Рада ухвалила законопроект «Про стратегічну екологічну оцінку»

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© 24 Канал

Учора, 20 березня, Верховна Рада України у повторному другому читанні та в цілому ухвалила  законопроект «Про стратегічну екологічну оцінку» (№6106). Новий Закон встановлює в Україні механізм стратегічної екологічної оцінки (СЕО), який діє в країнах Європейського Союзу та передбачає, що всі важливі документи, зокрема, державні програми, повинні, у першу чергу, проходити стратегічну екологічну оцінку  з урахуванням необхідних  імовірних ризиків тих чи інших дій для довкілля.

Інформує Перша електронна з посиланням на Міністерство екології та природних ресурсів.

«Насправді, на цей крок давно очікувала не лише екологічна громадськість, але й наші міжнародні партнери. Ухвалений закон є однією з ключових вимог Угоди про асоціацію та ряду інших протоколів. Окрім того, без  нього неповною буде ефективність ухваленого раніше Закону «Про оцінку впливу на довкілля». В усьому світі ці два закони взаємодоповнюють один одного», – прокоментував Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Стратегічна екологічна оцінка включає визначення, опис та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, в тому числі для здоров`я людей.

Він зазначив, що нові процедури відповідають європейським вимогами і будть запроваджені практично в усіх сферах. Зокрема, СЕО буде обов`язковою для містобудівних планів, стратегій розвитку областей, програм розвитку промисловості, аграрного сектора тощо.

«Україна ще не мала такого. Дивно і поки що незвично, але ця модель ефективно працює в усьому світі. Простіше кажучи, необхідно забезпечити, щоб при розробленні майбутніх державних, місцевих чи галузевих програм враховувались імовірні негативні наслідки для довкілля та здоров’я людини. Наприклад, при розробці програми розвитку транспортної мережі чи енергетики мають бути враховані не лише можливі економічні переваги того чи іншого шляху розвитку, а й їх екологічні наслідки», – пояснив Остап Семерак.

Закон передбачає, що протягом кількох наступних років поетапно мають бути вирішені такі завдання як інтеграція екологічних цілей та пріоритетів сталого розвитку до розробки документів державного планування, поширення практики СЕО на місцеві проекти й програми,  а також узгодження процедур з проведення СЕО в Україні  згідно з аналогічними процедурами держав Європейського Союзу.

Як повідомляє 24 канал, участь громадськості та консультації з владою щодо охорони довкілля та здоров’я – теж мають місце в законі. Положення є чіткими та повними. Вони відповідають вимогам Європейської економічної комісії ООН про СЕО та Директиві Євросоюза про СЕО.

На думку екологічного експерта Максима Фролова, прийняття цього закону може змінити ситуацію з охороною довкілля в Україні на краще. Адже його дія поширюється й на документи держпланування, які впливають на екологію. А це наше з вами здоров’я й життя.

Згідно з документом, стратегічна екологічна оцінка проводиться щодо проектів документів державного планування, які підготовлені у сфері сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, енергетики, промисловості, транспорту, управління відходами, використання водних ресурсів, телекомунікацій, туризму, землекористування, виконання яких буде передбачати надання документів дозвільного характеру.

Нагадаємо, вказаний Закон є частиною Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар