Новоукраїнські діти-сироти мріють про власну родину

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

62 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування з Новоукраїнщини, віком від 12 до 17 років, перебувають на обліку з усиновлення.

Як розповів кореспонденту Першої електронної головний спеціаліст сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей Новоукраїнської районної державної адміністрації Тетяна Купріяненко, кожен із цих дітей може бути усиновленим.

Минулого року новоукраїнці усиновили двох дітей. Повноцінну родину отримав і 17 річний вихованець Олександрійського спеціалізованого закладу. Його усиновила родина з-за кордону. Варто зазначити, що спеціалістами служби проводиться чимала робота по влаштуванню дітей в родини. Зразу ж після позбавлення дітей батьківського піклування починається робота по подальшому влаштуванню їх в родини рідних та близьких. Зазвичай, на першому етапі, це опіка, а потім вже й усиновлення.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про це до служби у справах дітей.

Згідно ст. 212 Сімейного Кодексу України, усиновлювачами не можуть бути особи, які обмежені у дієздатності або визнані недієздатними, були позбавлені батьківських прав, перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері, зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами, не мають постійного місця проживання та постійного доходу. Усиновити можна тільки дитину, яка має чітко визначений статус «дитина-сирота» чи «дитина, позбавлена батьківського піклування». Брати та сестри не можуть бути роз’єднані при їх усиновленні.

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення. Впродовж десятків років чи не єдиною формою влаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування були інтернатні заклади. Сьогодні ж перевага надається як сімейним формам виховання так і усиновленню.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар