У Кіровограді презентували «Неоголошену війну» очима тих, хто її не бачив (ФОТО)

Сьогодні, 5 травня, у Кіровоградському краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Неоголошена війна», присвячена протистоянню на сході України.

Невеликий виставковий зал повністю заставлений стелажами з фотографіями. На світлинах застигла історія одного року, ще однієї визвольної, але неоголошеної для України війни. Будні зафіксовані на «мильнички» та мобільні телефони дають можливість на мить зануритися у світ нелегких днів «на східному фронті». За словами завідуючої відділом історії краєзнавчого музею Валентини Пархомчук, світлини для виставки обирали більше ніж з тисячі фотографій військового життя.

На фотографіях можна знайти бійців 3-го полку спецпризначення, 3-го стрілецького батальйону  Національної Гвардії України, добровольчого батальйону патрульної  служби «Кіровоград», 55-го окремого автомобільного батальйону «Чорний ліс», 17-, 34- та 42-го батальйонів тероборони.

Напроти військових літописів  висить дошка пошани, де застигли 113 фотографій кіровоградців, які загинули за час ведення АТО.

Крім фотокарток краєзнавці зберегли для історії форми кіровоградських захисників, прапори, їхні військові трофеї та знахідки.

Не забули музейники також і про волонтерів – при виході стоїть скромний інформаційний стенд зі списком волонтерських організацій Кіровоградщини. Правда, з перерахованих (аж 8) організацій на відкритті виступала скандально відома «Самооборона Майдану» в особі Миколи Джогана.

На жаль, виставка «Неоголошена війна» попри чудову ідею та історико-культурну цінність звелася нанівець нудним годинним офіціозом. Чиновники говорили довго і ні про що, тому слухати справді ціннісне і вартісне – Олену Степанок, вдову Володимира Степанка, та музичний виступ Влада Бураги, сина кіровоградського спецназівця, було майже нікому. Частина гостей розійшлася, так і не почувши головного – розповідей про події минулого року з уст тих, кому присвячена виставка, хто на собі відчув жахи неоголошеної війни.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар