11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів

пам'ятник повсталим в'язням "Бухенвальду" перед входом у табір / © dw.com

Щороку 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме у цей день 1945 року в’язні концентраційного табору Бухенвальд підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу.

На території гітлерівської Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з яких понад 11 мільйонів чоловік було знищено. На території України діяли 180 концтаборів, де було страчено 1 мільйон 366 тисяч військовополонених. «Фабрики смерті» діяли у Києві, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді та інших місцях України.

В’язні у бараку, 16 квітня 1945 року – невдовзі після звільнення “Бухенвальда” / © wikipedia.org

Особливо важкими умовами утримання відзначалися нацистські концтабори, розташовані на території Кіровоградської області. Вони стали ланками єдиної системи, в основі якої був сконструйований безупинний конвеєр смерті. У тодішньому Кіровограді, Олександрії, Аджамці, Добровеличківці, Липняжці, Новгородці, Павлиші, хуторі Самусівка та на станції Адабаш були створені шталаги – табори для військовополонених. Ув’язнених там тримали в нелюдських умовах, за непокору або спробу втечі піддавали тортурам або страчували. За період окупації жертвами нацистського терору на Кіровоградщині стали понад 54 тисячі військовополонених.

Віддамо данину пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах та висловимо повагу старшому поколінню, на долю якого у роки Другої світової війни випали неймовірні муки і страждання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар