Кіровоградський спецпризначенець став Героєм України. Посмертно

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Президент Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» підполковнику Юрію Коваленку (посмертно).

Офіцера нагороджено «за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі», зазначається в документі на сайті Президента.

Нагадаємо, підполковник 3-го полку спецназу Юрій Вікторович Коваленко, який загинув 15 липня 2014 під Червонопартизанськом, попри звернення командування 3-го полку, підтримку Генерального штабу і Міністерства оборони, чомусь довго не отримував звання Героя України. Цю проблему порушив Юрій Бутусов – український журналіст, оглядач «Дзеркала тижня», головний редактор сайту Цензор.нет. І ось, нарешті, результат.

Довідка.

Заступник командира загону спеціального призначення 3-го окремого полку спеціального призначення оперативного командування «Південь» Сухопутних військ Збройних Сил України підполковник Юрій Коваленко у складі підпорядкованого йому підрозділу виконував бойові завдання щодо проведення розвідки у визначених районах Донецької області з метою виявлення військ противника, супроводження військових вантажів на небезпечних ділянках, особисто брав участь у боях, знищував живу силу та техніку противника.

Як командир підрозділу вміло керував діями загону щодо проведення розвідки місцевості на визначеній ділянці та своєчасно надавав достовірні дані Центру АТО про місця дислокації, перегрупування противника та ймовірний характер його дій, особисто очолював атаки та контратаки, знищив близько 15 озброєних бойовиків.

У липні минулого року Юрій Коваленко виконував завдання з охорони українсько-російського державного кордону поблизу населеного пункту Провалля Луганської області та недопущення проникнення противника на територію, яку контролюють сили АТО. Також офіцер спланував та реалізував прорив розвідувального загону крізь бойові порядки терористів у районі н.п. Ізварине та перекриття основних напрямків висування сил супротивника. В одному з боїв підполковник врятував пораненого солдата, евакуювавши його з-під вогню.

Зміг вдало організувати охорону та оборону свого підрозділу, що не дало змогу ворогу захопити важливу ділянку місцевості, втягнути зі сторони кордону додаткові сили та розвинути успіх на оперативному напрямку. Всі спроби противника знищити позиції підрозділу підполковника Ю.В. Коваленка були марними.

Під час виконання зазначених завдань був особистим прикладом для військовослужбовців загону.

Унаслідок мінометного обстрілу з боку противника 15 липня Юрій Коваленко отримав поранення не сумісні з життям.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар