“Сонячна” кропивничанка зіграла головну роль у фільмі Олександра Жовни “Історія Лізи”

Олександр Жовна і Мар’яна Архарова

У найближчому майбутньому український кінопрокат поповнить стрічка «Історія Лізи», відзнята за книгою письменника і кіносценариста з Новомиргорода Олександра Жовни. Головну роль у ній зіграла “сонячна” кропивничанка Мар’яна Ахрарова.

Художній фільм розповідає про життя людей із синдромом Дауна та ставлення до них оточуючих.

Людей із синдромом Дауна у народі називають “сонячними” людьми, бо вони зазвичай дуже доброзичливі, відкриті і наївні.

Мар’яна за натурою лідер, дружелюбна та комунікабельна, веде активний спосіб життя. У школі без її участі не відбувався жоден концерт чи театральна постановка. Водночас дівчина змалечку займається спортом: спочатку художньою гімнастикою, згодом і по сьогоднішній день – спортивною гімнастикою (тренер Олександр Аркадійович Редозубов – Ред.). У 2005 році у складі збірної України на спеціальних олімпійських іграх уКитаї виборола золоту і срібну медалі, у 2015 році зі спеціальних змагань у США привезла три золоті.
Два роки тому зірки спланували знайомство «сонячної» дівчини та Олександра Жовни. Тоді режисер в пошуках головної героїні для свого фільму завітав до Кропивницької СЗОШ №1, де колись навчалася Мар’яна. Педагоги і розповіли йому про свою випускницю, яка, на їхню думку, мала б підійти на цю роль.

– Ой, це вона. Це вона. Я її саме такою й уявляв, – згадує перші слова Жовни при зустрічі з донькою Тетяна Ахрарова. Дівчину затвердили на роль, але зйомки не відбулися через відсутність фінансування. На початку цього року із появою коштів розпочалося і створення фільму.


Зйомки, зазначає Тетяна Ахрарова, були і цікавими і важкими водночас.

«Працювали ми по 12 годин на день. Доводилося прокидатися і о 4-ій ранку і не спати до пізньої ночі. Залежало від епізоду, який треба було відзняти. Знімали і в дощ, і в спеку, і в холод», – розповідає мама Мар’яни.

Залишилася у захваті Тетяна Ахрарова і від складу знімальної групи, члени якої дуже добре і з розумінням ставилися до дітей. На знімальному майданчику Мар’яна знайшла нових друзів, серед них і виконавець головної чоловічої ролі Влад Погрібний із Харкова. Хлопця на роль шукали досить довго, оскільки за сюжетом він мав бути не лише хворим на синдром Дауна, а й уміти плавати. Подобався знімальний процес і самим героям. Тетяна Василівна зазначає, що на заклик режисера починати роботу Мар’яна і Влад завжди першими з’являлися на знімальному майданчику.

Жінка переконана, що ядро артистичності її доньки було закладено ще у шкільні роки, за що від неї окрема подяка педагогам.

«Артистичність Мар’яни – заслуга педагогів нашої школи. Її класний керівник Катерина Ярошевська завжди залучала мою доньку до участі в театральних сценках і постановках. Директор закладу Наталія Станкевич особисто приділяє багато часу розвитку дітей і з великим трепетом ставиться до всіх концертів своїх вихованців», – підкреслює Тетяна Ахрарова.

Як зазначив у коментарі Олександр Жовна, Мар’яна Ахрарова – неймовірний подарунок для своїх батьків та для нього як режисера.

«Ця незвичайна дівчинка грає таку ж незвичайну героїню. По суті вона грає саму себе. І робить це вражаюче. Її органіці можуть позаздрити професійні актори. Безпосередність, з якою вона втілила образ своєї героїні, – саме те, чого так не вистачає акторам, щоб бути справжніми майстрами своєї справи. Здається, на знімальному майданчику вона не грала, а по-справжньому проживала всі мізансцени. І адаптування її до своєї нової іпостасі відбулося одразу ж і без особливих труднощів», – поділився своїми враженнями режисер.

Письменник вважає, що на «сонячну» дівчину чекає заслужений успіх і, за його словами, це станеться відразу після прем’єри фільму, яка має відбутися вже в наступному році.

 Олег Козупляка, “Нова газета
 фото із мережі Інтернет

Поширити:

Залишити коментар:

коментар