Холодний Яр: побувати варто (ФОТО)

Щорічно ось вже 20 років у квітні в урочищі Холодний Яр, що на Чигиринщині, відбуваються пам’ятні заходи з вшанування пам’яті борців за волю України. Йдеться в першу чергу про героїв Холодноярської республіки – отамана Василя Чучупака та інших героїв визвольних змагань, та зазвичай під час вшанування згадують і гетьмана України Богдана Хмельницького, і Максима Залізняка, очільника гайдамацького повстання 1768 року, героїв Небесної Сотні і воїнів, що загинули на Сході країни. Цієї весни виповнюється 95 років від дня загибелі Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, а також 95 років створення Холодноярської бригади та Степової дивізії.

А започаткували цю традицію 28 жовтня 1995 р. на місці останнього бою Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака. Заходи проходять під егідою Історичного клубу “Холодний Яр” у селах Суботів, Матвіївка, Медведівка, Мельники, Крісельці та на хуторі Буда. Цього року у Чигирині відбувся Мистецький фестиваль козацької слави “Холодний Яр-2015”, а на Замковій горі у Бастіоні Дорошенка Патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет провів молебень, після чого ієрархи церкви благословили бійців добровольчих батальйонів.

Що варто відвідати у Холодному Яру і в козацьких місцях на Чигиринщині, яка колись була частиною Кіровоградської області? Це власне саме урочище Холодний Яр, місце, пов’язане з багатьма історичними подіями, стародавній праліс, у якому прохолодно навіть у літню спеку.

Село Мельники, де розташовані Меморіал героям Холодного Яру, могили Головного отамана Холодного Яру та холодноярців Петра Токовенка, Прохора Деркача, Руденка і Гаврилка “Полтавця” на місцевому цвинтарі та пам’ятник поручникові Армії УНР, письменникові Юрієві Горлісу-Горському.

Обов’язково варто відвідати Мотронинський монастир, де в юності послушником був Максим Залізняк, де були табори гайдамак, місце, яке надихало холодноярців і де бував Тарас Шевченко. А ще варто спуститися в яр до джерела з крижаною навіть влітку водою.

 

Не забути подивитись на залишки холодноярських печер біля монастиря, коли відвідаєте Гайдамацький став, що біля Мотронинського монастиря, де козаки, гайдамаки і холодноярці освячували зброю і де цього року встановили пам’ятну дошку.

 

Хутір Буда, де росте тисячолітній дуб Максима Залізняка, де є чудова дерев’яна церква і кафе з автентичною дерев’яною архітектурою, мальовничою річечкою з місточком, дитячим майданчиком, старожитностями і навіть козацькими гарматами.

Звісно, це Суботів, де в Іллінській церкві (її зображення розміщено на куп’юрі у 5 грн) колись був похований Богдан Хмельницький.

 Це сам Чигирин, який був резиденцією Богдана Хмельницького і столицею гетьманської держави, з його Замковою горою, на якій розташовані пам’ятник Богдану Хмельницькому, реконструйований бастіон Дорошенка з бійницями і гарматами і з якою відкривається чудовий краєвид невеликого міста з давньою козацькою історією, і резиденція Богдана Хмельницького. Зібрання експонатів музею гетьмана, що знаходиться поруч, налічує біля 2000 предметів – речі XVII століття, козацька зброя, монети і твори українського мистецтва, горщики, глечики, миски, кухлі, пічні кахлі із замчища Б. Хмельницького в с. Суботів.

А ще на вуличках Чигирина можна зустріти нащадка отамана Чучупака, що приїхав вшанувати пам’ять славетного предка, і дізнатися, як непросто було йому стати свого часу піонером, адже за словами піонервожатої, вона щиро вважала, що «усі Чучупаки – бандити».

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар