Поки весь світ увіковічнює Героїв Небесної сотні, у Кропивницькому намагаються сховати пам’ятник від людських очей

На останній нараді у Кіровоградській облдержадміністрації міська влада Кропивницького запропонувала встановити пам’ятник Героям Небесної сотні на меморіальному комплексі «Фортечні вали».

“У нас звичайно є така думка, що необхідно реконструювати головну площу міста Кропивницький. Для того, щоб це зробити, у нас уже був підготовлений проект рішення на сесію міської ради, який називається “Про проведення відкритого конкурсу на кращу розробку концепції з благоустрою та упорядкування площі Героїв Майдану у м. Кропивницький”. Щодо пам’ятника Героям Майдану, нам треба будувати цей пам’ятник у тому місці, де вже є у нас пам’ятні знаки Героям, які полягли відстоюючи нашу незалежність і свободу нашої держави”, – висловила тоді позицію міської влади Наталя Дзюба, говорячи про меморіальний комплекс Фортечні вали.

Читайте більше: “Посадовцям, значна частина яких “світилася” на Антимайдані, вигідно прибрати будь-яку згадку про Євромайдан” – кропивницький активіст і журналіст.

Перша електронна газета промоніторила, де вже встановили пам’ятники Героям Небесної сотні і в якій частині міста вони знаходяться.

Зокрема, пам’ятники Героям Євромайдану вже встановили на Тернопільщині, Буковині та Волині.

Смт. Козова на Тернопільщині: найбільший в Україні пам’ятник Небесній сотні
смт. Козова на Тернопільщині: найбільший в Україні пам’ятник Небесній сотні. Фото: credo-ua.org
qNBc3KYh3u0
смт. Лужани, Чернівецька область
м. Ківерці, Волинська область
Ківерці, Волинська область

Крім того, подібні пам’ятники вже є у Португалії та Сполучених Штатах Америки.

Чикаго, США Тут пам’ятник у вигляді козацького хреста з нержавіючої сталі, із зображеними на ньому маленькими хрестами, повинен нагадувати про незліченні подвиги кожного з цих справжніх патріотів.
Чикаго, США. Тут пам’ятник у вигляді козацького хреста з нержавіючої сталі, із зображеними на ньому маленькими хрестами, повинен нагадувати про незліченні подвиги кожного з цих справжніх патріотів. Фото: nv.ua

Особливої уваги заслуговує те, що міські управління Києва та Львова встановили пам’ятники у найбільш людних частинах міст, аби громадяни якомога частіше згадували про те, що перемога дістається лише мужнім та згуртованим.

 Київ, Алея Небесної сотні поблизу Майдана Незалежності
Київ, Алея Небесної сотні поблизу Майдана Незалежності. Фото: wikipedia.org
Львів, меморіальний комплекс на честь Героїв Небесної сотні та загиблих воїнів АТО на території Національного університету «Львівська політехніка».
Львів, меморіальний комплекс на честь Героїв Небесної сотні та загиблих воїнів АТО на території Національного університету «Львівська політехніка». Фото: zik.ua

У регіонах – Миколаєві та Вінниці – пам’ятники теж встановлені у центрі міст, у людних місцях.

eTbw1eJG7UM
Миколаїв, вул. Садова – центральна частина міста Фото: nf.mk.ua
8FXKwiwftaI
Вінниця, Європейська площа – центр міста Фото: day.kyiv.ua

Мертвим пам’ятники не потрібні, вони необхідні живим. У першу чергу молоді, яка здатна створити нову генерацію патріотів Батьківщини. Чиновники повинні нарешті зрозуміти, що мирним небом над головою ми завдячуємо тим, хто більше ніколи не повернеться до рідних домівок, Героям, подвигом яких пишаються українці по всьому світу.

У Кропивницькому центральна площа – обличчя міста. Вона носить назву Героїв Майдану, тому що саме тут під час Революції Гідності об’єдналися містяни. Тому логічно було б розмістити на ній матеріальну згадку про тих, кого ми звемо «лицарями світла, лицарями добра».

Відомий український письменник Василь Шкляр у своїй книзі «Чорне сонце», присвяченій мужнім захисникам України, зазначав:

«Кажуть, герої не вмирають, але я хотів би, дуже хотів би, щоб вони замість бути героями жили. Тут на землі, вони потрібніші, ніж на небі. Тут є багато такого, чого без них не зробить ніхто».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Поки весь світ увіковічнює Героїв Небесної сотні, у Кропивницькому намагаються сховати пам’ятник від людських очей

  1. Обговорюючи місцерозташування пам’ятника – територія Валів, спочатку треба з’ясувати а чи можна там будувати пам’ятник? Варто почути кваліфіковану думку спеціаліста – Колоса Вадима Івановича,начальника обласного управління охорони культурної спадщини, розвитку музейної справи та туризму.

  2. Ця ситуація показала,якими патріотами ми “виглядаємо” – соромно.
    І тривожно,чого можна очікувати надалі,реально тривожно.

Коментарі заборонені.