Що і як декларували Кропивницькі депутати

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

14 жовтня 2014 року Верховною Радою України було ухвалено Закон «Про запобігання корупції». Згідно з цим документом депутати місцевих рад, починаючи з 2016 року, мають заповнювати та подавати до НАЗК декларації про свій майновий стан.

Цього року більшість депутатів подавали декларації вдруге. При подачі декларацій найпоширенішими порушеннями є невчасне подання декларацій або не оприлюднення якоїсь інформації.

Якщо говорити про вчасність оприлюднення, то цього року всі кропивницькі депутати вклалися у відведений Законом та НАЗК термін подання електронних декларацій. Тож з цим усе добре.

Щодо статків. Відповідно до декларацій за 2016 рік, у нас було кілька депутатів, які, ймовірно, жили, харчуючись сонячною енергією і виживаючи лише милістю божою. Їх було аж четверо: Михайло Демченко, Олег Мельниченко, Геннадій Маламен та Юрій Деркаченко. Проте в 2017 році таких вже не лишилось. Майже кожен з депутатів задекларував якесь житло, своє або співмешканця. Більшість мають задекларовані автівки.

Єдиний депутат, статки якого викликають питання, це радикал Михайло Демченко. Він має досить великий будинок, проте майже не має засобів для існування. Адже отримав за рік всього сім тисяч гривень пенсії, з яких мав би заплатити 831 гривню податку, як фізична особа підприємець. Ще один цікавий момент – минулого року пан Демченко мав кредит у банку, цього року – не має, проте і коштів, аби його погасити, він також не отримував… Куди подівся кредит – не відомо.

Серед депутатів є такі, які задекларували не весь наявний у них бізнес. Якщо скористатись реєстром YouControl, то легко ідентифікується, що Ігор Волков, до прикладу, не задекларував радіо ТТВ, а Андрій Кролевець – ТОВ Екселент-М і ТОВ Екселент-техно.

Богдан Товстоган, колишній член фракції БПП-Солідарність, забув задекларувати дружину. А Юрій Деркаченко, як виявляється з декларації, надає безоплатну адвокатську допомогу. Бо ж не задекларував доходу від своєї основної діяльності.

Олена Сінченко, Дмитро Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»:

В соціальній мережі Facebook

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в Кіровоградській області звертайтесь до Громадської організації «Асоціація Політичних Наук», presscentr5@gmail.com, 0505641454.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В місті Кропивницький за реалізацію ініціативи відповідає ГО «Асоціація Політичних Наук».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар