Активісти Новоукраїнки звинувачують поліцейських у побитті місцевого жителя

Прокуратура Кіровоградської області нині проводить слідчі дії у справі побиття мешканця Новоукраїнського району, яке сталося 12 серпня. Як стверджуює постраждалий та місцеві активісти, це зробили двоє працівників поліції – колишній очільник ДАІ району та невідомий постраждалому працівник поліції.

Місцеві активісти “Самооборони Новоукраїнки” стверджують, що цей випадок не перша історія з перевищенням повноважень силовиками у районі.

Про деталі того вечора Першій електронній розповів активіст “Самооборони Новоукраїнки” Олександр Нешкреба, який того вечора відвозив постраждалого Володимира Циганенка до лікарні.

Олександр Нешкреба фото zpu.kr.ua
Олександр Нешкреба фото zpu.kr.ua

“12 серпня ввечері подзвонила мені жінка нашого активіста, і розповіла, що її чоловік пішов до села Новомиколаївка, яке знаходиться за 3 км від Новоукраїнки, і на півдорозі його підібрали двоє поліцейських – колишній очільник ДАІ Новоукраїнки Олександр Міщенко із невідомим йому працівником поліції. Як розповів мені постраждалий, в машині було чутно запах алкоголю. Дорогою поліцейські завели розмову, у підсумку якої хотіли зробити Циганенка своїм «стукачем» у селі. Володимир відмовився, зі словами “ви ж знаєте, що я є активістом Самооборони і не збираюсь бути доносчиком”. Після цих слів, працівник поліції, який сидів поруч на задньому сидінні сказав майору Міщенку, щоб той зупинив машину. Поліцейський вийшов з машини, відкрив двері зі сторони Володимира, і хотів ударити його якимсь предметом, який знаходився у нього в руці. Захищаючись, постраждалий вхопився за цей предмет і отримав рвану рану рук. Потім його вдарили ногою в груди і витягли з машини. З-за керма вийшов і Міщенко, і вони вдвох заходилися бити селянина. Від ще більшого побиття Володимира врятувала машина, яка проїздила в цей момент повз. Поліцейські швидко вкинули побитого у машину, і викинули вже біля села, пригрозивши, що якщо він вчинить якісь дії через побиття, йому буде ще гірше”, – розповів Олександр Нешкреба.

Активісту “Самооборони Новоукраїнки” про цей випадок повідомила жінка побитого і він, підібравши її в Новоукраїнці, поїхав автомобілем до Новомиколаївки. Побитого вони знайшли біля хати дітей. Як розповів Нешкреба, він сидів скрутившись на лавці.

«До лікарні він відмовлявся їхати, адже поліцейські пригрозили йому. Я наполіг на тому, що треба все таки їхати до медзакладу. Коли ми сідали до машини, побитий не зміг навіть зігнутися, щоб сісти, тому, аби зменшити біль, ми налили йому гранчак горілки. Через деякий час йому стало легше, і ми поїхали до лікарні», – продовжив свою розповідь Олександр Нешкреба.

Він наголошує, що коли дружині постраждалого діти повідомили про факт побиття, вона двічі телефонувала до поліції, але, за її словами, правоохоронці відмовились приїздити на виклик. Більш того, коли вони вже доїжджали до Новоукраїнки, їх переслідували працівники поліції.

“У лікарні черговий лікар зробив знеболювальний укол і побитого направили на рентген. Знімок показав, що восьме ребро у нього вибите, а ще два ребра, або теж вибиті, або з тріщинами. Після цього приїхали до лікарні працівники поліції, яких, за інструкцією, викликали медики. У мене склалося таке враження, що вони приїхали не з’ясувати при яких обставинах Циганенко отримав такі травми, а з метою залякати його. Вони постійно комусь дзвонили, отримували вказівки по телефону. Були погрози, типу, “не доживете до ранку”, “у нас в лікарні все схоплено”, поліцейські тисли на дружину побитого, змушували її підписати чисті папери. Постраждалий відмовився говорити з поліцейськими, і вони з нічим поїхали з лікарні”, – повідомив активіст.

Побиття сталося у п’ятницю, а в понеділок Нешкреба з постраждалим поїхали до Кропивницького, на прийом  до начальника відділу внутрішньої безпеки поліції, також звернулись до обласної прокуратури.

Як розповів Олександр Нешкреба, обласною прокуратурою було порушено кримінальну справу за ст. 365 ККУ (перевищення службових повноважень) і слідчі вже розслідують справу.

Активіст Самооборони розповів, що це не перший випадок, коли силові структури чинять насильство і протиправні дії у їх районі.

У обласній прокуратурі редакції Першої електронної підтвердили, що у відомстві було зареєстроване кримінальне провадження. Сталося це 15 серпня.

«До нас звернувся мешканець Новоукраїнського району, і за його заявою було зареєстроване кримінальне провадження за ч.1 ст. 365 (перевищення влади та службових повноважень). У цій справі проводяться всі необхідні слідчі дії», – повідомили у прес-службі обласної прокуратури.

Так само підтвердили факт звернення від постраждалого і в управлінні Нацполіції області.

«Дійсно, даний громадянин звернувся у понеділок, 15 серпня, до керівника Управління внутрішньої безпеки нацполіції у області, із заявою про неправомірні дії, які, він вважає, відносно нього були скоєні поліцейськими. Задля об’єктивної та неупередженої перевірки викладених фактів, працівниками поліції було подано клопотання до прокуратури про внесення інформації за цим фактом до єдиного реєстру досудових розслідувань. Тепер обласна поліція чекає результатів розслідування прокуратури», – повідомили у прес-службі нацполіції області.

Зазначимо, що двоє працівників поліції, яких постраждалий звинувачує у побитті, далі виконують своє обов’язки. Як пояснили у прес-службі обласної поліції, відсторонення від займаної посади може бути лише в тому випадку, якщо поліцейським оголосять повідомлення про підозру.

«Для того, щоб їм оголосили повідомлення про підозру потрібно, щоб були проведені слідчі дії, які дадуть певний результат, достатній для слідчого, щоб підозрювати цих людей у причетності до скоєння протиправних дій», – роз’яснили у прес-службі поліції.

Також у ГУНП в Кіровоградській області наголосили, що їх відомство зацікавлене у об’єктивності та прозорості розслідування даної справи, і чекатиме висновків слідчого прокуратури.

Доки триває слідство, яке, як сподіваються і активісти, буде справедливими та прозорим, їх чаша терпіння вже переповнилась – через свавілля силовиків у районі вони готові влаштовувати масові акції протесту.

“Після Дня Незалежності ми влаштуємо масштабні акції протесту із залученням активістів Самооборони з різних куточків України”, – запевнив Олександр Нешкреба.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар