Померлі цього кладовища закликають до миру: від Старого Данциґа до Карлівки

На території України існує 5 меморіальних поховань німецьких солдатів, які загинули під час Другої світової війни. Одне з них – у селі Карлівка Кіровоградського району.

«Померлі цього кладовища закликають до миру», – вибито на граніті однієї з пам’ятних плит. Історія цього місця датується 1867, коли німці створили тут поселення Старий Данциґ.

На початку 90-х років представники Німецької Народної Спілки з догляду за військовими похованнями звернулися до українських можновладців з проханням виділити землю для облаштування кладовища для солдатів, які загинули на теренах центру і півдня України під час Другої Світової війни.

Зовсім не випадково було обрано село Карлівку (тоді – Крупське) за 15 кілометрів від Кропивницького. Адже біля власницького села етнічного німця Карла Агте у 1787 р. двадцять одна родина німців зі східно-пруського Данциґа (нині місто Гданськ у Польщі) заснували одну з перших на українських землях німецьку колонію – Старий Данциґ.

Також саме в Карлівці (Старий Данциґ) у 1867 виникла перша в Україні громада баптистів. Де згодом в р. Сугоклії прийняв водне хрещення перший український баптист Юхим Цимбал. Саме від Юхима Цимбала прослідковується початок розвитку українського баптизму, оскільки його хрещення мало продовження в хрещеннях інших віруючих.

Досі Карлівку часто відвідують родичі загиблих, тобто нащадки німецьких військових.

У 1994 році Німецька Народна Спілка догляду за військовими похованнями почала здійснювати перші перепоховання полеглих на війні німців. До 2010 року тут перепоховали понад 17 000 полеглих на війні.

Зараз меморіал – це величезна територія. На території всього меморіалу – лише дві фотографії німецьких офіцерів. Симетрично одна до одної розташовані гранітні плити – встановлені у пам’ять про похоронених тут військових. Ще є хрести та, ніби вмуровані в землю, плити, де також викарбувано імена.

«Померлі цього кладовища закликають до миру», – вибито на граніті однієї з пам’ятних плит.

                

Поширити:

Залишити коментар:

коментар