“Рідні” – тривожно-поетичне кіно з елементами чорного гумору

Документальний фільм «Рідні» Віталія Манського показували в рамках фестивалю #OBRIYkinoFest у кінотеатрі “Портал”. Потрапила на сеанс завдяки посту в фейсбуці Ольги Кирилюк.

«The Hollywood reporter» назвав його – тривожно-поетичним кіно з елементами чорного гумору.

Це погляд на україно-російську війну очима однієї родини, які на кілька хвилин впускають вас в своє не пафосне життя. Львів, Одеса, Севастополь, Донбас та Москва. Делікатно, інтимно, а місцями відверто провокуючи режисер розпитує свою сім΄ю про що вони думають, на що сподіваються, чого бояться. Різноманіття доль, професій, вподобань.

Це шанс, зізнаюсь не завжди комфортний, повернутись в недалеке минуле, в 2014й рік, коли ми боролись за душі наших рідних в Росії та Криму, коли переконували, сварились і сподівались, що наші міста не бомбитимуть і війна взимку закінчиться.

Рідні Віталія – мама та тітки (на фото), родина сестри – розкажуть вам за що одні зненавиділи Михалкова та «17 мгновений весны», покажуть як збирають онука на війну в АТО (спойлер – хлопець після срокової підписав контракт і служить прикордонником). Інші святкуватимуть новий рік під бій курантів та розповідатимуть страшні історії про бандерівців, начебто своїми словами, а направду ретранслюючи телевізійну пропаганду. Як на вулицях Львова зупинятиметься транспорт, а чоловіки стоятимуть з непокритими головами, проводжаючи в останній путь чоловіків в камуфляжі, які так світло і тепер навічно посміхаються з по життєвих світлин. Як у Сімферополі сумніватимуться, що місцевий футбольний клуб матиме майбутнє. Як в Донецьку довгоногу брюнетку (чи ж не Моторолину) з дитячою коляскою під конвоєм прогулюватимуть бойовики.

У фільмі немає протиставлень, не визначають хто хороший, а хто поганий. Автор показує людей такими, якими вони є в цей момент життя. Герої самі розповідають, що на них вплинуло, що змінює, до чого вони прагнуть.

Чи знаходять герої відповідь на питання, де ж корені протистояння між українським і російським світоглядами? Як вони вибирають для себе ідентифікацію? Як інформація, доступ до неї та її якість впливає на формування світогляду і вибір майбутнього? Як режисеру, який після розвалу СРСР отримав паспорті штамп «росіянин» та жив у Москві, вдалося зняти такий фільм? Відповіді на ці запитання вам краще знайти самим, подивитися фільм «Рідні».

Не спойлер: коти в цих сім΄ях неймовірно шикарні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар