8 квітня виповнюється 85 років одному з кращих фільмів німого кіно усіх часів і народів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

85 років тому, 8 квітня 1930 року, в прокат вийшов чорно-білий німий фільм Олександра Довженка “Земля”. Картину демонстрували у кінотеатрах лише 10 днів, але їй випало стати знаковою подією в історії світового кінематографу. 

Події фільму відбуваються у невеличкому українському селі перед колективізацією. У центрі картини – земля зі своєю правічною місією народжувати. Фільм яскраво насичений образною українською поезією та народним світоглядом.

Тодішнє партійне керівництво неоднозначно сприйняло шедевр Довженка. Фільм розділив критиків на два табори. Одні вважали його справжнім витвором мистецтва, інші шукали антирадянські настрої. Зусиллями останніх стрічка була надовго заборонена. У Радянському Союзі “Землю” реабілітували лише у 1958 році після міжнародного референдуму у Брюсселі, де фільм увійшов до числа 12 найкращих стрічок всесвітньої історії кіно і отримав шалений успіх в Європі і світі.

У 1994 році, до сторіччя від дня народження Олександра Довженка УДППЗ Укрпошта випустило в обіг поштову марку з двома купонами з зображенням кінорежисера. На першому купоні зображено кінокадр з фільму Довженка «Земля». На другому – кінокадр з «Повісті полум’яних літ» Довженка, екранізований режисером Юлією Солнцевою.

У 2004 році до 110 річниці з дня народження Олександра Довженка був виданий немаркований художній конверт.

5 вересня 2014 року – введений в обіг для пересилання письмової кореспонденції поштовий конверт з оригінальною маркою: «Олександр Довженко. 1894-1956» (КОМ 280, ОМК 275)

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар