“Посадовцям, значна частина яких “світилася” на Антимайдані, вигідно прибрати будь-яку згадку про Євромайдан” – кропивницький активіст і журналіст

Минає третій рік від початку Революції гідності, а у Кропивницькому досі навіть не наблизились до вирішення питання про спорудження пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні.

Сьогодні, 3 листопада, у приміщенні Кіровоградської облдержадміністрації на нараду зібрались представники обласної та міської влади, щоб разом з учасниками подій Євромайдану обговорити питання про спорудження пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні у Кропивницькому.

Як наголосив заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, який головував на нараді, територія на якій буде споруджено пам’ятний меморіал, належить громаді міста Кропивницький, тому всі конкретні організаційні кроки у реалізації цього проекту, має робити міська влада.

“Головний у області пам’ятник Героям Небесної сотні буде стояти тут, в обласному центрі. Земля, на якій буде стояти цей пам’ятник,  є територією міської громади Кропивницького, і втручатись в діяльність органів місцевого самоврядування обласна адміністрація не може”, – запевнив Сергій Коваленко.

Заступник голови ОДА наголосив, що майбутній пам’ятник після його спорудження має бути віднесений до пам’ятки історичної спадщини, щоб ніхто у майбутньому не міг звичайним рішенням про комунальну власність його знести.

У залі лунали думки про те, що той імпровізований пам’ятник Героям Небесної сотні, який спорудили на залишках постаменту пам’ятника Кірову, треба демонтувати. Проте більшість активістів були кардинально проти цього.

“Поки не буде встановлено новий пам’ятник, цю імпровізацію ми демонтувати просто не маємо права. Пам’ять про Небесну сотню завдяки цьому, так званому пам’ятнику, зберігається. Він є нагадуванням кожному про ті події, особливо, для тих, хто щодня приходить сюди в обласну адміністрацію, обласну раду. Це нагадування про те, що в країні треба щось міняти, тому що ці люди загинули за те, щоб Україна змінилась. Тому поки не буде нового пам’ятника, знімати ці фотографії ми не можемо”, – наголосила юристка, учасниця Євромайдану Ліана Левицька.

Читайте також: Юрист-євромайданівець: присутність Останнього при обговоренні пам’ятника Небесній Сотні – блюзнірство

14964063_1151162594959388_1195843335_o

Сергій Коваленко погодився з такою думкою і запевнив, що зносити імпровізований меморіал Героям Небесної сотні на площі Героїв Майдану не будуть до того, поки буде вирішено питання зведення нового пам’ятника. Він наголосив, що фотографії Героїв Небесної сотні з імпровізованого пам’ятника будуть передані до експозиції краєзнавчого музею.

Оскільки основним реалізатором проекту зведення пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні буде міська рада, Сергій Коваленко попросив присутню в залі заступницю міського голови Наталю Дзюбу розповісти бачення міської влади.

“У нас звичайно є така думка, що необхідно реконструювати головну площу міста Кропивницький. Для того, щоб це зробити, у нас уже був підготовлений проект рішення на сесію міської ради, який називається “Про проведення відкритого конкурсу на кращу розробку концепції з благоустрою та упорядкування площі Героїв Майдану у м. Кропивницький”. Щодо пам’ятника Героям Майдану, нам треба будувати цей пам’ятник у тому місці, де вже є у нас пам’ятні знаки Героям, які полягли відстоюючи нашу незалежність і свободу нашої держави”, – висловила позицію міської влади Наталя Дзюба, говорячи про меморіальний комплекс Фортечні вали.

На її думку, якщо сконцентрувати всі пам’ятники на одній площині, то це буде дуже добре.

Як виявилось, ніяких конкретних кроків міською владою не було зроблено. Вирішення питання застрягло на рівні декількох проведених обговорень та нарад.

Тезу про необхідність спорудження пам’ятника Героям Майдану на Фортечних валах озвучила і голова обласної торгово-промислової палати Ірина Саєнко.

“У нас є місце – Фортечні вали. Ми туди ходимо віддавати шану воїнам АТО. На мою думку, буде логічно, якщо наші Вали будуть центром пам’яті”, – заявила вона.

Проти спорудження пам’ятника Героям Небесної Сотні на Фортечних валах категорично виступили активісти Євромайдану. На думку Андрія Лавруся, міська влада не має ніякої позицїї крім тої, щоб запроторити пам’ять про Революцію Гідності подалі від центру міста.

Обурився ідеєю міської влади і учасник подій Євромайдану Сергій Михальонок.

“Якщо ми звідси приберемо все, залишаємо тільки назву “площа Героїв Майдану”, то через півроку і назви не буде. На минулій нараді вже лунали ідеї назвати центральну площу “площа Злагоди” , чи щось таке”, – наголосив Михальонок.

Учасник Євромайдану, місцевий журналіст та активіст Максим Гуцалюк припустив, що від розміщення пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні на Фортечних валах виграють лише комунальники, яким буде легше прибирати об’єкт. Крім того, він висловив здогад про те, чому міська влада так хоче, щоб меморіал Героям Революції Гідності не знаходився в центрі міста.

“Здається, що посадовцям, значна частина яких “світилася” на Антимайдані, вигідно прибрати будь-яку згадку про Євромайдан з центральної частини міста”, – заявив Максим Гуцалюк.

На думку всіх активістів Євромайдану, які були присутні на нараді, пам’ятник потрібно споруджувати саме на площі Героїв Майдану. Бездіяльність міської влади у цьому питанні обурила всіх присутніх. На думку активістів, необхідно негайно оголошувати відкритий конкурс на проекти майбутнього пам’ятника, а потім разом з фахівцями обирати найкращий.

“Потрібно оголошувати конкурс на проект пам’ятника і створювати комісію з цього питання. Тоді вже можна залучати фахівців і громадськість до вибору найкращого і до збору коштів на його спорудження”, – наголосила громадська активістка Інга Дудник.

На необхідності вже врешті зрушити з місця у питанні спорудження пам’ятника наголосив і заступник голови ОДА Сергій Коваленко.

“Ми маємо чітко розуміти, коли буде оголошено конкурс на проектування пам’ятника. Тому що декілька місяців тому ми говорили рівно про це”, – наголосив Сергій Коваленко.

Під час обговорення лунало ще багато різноманітних пропозицій стосовно місця облаштування пам’ятника, його дизайну. Обговорювали навіть можливість залучення до створення проектів пам’ятника молодих фахівців – студентів.

У підсумку наради всі активісти і заступник голови ОДА Сергій Коваленко зійшлися на тому, що міська влада має негайно створювати комісію і оголошувати конкурс на створення проектів пам’ятника. Адже це питання є виключно у компетенції органу місцевого самоврядування Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар