Основне ж завдання сьогоднішній військових зборів, якими ми розпочинаємо нову серію лікнепів для юнацтва – дати можливість опанувати першопочаткові заходи, необхідні бійцю при ведені бойових дій із захисту Батьківщини, дати можливість відчути себе переможцем і усвідомити, що наше головне завдання кожного з нас – любити Україну і перемагати», – розповів про унікальний військово-патріотичний проект Андрій Малик.

 

В цей час на полі вирували азарт і пристрасті – учні, що пройшли навчання, вели прицільну стрільбу та кидали гранати, збирали і розбирали автомати.  Найактивнішими учасниками лікнепу інструкторами були визнані учні Добровеличківського району Вадим Мазур, Єлизавета Гебескул та Євген Луценко, які були відзначені грамотами та нагороджені  прапорами України.

 

Після визначення і нагородження найбільш активних учасників тренінгів кожен мав можливість підкріпити сили смачною кашею та чаєм, та і після того діти не відходили від інструкторів і питали порад щодо навичок, які треба набути для того, щоб потрапити до елітних військових підрозділів армії України при проходженні строкової військової служби. Хлопець, що планує пов’язати свою долю з армією, отримав, наприклад, такі поради від Віктора Остащука, керівника обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану: «Займайся активно спортом, тренуйся, і приходь до нас – ми тобі допоможемо. Наші вихованці, які займаються рукопашним боєм, служать у 3-му полку спеціального призначення».

 

У підсумку можна сказати, що діти району не просто отримали серйозний тренінг від досвідчених інструкторів і справжнє військово-патріотичне свято. Фактично ми спостерігаємо відродження системи військово-патріотичного виховання молоді, так, як це бачили і засновники світового скаутського руху і так, як цього вимагають геополітичні реалії, у яких знаходиться Україна. І відбувається це завдяки ініціативи меценатів і волонтерів, які допомагають у цьому державі як справжні патріоти. І хорошим знаком є те, що такі лікнепи проходитимуть і надалі за сприяння місцевої громади, військових та самих учнів, які сьогодні мали змогу відчути себе справжніми воїнами і переможцями. Справжніми громадянами України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар