Ще чотири школи у Кіровограді увічнили імена своїх випускників – героїв АТО (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Другий день поспіль у Кіровограді одну за одною відкривають дошки пам’яті героям, які віддали своє життя у боротьбі за цілісність України. Учора на фасадах чотирьох шкіл міста з’явилось 5 дошок. Сьогодні, 22 січня, у День Соборності, увічнили пам’ять ще шести своїх випускників чотири школи Кіровограда.

На фасаді НВО №8 з’явилась меморіальна дошка випускника-героя Юрія Власенка. Відтепер у школі третього числа щомісяця (у дату народження та смерті Юрія) буде проводитись урок мужності.

Юрій Власенко був телефоністом взводу управління 79-ої окремої аеромобільної бригади.  Загинув 3 червня, прикриваючи своїх бойових побратимів під час нападу терористів на колону Миколаївської окремої аеробригади у Красному Лимані. Він одним із перших прийняв бій, власним тілом прикрив побратимів і отримав смертельне поранення.

Кіровоградська міська рада прийняла рішення перейменувати вулицю Третьої п’ятирічни у вулицю імені Юрія Власенка.

Указом президента України № 593/2014 від 15.07.2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», воїн був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

 

Загальноосвітня школа № 13 увічнила ім’я свого випускника Олексія Волохова. Щирою посмішкою та сяючим поглядом тепер дивитиметься герой з холодної дошки на учнів школи, у якій і сам  навчався ще 8 років тому. Діти, які вшанували світлу пам’ять свого захисника хвилиною мовчання, не могли стримати сліз. І педагоги. і школярі знали Олексія особисто і зберігають про нього лише хороші спогади й думки.

Олексій Волохов був старшим розвідником 3-го окремого полку СпП. Загинув під Слов’янськом в районі гори Карачун. Військовий гелікоптер Мі-8, у якому летів хлопчина, збили сепаратисти.

Указом президента України № 599/2014 від 19.07.2014 р., “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”, Олексій нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

 

До  НВО Багатопрофільний ліцей  №18 на відкриття меморіальної дошки на честь випускникника Сергія Бульдовича прийшли не лише школярі й педагоги, а й товариші по службі з Олександрії. Воїни підняли в пам’ять про свого побратима державний прапор України та стяг аерофлоту.  Сергія вшанували теплими словами, хвилиною мовчання й пострілами у повітря.

Вдова офіцера Лариса Бульдович зі сльозами на очах вдивлялася у світле обличчя чоловіка на мармуровій дошці. «Він був прекрасним сім’янином, прекрасним батьком, – сказала Лариса. –  Я сподіваюсь на те, що наш син, Сергій-молодший, успадкує його якості і стане гідним пам’яті свого батька».

Наказом командуючого Нацгвардії України полковника Бульдовича Сегрія Івановича зараховано до списків особового складу ВЧ 2269 навічно.

Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 року, “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу”, він був нагороджений орденом «За мужність» I ступеня (посмертно).

Менш ніж за квартал від ліцею, у НВО № 31, відкрили одразу три меморіальні дошки, адже ця школа виховала трьох героїв. На подвір’ї перед навчальним закладом школярі виклали палаючими лампадками надпис «пам’ятаємо».

Тут, у 31-й школі, навчався Сергій Котовий (15.01.88-21.08.14) – молодший сержант, командир евакуаційного відділення 93-ої окремої механізованої бригади. Хлопець загинув 21 серпня 2014 р. під час виконання бойового завдання в зоні проведення АТО.

Ростислав Черноморченко (23.03.92-31.07.14) – молодший сержант, інструктор кінологічного відділення, ніс службу в лавах Донецького прикордонного загону. Загинув 31 липня 2014 під час обстрілу з мінометів та гранатометів диверсійно-розвідувальною групою в районі н.п. Василівка (Амвросіївський район Донецької області).

Указом президента України № 640/2014 від 8 серпня 2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», Ростислав нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Сергій Хрипунов – кулеметник 34-го батальйону територіальної оборони «Батьківщина». 1 листопада 2014 р. вранці під прикриттям туману російська диверсійно-розвідувальна група підібралась близько до блокпосту поблизу селища Майорське біля міста Горлівка (Донецька область) та відкрила вогонь зі стрілецької зброї та мінометів. У цьому бою Сергій отримав важкі поранення, від яких помер наступного дня.

Повернути до життя Героїв ми не можемо, але наш обов’язок пам’ятати їхні імена. Не так давно ці славні військові ходили до шкіл, разом з однолітками ганяли у м’яча, з друзями сміялись із зрозумілих тільки їм жартів. Але їхні серця зупинились – на війні за народ України. Їхні світлі посмішки на меморіальних дошках нагадуватимуть підростаючим поколінням про мужність та героїзм незламних патріотів і просто хороших людей – Воїнів АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар