У Вільшанці відбулися військові навчання під гаслом: «Любиш Україну – вчись перемагати!»

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Близько 150 школярів та місцеві жителі взяли участь у військовому навчанні під гаслом «Любиш Україну – учись перемагати!», яке відбулося у Вільшанці на стадіоні «Колос». Ідея та організація навчання належить народному депутату України Станіславу Березкіну.

«Я покликав вас зі своїми друзями, колегами, щоб провести молодіжно-військовий лікнеп. Щоб ви навчилися захищати своє життя та подбали про життя своїх рідних в умовах, коли Росія веде війну з Україною. Будемо сподіватися, що до найстрашнішого не дійде. І разом з тим – будьмо готові до всього. Щиро бажаю, щоб навички із самозахисту усім нам не знадобилися!», – сказав народний депутат, відкриваючи навчання.

Станіслав Березкін розповів, що добре знає, що таке установка «Град», бо сам був командиром розрахунку БМ-21 «Град», служив у містечку Остер у знаменитій навчальній дивізії «Десна».

Інструктори, а це представники громадських організацій Українська Спілка ветеранів Афганістану, Товариство сприяння обороні України, «Спільна дія», Кіровоградська народна дружина, вчили учасників збирати та розбирати автомати, кидати гранати, заряджати магазини, стріляти, а також ділилися основними правилами надання першої медичної допомоги.

Активну участь у лікнепі взяла 13-річна Олександра Колибіденко, яка є членом Знам’янської організації ТСОУ (її привів у товариство батько). Дівчинка сама за 30 секунд розбирає і збирає АК-47. Своїми знаннями вона ділилася з однолітками у Вільшанці.

Найкращою ученицею військових навчань виявилася дев’ятикласниця місцевої школи Олександра Діденко. За кілька годин вона навчилася збирати і розбирати автомат, стріляти, кидати гранати, надавати першу медичну допомогу. Саші вручили від народного депутата грамоту та прапор України.

Відзнаку за активну участь отримала також мама трьох малолітніх дітей Галина Смирна, яка з завзяттям долучилася до всіх занять під час лікнепу. Усі етапи навчання пройшла і 50-річна жителька Вільшанки Ольга Миколаївна (стріляли, збирала й розбирала зброю, навіть кидала гранати!). «Такі заходи дуже потрібні і не тільки в районних центрах, але й у селах. Це особливо корисно для школярів та молоді», – зазначила вона.

По завершенні навчань усі учасники відновлювали сили, смакуючи солдатською кашею. А тим часом народний депутат Станіслав Березкін передав для вільшанських військових, які несуть службу в зоні АТО, необхідні для кожного солдата речі. Зокрема, спальний мішок для Володимира Феняка та бронежилети Сергію Кауліну і Андрію Бровді.

Такі ж заняття із самозахисту жовтня 2014 року відбудуться у Кіровоградському, Новоукраїнському, Добровеличківському та Компаніївському районах Кіровоградської області.

Олександра Мосузенко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар