Чому у Кропивницькому змінили умови державних електронних закупівель через “Рrozorro”

У вівторок, 9 серпня, виконавчий комітет міськради Кропивницького на своєму засіданні  визнав таким, що втратило чинність його ж рішення від 18 грудня 2015 року № 658 “Порядок застосування системи електронних закупівель“, яким міська влада встановлювала поріг для публічних закупівель у суммі від 30 тис. гривень.

Це рішення виконкому обурило частину депутатів міськради Кропивницького. На думку Олександра Цертія та Володимира Смірнова, таке рішення відкриває можливості до непрозорих тендерів.

А от у міській раді стверджують, що скасували попереднє своє рішення, оскільки у ньому відштовхувались від Закону України “Про здійснення державних закупівель“, який наразі втратив свою чинність.

DSC_0073“У результаті, таке прийняте рішення виконкому призвело до того, що ті умови, які у нас були закладені на місцевому рівні для проведення закупівель, а саме, умова, що всі закупівлі більше 30 тис. грн мали здійснюватись через Рrozorro, були скасовані. Наш порядок закупівель не суперечив новому Закону України “Про публічні закупівлі“, а навпаки, він його розширював і доповнював”, – розповів Першій електронній Олександр Цертій.

Депутат стверджує, що зі скасуванням рішення виконкому від 18 грудня 2015 року № 658 “Порядок застосування системи електронних закупівель” мінімальна сума закупівель, з якої починається обов’язкове застосування системи закупівель “Рrozorro” була підвищена для товарів і послуг з 30 тис. грн до 200 тис. грн, а у разі закупівель робіт підвищена з 30 тис. грн аж до 1,5 млн. грн. Цертій запевняє, що він буде готувати проект рішення на наступне засідання міської ради, аби скасувати це рішення виконкому.

Такої ж думки депутат міськради Кропивницького Володимир Смірнов.

смірнов“Наш чудовий виконком, рішенням по Проекту №503 (http://www.kr-rada.gov.ua/fil…/content/files/vik08072016.doc) тихенько скасував, а точніше – визнав такими що втратили чинність, рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради від 18 грудня 2015 року № 658 “Про затвердження Порядку застосування системи електронних закупівель”
якими було встановлено поріг для закупівель не Прозорро у 30 000 грн.
Чого вже там по дріб’язкам, тепер по 200 000 грн, кому завгодно і як завгодно. Або кому потрібно і як потрібно. Однозначно це рішення міська рада має скасувати на найближчій сесії”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Не погоджується з позицією депутатів керівник юридичного управління міськради Марина Смаглюк. За її словами, у юристів до цього рішення питання не виникає, а от у політиків – так.

марина смаглюк“Це рішення виконкому від 18 грудня 2015 року № 658 “Порядок застосування системи електронних закупівель”, яке визнали таким, що втратило чинність, було прийнято з посиланням на ЗУ “Про здійснення державних закупівель“, який наразі втратив свою чинність. Верховною Радою було прийнято ЗУ від 25.12.2015 № 922-VIII “Про публічні закупівлі“. Відповідно до прикінцевих та перехідних положень, він вступає у дію для всіх замовників з 1 серпня 2016 року. Тому і виникла необхідність з 1 серпня 2016 року привести порядок державних закупівель у нашому місті у відповідність до Закону”, – запевнила очільниця юруправління міськради.

За словами Марини Смаглюк, як новий, так і старий Закони не дають права органам місцевого самоврядування врегульовувати питання порогів публічних закупівель. Вся процедура державних закупівель повинна визначатися виключно Законом. Юристка розповіла, що метою впровадження “Порядку застосування системи електронних закупівель” було навчити виконавчі органи та комунальні підприємства користуватися системою електронних закупівель “Рrozorro”, виробити у них, так би мовити, звичку.

“У “Порядку застосування системи електронних закупівель”, який діяв у нашому місті, було передбачено суму 30 тис. грн, як порогову, від якої всі мали проводити закупівлі через “Рrozorro”. Стаття 2 ЗУ “Про публічні закупівлі” регулює цю суму у розмірі від 50 тис. грн. Я взагалі не бачу тут проблем”, – розповіла Марина Смаглюк.

Юристка у деякій мірі розуміє, чому депутати обурилися після цього рішення виконкому. Адже, у новому законі “Про публічні закупівлі” він застосовується до замовників, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт – 1,5 мільйона гривень, а всі закупівлі, які вартують менше зазначених порогів, можуть і не проходити через “Рrozorro”.

У ЗУ від 25.12.2015 № 922-VIII “Про публічні закупівлі” це звучить так: “Під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники повинні дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, установлених цим Законом, та можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору”.  Проте, у Законі також зазначено: “У разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому цієї частини, замовники обов’язково оприлюднюють звіт про укладені договори в системі електронних закупівель”.

За словами Марини Смаглюк, фахівці контрольної служби міськради будуть наполягати на тому, аби виконавчі органи та комунальні підприємства проводили абсолютно всі закупівлі через систему “Рrozorro”. Таку ж саму позицію має керівництво міста.

Юристка запевняє, що текст ЗУ від 25.12.2015 № 922-VIII “Про публічні закупівлі” складений так, що замовники послуг будуть зобов’язані проводити закупівлі через “Рrozorro”. Адже, хоч там і зазначено, що при замовленні товарів чи робіт на суму від 50 тис. грн до порогових 200 тис. грн і 1,5 млн, вони “можуть використовувати електронну систему закупівель”, то за умовами, які замовники мають забезпечити щодо максимальної публічності і відкритості, добросовісної конкуренції та максимальної ефективності, в них не буде виходу, як проводити закупівлі тільки через систему “Рrozorro”. У іншому випадку, на думку очільниці юридичного управління міськради, до замовників виникатиме багато питань, і можуть лунати звинувачення у корупції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар