Директор ліцею поборола департамент освіти Кіровоградської ОДА (ДОКУМЕНТ)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Днями рішенням Апеляційного суду завершилася боротьба між директором Піщанобрідського професійного аграрного ліцею Тетяною Ліщенюк і департаментом освіти і науки Кіровоградської ОДА.

Як стало відомо Першій електронній газеті, протистояння тривало близько трьох років. Причиною цьому, за словами директора ліцею, стала її відмова виконувати усні не законні вказівки керівництва департаменту. За це з області в ліцей постійно приїжджали різноманітні перевірки.

«За три роки в закладі практично щодня проводились якісь перевірки. У нас побували всі контролюючі інстанції області і всі – на «запрошення» департаменту освіти», – пригадує Тетяна Ліщенюк.

Оскільки контролюючі органи не знайшли серйозних порушень в роботі закладу, департамент звернувся до прокуратури, звинувативши директора в порушенні статті 14 «Закону про корупцію».

«Згідно цієї статті, я (директор) мала повідомити вищу інстанцію (департамент) про те, що може виникнути конфлікт інтересів, оскільки я підписую документи про зарплату свого чоловіка Миколи Ліщенюка. Тож коли прийняли цей закон, я сама звернулася до Ельзи Лещенко (ред., колишній директор департаменту освіти і науки) з питанням – що робити? – розповідає Тетяна Ліщенюк. – Вона порадила перевести чоловіка на посаду майстра, щоб він перейшов у пряме підпорядкування моєму заступнику. Так і зробили. Але потім департамент звинуватив мене в тому, що я не повідомила письмово про те, що працюю з чоловіком в одному закладі. Проте у нас спільне прізвище і щомісяця я подаю (письмово і з печаткою!) документи про зарплату персоналу. А це теж вважається письмовим повідомленням», – пояснює директор.

Але чомусь ці аргументи не були взяті до уваги Кіровоградським судом. Більше того, згідно того ж «Закону про корупцію» директор ліцею не є підсудною особою, бо стаття 9 визначає – заклади освіти не є суб’єктами даного закону.

Так з подачі департаменту і суду першої інстанції, людина стала корупціонером і втратила роботу. Розуміючи абсурдність ситуації, Тетяна Ліщенюк подала позов до Апеляційного суду і з легкістю виграла його. Більше того – її поновили на посаді і повернуть матеріальну компенсацію (заробітну плату) за практично п’ять місяців боротьби з департаментом. Та на цьому директор не зупиняється – вона вирішила подати позов до Європейського суду, аби повністю очистити своє ім’я від наклепу.

«Коли я прийшла в ліцей і на лінійці зачитала наказ про поновлення мене на посаді, діти аплодували і кричали «ура!». І це було так приємно! Якби не підтримка моїх учнів і колег, моїх рідних, друзів, односельців, я не знаю чи змогла б пройти весь цей важкий шлях. Їхня любов і віра в мене надихали на боротьбу. Спасибі їм усім!», – сказала Тетяна Ліщенюк – директор Піщанобрідського професійного аграрного ліцею.

Читайте також: “Кіровоградська освіта: люструвати не можна помилувати

Поширити:

Залишити коментар:

коментар