Кардіохірурги Кропивницького проводять операції, за які береться не кожна клініка в Україні

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Під одним наркозом дві операції – вдвічі коротший термін перебування в стаціонарі. У Кропивницькому почали робити симультантні операції.

Із лютого цього року, коли почала роботу оновлена операційна у Кіровоградському обласному кардіодиспансері, тут стартувала нова епоха кардіохірургії. А нещодавно лікарі почали робити операції, які проводять далеко не в кожному госпіталі України.

Симультантні операції: економія часу та нервів

Симультантні операції або подвійні – це кілька різнотипних хірургічних втручань під одним наркозом. Наприклад, одночасно на коронарних артеріях і на артеріях кровопостачання головного мозку, або з протезування та пластика клапанів серця.

“Наприклад, якщо у пацієнта є звуження сонних артерій та коронарних артерій серця, ми це робимо одночасно в одному сеансі. Тобто хворого в наркоз погрузили, він заснув, і ми його оперуємо: спочатку одне, а потім відразу інше. Пацієнт прокидається уже фактично вилікуваний”, – розповідає кардіохірург Андрій Клянчин.

Ще одною вагомою перевагою симультантних операцій є економія коштів та часу. Пацієнт оплачує одну операцію та один наркоз, а оперують його фактично двічі. До того ж, це скорочує термін перебування в стаціонарі.

“Для пацієнта перебування в стаціонарі – це стрес. Треба оперуватись – “життя зупинилось”. А так він зайшов в одне місце, йому все зробили. Всьо. При тому час реабілітації такий же, як і після однієї звичайної операції. Для пацієнтів це суттєво”, – каже кардіохірург Олег Бохонко.

Перша симультантна операція у Кропивницькому

Першою пацієнткою, якій зробили симультантну операцію, була кропивничанка, яка боялася операцій. Тому кардіохірурги запропонували їй альтернативу:

“Була жінка, яка дуже сильно боялась операції. “Ви мені будете давати два наркози, я буду дві операції чекати, буду хвилюватись”. Їй запропонували одночасно їх зробити. Вона згодилась і ми прооперували. Із сонної артерії прибрали бляшку. Плюс у цій же артерії було патологічне звиття (у формі S була) – ми її випрямили. І зробили шунтування – три шунта на серці поставили. Все одночасно – в одному наркозі”, – розповідає Андрій Клянчин.

Завдяки симультатним операціям, кардіохірургам вдалось покращити якість життя не одному пацієнту:

“У нас зараз хворий лежить, якому один клапан протезували, а ще двом зробили пластику. Тобто була недостатність трьох із чотирьох клапанів. Ми її вилікували. До операції хворий знаходився в тяжкій серцевій недостатності й не міг пішки пройти і кількох метрів – була задишка. Уже через тиждень після операції, ще в лікарні, він спокійно долав довжину коридору – туди і назад близько 100 метрів. Це тяжкі, об’ємні операції, які робляться не в кожному центрі. Це операція високого класу”, – розповідає кардіохірург Андрій Клянчин.

В Україні лише близько 15 клінік, де роблять такі операції

Симультантні операції робляться тільки у великих клініках:

“У Дніпрі роблять, у Львові багато таких операції. Але це досить унікальні операції, які не у кожному центрі роблять. По абсолютній кількості важко порахувати, але загалом їх близько 10. Максимум – 15, – розповідає Олег Бохонко і додає, – Дуже багато клінік в Україні роблять це окремо. Тобто кардіохірургія – то перше, і судинні відділення в структурі іншої клініки –  то друге. І тільки там робляться сонні артерії. Адже чверть пацієнтів, у яких є проблема з серцевими артеріями (основна причина того атеросклероз), мають  ураження сонних артерій. Обов’язково, якщо є проблема з сонними артеріями, треба обстежувати серце”.

DSC_0314

Не кожному пацієнту можна зробити подвійну операцію

Попри всі переваги симультантних операцій, лікарі не практикують таку методику скрізь, де треба кілька хірургічних втручань.

“Ми підходим до пацієнтів індивідуально. Визначаємо, можна робити дві операції одночасно чи ні. Це залежить від супутних патологій”, – кажуть кардіохірурги.

У таких випадках лікарі розділяють операції, але в межах однієї госпіталізації. Знову ж таки, щоб з моменту як пацієнт переступає поріг кардіодиспансеру, йому надали всю необхідну допомогу.

“Як правило, перерва між двома операціями – близько три-п’ять днів. До прикладу, жінці три дні тому прооперували шию. Наступного тижня – її готуватимуть до операції на серці,” – додає Андрій Клянчин.

серце

Читайте також: 

За покликом серця: як кіровоградські кардіохірурги не дають життю обірватись передчасно

Фото із дня відкриття операційної (Автор: Ольга Ткаченко)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар