Чи буде вдалою реформа? У Кіровограді на повну запрацювали ЖЕО

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

1 грудня завершилась реформа житлово-комунального господарства шляхом укрупнення 9-ти ЖЕКів та КРЕПів в 4 житлово-експлуатаційні організації. 

Про це під час прес-конференції заявив начальник головного управління ЖКГ Олександр Хачатурян, повідомляє кореспондент Першої електронної.

Керівниками новостворених організацій стали: ЖЕО№1 – Світлана Ковальова (колишній керівник 6-го ЖЕКу), ЖЕО№2 – Любов Марченко (колишній керівник 12-го ЖЕКу), ЖЕО№3 – Андрій Курьян (колишній керівник 3-го КРЕП), ЖЕО№4 – Аліна Гордова (колишній керівник 10-го ЖЕКу).

Варто відзначити, що одними лише назвами зміни не закінчаться. Як виявилося, колишні ЖЕКи та КРЕП поки ніхто не збирається ліквідовувати через їхні борги перед податківцями (близько 16 млн. грн.) і заборгованістю населення перед самими комунальниками (близько 12 млн. грн.). Тому до повного погашення всіх заборгованостей мова про ліквідацію цих організацій не йтиме. Принаймні в цьому запевнив присутніх Олександр Хачатурян.

По суті, вся власність, а також людський ресурс, ЖЕКів та КРЕПів переходить у користування новостворених ЖЕО. До слова, без роботи у зв’язку з реформуванням залишилися близько трьох десятків фахівців.

Вельми незрозуміла ситуація залишається і з оплатою за надані ЖЕО послуги. Плюсом стане той факт, що кіровоградцям не потрібно буде витрачати нерви на переоформлення договорів з новою організацією, цей обов’язок головне управління ЖКГ поклало на керівників ЖЕО.

А ось до мінусів варто віднести досить заплутану систему оплати за отримані послуги. Так у випадку наявності у користувачів боргів, кошти, сплачені ними на розрахунковий рахунок комунальної організації, будуть перераховані на баланс колишнього ЖЕКу або КРЕПу в рахунок погашення боргів. Якщо ж боргів у людей немає, то оплата піде вже на баланс нового ЖЕО. Яким чином один розрахунковий рахунок може належати двом різним організаціям і хто буде стежити за тим, куди підуть кошти платників, Олександр Хачатурян не уточнив.

Ще момент: тепер замість 9 начальників ЖЕКів ми додатково отримуємо ще 4 керівника ЖЕО, яким потрібно платити зарплату. Тож не зрозуміло, як комунальники планують досягнути прогнозованого ними показника економії коштів в 5 млн. грн.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар