Як кіровоградські школярі щедрували, на костюми сценічні заробляли (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 14 січня, в редакцію Першої електронної завітали щедрувальники-посівальники – учні кіровоградської загальноосвітньої школи № 10, які подарували колективу купу позитивних емоцій та святкове занурення у світ традицій українського народу.

Вихованці шкільного вокального гуртка «Джерельце» довго і наполегливо готувалися до сьогоднішнього свята: складали постановку для «Водіння кози», вивчали пісні, вживалися в харизматичні образи Кози, Чорта, Василя та Меланки, щоб подарувати кіровоградцям  хороший настрій. А заодно – назбирати грошей на сценічні костюми для вихованців «Джерельця».

«Ідея «Водити Козу» виникла не спонтанно. Ми старанно готувалися до цього дня, складали сценарій, вивчали пісні, репетирували. Потім – обдзвонили безліч громадських організацій і держустанов, запитуючи дозволу на святковий візит», – ділиться історією створення свята Тетяна Вощенко, художній керівник шкільного гуртка.

На жаль, юним щедрувальникам довелося почути чимало відмов  (хтось посилався на війну, хтось – на кризу). Проте були й такі, які радо погодились на відвідини святкового вертепу.

Зібрані за щедрування-посівання гроші, діти планують витратити на закупівлю тканини для пошиття сценічних костюмів.

«Джерельце» подарувало колективу Першої електронної газети щирі емоції, відчуття причетності до чогось великого і по-справжньому цінного. Перед очима неначе ожила столітня культура українського народу – тут і поліфонічність звучання щедрівок, і хитра Коза, і обдурений Чорт, і кумедні Василь та Меланка, і щедрі Господар та Господиня. Особливо незвично було спостерігати, як оживає і розцвітає традиція в умовах метушливого міста, як те, що свідомо спотворювалось ідеологією, вважаючись «дєрєвєнщиною» та «шароварщиною», стає культуротворчою  частиною нації, тим, чим ми пишаємося.

Люди, які по-справжньому люблять свою справу, вчергове показали, що для щастя багато не треба – просто поважати і цінувати своє коріння, дарувати людям промінь світла і віри.

Щедрувальники-посівальники отримали заслужену винагороду за свої старання від колективу Першої електронної газети.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар