Український радіодиктант національної єдності писатимуть ще у 10 країнах світу

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація: Голос Свободи

Сімнадцятий Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 9 листопада окрім України, писатимуть в Латвії, Литві, Португалії, Словаччині, Румунії, Казахстані, Китаї, Аргентині, США та Канаді. Цього року організатори події – Українське радіо – запросили до написання радіодиктанту посольства України за кордоном, іноземні дипломатичні представництва в Україні та міжнародні культурні інституції. Загалом було надіслано 35 запрошень. У Києві локацією для спільного написання диктанту національної єдності стане головний корпус КНУ імені Тараса Шевченка, на Луганщині – в місті Сєверодонецьк. Збиратимуть охочих також регіональні радіодирекції Суспільного у Львові, Одесі, Дніпрі, Хмельницькому, Запоріжжі та Івано-Франківську.

Інформує UA: ПЕРШИЙ.

Звучатиме радіодиктант традиційно 9 листопада у День української писемності та мови. Почути й побачити його можна буде з 12:00 в ефірі Першого каналу Українського радіо та телеканалу UA: Культура. UA: ПЕРШИЙ покаже трансляцію заходу на офіційному YouTube-каналі за посиланням.

Текст диктанту двічі читатиме у прямому ефірі його автор – доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко.

“В різних куточках України і за кордоном диктант пишуть і маленькі діти, і люди поважного віку, і військові училища, і державні адміністрації, і журналісти, і депутати – палітра аудиторії неймовірна. І це велика відповідальність, бо треба всім догодити в плані змісту, емоційного наповнення, посилу, пізнавальності тексту, естетичного задоволення. А це дуже непросто. Та з іншого боку текст має містити неймовірну концентрацію пунктограм і орфограм. Він не має бути легким. У змаганнях мають бути перешкоди, і їх треба долати”, – розповідає про підготовку тексту для радіодиктанту Олександр Авраменко.

Девіз цьогорічного радіодиктанту – “Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета”.

Генеральний продюсер Українського радіо Дмитро Хоркін підкреслює:

“Цей рік для нас дуже важливий, адже Українське радіо й телебачення, а також 26 регіональних телерадіокомпаній стали Національною суспільною телерадіокомпанією України. Для Українського радіо радіодиктант є знаковою подією, і цього року ми проведемо його спільно з регіональними радіодирекціями. У нас будуть радіомости та включення як з України, так і з-за кордону. Щороку зростає і кількість, і географія учасників радіодиктанту. Але саме зараз, у час війни на Сході України та анексії Криму, радіодиктант може стати одним з об’єднавчих елементів всередині країни”.

У червоному корпусі в аудиторії імені Михайла Максимовича КНУ імені Тараса Шевченка писатимуть радіодиктант митці, культурні діячі, студенти, учні київських шкіл. Свою участь також підтвердив Посол Канади в Україні. Загалом планується понад 150 учасників. Серед них: телеведучий UA: ПЕРШИЙ, ведучий Євробачення-2017 Тімур Мірошниченко, письменник Василь Шкляр, філософ та політолог Володимир Цибулько, директорка Українського центру культури Світлана Долеско, директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, поетеса та ведуча Злата-Зоряна Паламарчук, журналіст газети “День” Ігор Сюндюков, а також старожили Українського радіо Анатолій Табаченко, Надія Подоляко та Емма Бабчук. Ведучим локації буде відомий письменник, ведучий Українського радіо Павло Вольвач.

“Для мене це буде вже далеко не перший радіодиктант, який я писатиму. Минулого року писав разом з колегами на телеканалі UA: ПЕРШИЙ, і зізнаюся, допустив кілька помилок. Не знаю, чи вдасться мені колись отримати приз від Українського радіо за ідеально написаний диктант, але намагатимуся. Бо на мою думку, радіодиктант є дуже класним проектом. Він і змушує задуматися над своїми знаннями рідної мови, і дає відчуття того, що ти разом з тисячами українців на одній хвилі”, – розповів телеведучий Тімур Мірошниченко.

На локації в Сєвєродонецьку працюватиме волонтерка та співачка Анжеліка Рудницька, яка цього року стала співорганізатором акції.

“Протягом тижня до Дня української писемності та мови перебуватиму в зоні АТО. Разом з колегами-артистами ми побуваємо і впритул до сірої зони, і в маленьких містечках. Проводитимемо концерти й зустрічі з усіма, хто захоче з нами поспілкуватися. А однією з ключових подій в рамках урочистостей 9 листопада буде написання радіодиктанту. Я запрошую писати з нами диктант всіх, кого можу. Хто приїде, я розкажу вам під час включення. Але за моїми відчуттями це має бути популярна акція на Луганщині”, – зазначила Анжеліка Рудницька.

Минулого року до Українського радіо надійшла 21 тисяча і 22 роботи, серед них 18 тисяч 500 диктантів були надіслані звичайною поштою в конвертах, а решта – електронними листами. Про подальшу долю робіт учасників радіодиктанту розповіла кураторка проекту, ведуча Українського радіо Аліна Акуленко:

“Що ми робимо з диктантами, які нам надсилають на Хрещатик, 26? Ми їх не перевіряємо, бо перевірка – це коли шукають помилки. Ми шукаємо диктанти без помилок, такі, які написані бездоганно. Тоді ми й оголошуємо цих учасників переможцями”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар