Олександрівська газета „Вперед” відсвяткувала свій 80-й рік народження

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Олександрівська районна газета „Вперед”, яку видає редакційно-видавниче об’єднання “Олександрівщина”, відсвяткувала свій 80-й рік народження.

Перша назва цього видання „Більшовицький шлях”. На жаль, ніхто з дослідників до цього часу не знайшов першого номера у 1935 році. Та якщо брати до уваги, що вона виходила 15 разів на місяць, то день її народження – перші числа березня. Під час окупації німецько-фашистськими загарбниками Олександрівського району газета не виходила.

8 січня 1944 року, як відомо, було звільнено Олександрівщину від чужинців. І вже через місяць, 9 лютого, виходить у світ черговий номер „Більшовицького шляху”. Щоправда газета була тоді у вигляді листівки – одним аркушем. У ті 1944, 1945 роки „Більшовицький шлях” на перших сторінках обов’язково друкував повідомлення від Радянського Інформбюро.

Про Перемогу радянського народу у Великій Вітчизняній війні газета повідомляла 9 травня. Номер вийшов у яскравому червоному кольорі.

Газета під назвою „Більшовицький шлях” виходила до 25 грудня 1952 року, відтоді вона стала „Радянським патріотом”. Але 5 грудня 1959 року рішенням Кіровоградського обкому КП України газеті дано назву „Шлях до комунізму”. Під цією назвою вона виходила менше трьох років. Бо вже 1 червня 1962 року у зв’язку зі створенням міжрайонних газет на основі часопису „Шлях до комунізму” організовано міжрайонну газету „Вперед”, яка тоді була газетою Кіровоградського обкому КП України і облвиконкому по Олександрівському територіальному виробничому колгоспно-радгоспному управлінні.

Газета в Олександрівці у всі часи дуже популярна. Про це свідчить хоча б той факт, що у селищі одна з вулиць носила назву Редакційна. От якраз за адресою: Редакційна,1 і знаходилася тоді редакція газети.На сьогодні газета є органом Олександрівської районної ради та районної державної адміністрації.

На урочистостях з нагоди 80-річчя газети були присутні керівники засновників часопису, представники обласної організації Національної спілки журналістів України, колеги-журналісти з Кіровограда і Бобринця. Звучало чимало спогадів і побажань читачам газети, колективу редакції, а основне – миру всій українській землі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар