Шкільні благодійні внески: як дізнатися, на що витрачають батьківські кошти

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Не зважаючи на те, що по всій Україні лунають оди Революції Гідності і бушують люстрацій ні комітети, а на Сході гинуть сини України, практично всі державні заклади і установи продовжують працювати за старим принципом. Тобто не по законах, а по-поняттях. Зокрема, це стосується сфери освіти Кіровоградщини, яку, до речі, люстрація ще не торкнулася жодним боком, не зважаючи на тотальне невдоволення батьків. 

До редакції Першої електронної неодноразово надходили повідомлення від батьків, зокрема тих, чиї діти навчаються в Комунальному закладі “Навчально-виховне об’єднання № 25 “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання “Ліра” Кіровоградської міської ради, у яких вони говорять про те, що в навчальному закладі з року в рік збирають гроші з батьків на одні й ті ж самі потреби для одних і тих же дітей: вікна, ремонти, каструлі, чашки, стільці, меблі, проектори, жалюзі тощо.

При цьому рахунків для благодійних внесків немає і про використання коштів ніхто не звітує. “Чи законні такі «добровільні» благодійні внески і як можна проконтролювати їхнє використання?– запитують батьки.

Відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» педагогічні й науково-педагогічні працівники навчальних закладів не мають права безпосередньо збирати кошти. Це є грубим порушенням і статті 56 Закону України «Про освіту». В Постанові Кабінету Міністрів від 4.08.2000 № 1222 зазначається, що благодійні внески можуть надходити до благодійного фонду навчального закладу лише через банківську установу.

Витрачають благодійні кошти так: 1. за напрямами, визначеними благодійниками, тобто батьками; 2. якщо благодійники (батьки) не вказали напрямів витрачання, це може зробити керівник навчального закладу, спрямувавши благодійні кошти на першочергові потреби, пов’язані з основною діяльністю.

Отже, батьки, які бажають, аби їхні благодійні внески витрачали за призначенням, мають вказувати, на які цілі їх надають. Керівник та бухгалтер зобов’язані, у свою чергу, забезпечити належне оформлення таких надходжень та їхнє цільове витрачання, дотримуючись озвучених правил.

Крім того, якщо у Вас є побоювання, що Ваші гроші витратять не за призначенням, то є можливість самостійно здійснювати контроль за зібраними коштами.

Ч.6 ст. 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» визначає, що благодійник або уповноважені ним особи мають право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви, у тому числі на користь третіх осіб.

І найважливіше – благодійники, які передали своє майно, кошти та інші матеріальні цінності до благодійної організації, мають право одержувати звіт про їх використання.

Щоб можна було вимагати звіт про належне цільове використання коштів, краще їх перераховувати, вказавши цільове призначення, наприклад «Кошти на ремонт підлоги школи №…» тощо. Наявність документального підтвердження (квитанція тощо) про внесення коштів на потреби школи дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників закладів.

Крім того, Міністерство освіти на науки України надало роз’яснення щодо благодійних внесків (лист МОН від 05.09.2013 р. N 1/9-608 «Щодо благодійних внесків»), відповідно до якого прийом грошей від фізичних і юридичних осіб відбувається виключно на добровільній основі.

У навчальному закладі за рішенням загальних зборів (конференції) можуть створюватися і діяти рада закладу, діяльність якої регулюється його статутом, а також батьківський комітет, піклувальна рада, учнівський комітет тощо.

Батьківські комітети є добровільними органами громадського самоврядування, створеними на основі єдності інтересів батьків щодо реалізації прав та обов’язків своїх дітей під час організації їх життєдіяльності у закладі.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 2 червня 2004 р. N 440 затверджено Примірне положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітнього навчального закладу, які можуть створювати благодійні фонди відповідно до чинного законодавства, у т. ч. контролювати надходження і розподіл грошей, брати участь у вирішенні інших питань, передбачених статутом цих фондів.

Примірне положення про батьківські комітети (ради) дошкільного навчального закладу затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 26 квітня 2011 року N 398 (Положення N 398).

Піклувальна рада навчального закладу вживає заходів щодо зміцнення матеріально-технічної і навчально-методичної бази, залучення додаткових джерел фінансування закладу, поліпшення умов для організації навчально-виховного процесу, стимулювання творчої праці педагогічних працівників.

Дирекція школи та педагогічні працівники не повинні втручатися у діяльність благодійних фондів і піклувальних рад.

Також наголошуємо, що питання введення додаткових освітніх послуг у навчальних закладах розглядаються лише за згодою (заявою) батьків дитини або осіб, які їх замінюють, за рахунок коштів батьків або осіб, які їх замінюють, фізичних та юридичних осіб на основі угоди між батьками та навчальним закладом.

Керівники місцевих органів управління освітою та керівники навчальних закладів несуть відповідальність згідно із законодавством про боротьбу з корупцією.

Володимир Кудря, юрист, для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар