Відмінники та прогульники: як кропивницькі депутати відвідують сесії

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

На думку значної частини виборців, всі депутати отримують зарплати з кишень платників податків, а тому повинні щодня ходити на роботу до міськради чи до своєї приймальні і вирішувати проблеми виборців.

Насправді, це не зовсім так. Наразі зі всіх українських депутатів, заробітну плату отримують лише парламентарі у Верховній Раді.  У місцевих радах депутати, хоч теоретично і можуть прийняти рішення платити собі з бюджету, практично ніде такого не практикують, бо, по-перше, бояться громадського осуду, а по-друге, не в тому полягає їх головна мотивація до відвідування сесій. Тому, окрім секретарів місцевих рад і, у деяких випадках, керівників депутатських комісій, депутати працюють на громадських засадах.

Отже, відвідування депутатами засідань сесій та постійних комісій відбувається теж на громадських засадах, а отже – не завжди регулярно. Хто ж відвідав найбільшу кількість засідань, а хто – найменшу, і від чого залежить відвідуваність – спробуємо проаналізувати на прикладі Кропивницької міськради. Експерти АПН проаналізували відвідування за 2015-2018 роки на основі Протоколів, розміщених на сайті міськради.

Відвідуваність сесій Кропивницької міськради

Аналіз відвідуваності засідань сесій міської ради Кропивницького, який провели аналітики Асоціації Політичних Наук, виявив залежність між дисципліною депутата та перебуванням в більшості або меншості. Це чітко видно на прикладі Кропивницького, адже формати правлячої коаліції у нас змінювались.

Отож, депутати, що перебувають у правлячій більшості, мають більше мотивації відвідувати засідання сесій, ніж їх колеги з опозиції. Наприклад, доки депутати фракцій «Батьківщина» та «Радикальна партія Ляшка» входили до складу більшості (2015-2016 роки), їх депутати регулярно відвідували засідання сесій, коли ж вони перейшли в опозицію (2017-2019 рр.) – відвідуваність різко зменшилась.

Така ж тенденція прослідковується і у депутатів фракцій «Нашого краю» та «Опозиційного блоку» – їх депутати почали справніше ходити на засідання, відколи вони перейшли з опозиції у владу.

Однак є і винятки з цього правила. Депутати від Нашого краю Микола Гамальчук та Віктор Ксеніч відвідали усі засідання сесій, і будучи в опозиції, і у більшості. Їх можна вважати рекордсменами за відвідуванням.

Найбільшими ж прогульниками можна назвати депутатів Богдана Товстогана (обраний від БПП, нині позафракційний, 19 пропусків), Рафаеля Санасаряна (РПЛ, 20 пропусків) та Віталія Бєлова (обраний від партії УКРОП, нині позафракційний, 24 пропуски), якого можна вважати рекордсменом серед прогульників.

Відвідуваність засідань постійних депутатських комісій

Засідання постійних депутатських комісій зазвичай відбуваються частіше, ніж сесій міськради, до них не прикута увага ЗМІ, але саме там відбувається основна робота депутата – розгляд і обговорення всіх проектів рішень, внесення правок, узгодження позицій.

Отож, ситуація з відвідуваністю комісій значно гірша, ніж із сесіями. Тут за звання найбільшого прогульника змагаються вищезгаданий Віталій Бєлов та Юрій Деркаченко (БПП), які пропустили по 28 засідань. За ними йде Сергій Калапа (БПП) із 25 пропусками, Роман Колісніченко (Батьківщина) із 22 пропусками та Сергій Кріпак із 21 пропуском. Не дотягують до рекордсменів, проте впевнено їх наздоганяють Анатолій Ларін (Опоблок) та Богдан Товстоган із 18 пропусками.
А найдисциплінованішим депутатом знову виявився Микола Гамальчук, який відвідав всі засідання. За ним іде Михайло Бєжан (УКРОП), який пропустив лише одне засідання своєї комісії.

Маємо констатувати, що найбільшим прогульником Кропивницької міськради наразі є Віталій Бєлов, а найдисциплінованішим депутатом, який відвідує як сесійні, так і засідання депутатських комісій – Микола Гамальчук. Їхнє виконання депутатських обов’язків не залежить від жодних об’єктивних зовнішніх факторів, таких як перебування в коаліції чи в опозиції.
Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації,

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар