Кіровоградщина: перевірка за двері – у кафе знову отруїли людей

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

46 людей на лікарняному ліжку після поминок – посипались заголовки статей, у центрі уваги яких кафе у Благовіщенському районі, де систематично труять людей. Чому систематично? Бо після поминальних обідів 19 і 20 липня до лікарні потрапила 31 людина. 21 липня до кафе навідалась перевірка, яку запевнили, що заклад громадського харчування не працює. А уже ввечері тут святкували хрестини, після яких на лікарняних ліжках опинилось ще 6 людей.

Перша електронна газета поспілкувалась із Держпродспоживслужбою та Нацполіцією, аби з’ясувати, як же ця 46 людей (троє з яких – неповнолітні) опинились у лікарні із діагнозом гастроентероколіт (ред. гостра кишкова інфекція).

Із 20 липня до інфекційного відділення Благовіщенської райлікарні почали звертатись люди  із симптомами харчового отруєння. Як з’ясувалося, 19 липня в благовіщенському кафе “Серж” проводився поминальний обід на 270 осіб. Усі пацієнти були в кафе цього дня. Саме з цього і почався спалах сальмонельозу в Благовіщенському районі.

Справою займається поліція

1392220
pravda.if.ua

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш розповіла, що усі пацієнти (нагадаємо, 41 людина потрапила до лікарні)  відвідували 19-21 липня місцеве кафе. Це стало відомо при проведенні епідеміологічного дослідження. Держпродспоживслужба провела обстеження у закладі громадського харчування “Серж”.

“У цьому закладі було проведено обстеження, під час якого виявлено ряд порушень. Фізичній особі-підприємцю надано рекомендацію призупинити роботу закладу. Держсанепідемслужба не має повноважень, щоб винести постанову про призупинення діяльності цього закладу, тому цим займається поліція”, – зазначила Галина Сабадаш.

За даним фактом заведено справу за статтею 325 Кримінального кодексу України.

“У даний час проводиться досудове слідство: опитуються потерпілі, власники закладу, вивчається законність їх діяльності. До розслідування кримінального провадження залучені фахівці медичної галузі, а саме: санепідемстанції (вони проводять свої дослідження, встановлюють причину отруєнь)”, – повідомила прес-служба ГУ Нацполіції у Кіровоградській області.

Щойно перевірка за двері – “Серж” продовжило труїти людей

270515_salmon
Сальмонела. Зображення з сайту www.mynizhyn.com

Щоб визначити винних у цій ситуації, необхідно обстежити всіх контакних осіб, які брали участь у приготуванні страв і тих, хто обслуговував кафе – офіціанти. Носієм сальмонельозу можуть бути хворі люди. Фактором передачі – продукти. Наприклад, куряче м’ясо. Адже сальмонельоз – спільне захворювання для людей і тварин. До того ж знищити інфекцію під час приготування (термообробкою) – неможливо. Адже це лише сприятиме розвитку інфекції. Тож Держспоживслужба взяла на дослідження зразки продуктів, а також запитала у працівників про їх медичні картки.

Співробітники райдержадміністації, Держспоживслужби 21 липня відвідали кафе, аби виявити факти порушення та знайти джерела цього інфекційного захворювання. Перевірка приїхала до кафе близько 17:00. А вже цього ж вечора у кафе були проведені хрестини, після яких на лікарняному ліжку опинилось ще 6 осіб.

“Під час нашого візиту фізична особа-підприємець не надала ні списку сформованого штату, ні медичних книжок працівників. Тому зі штатом буде розбиратися служба праці. Але ми не отримали цих документів. Нам показав свою медичну книжку лише власник закладу. У момент обстеження фізична особа-підприємець запевняла, що заклад не функціонує. Дійсно, під час обстеження не було виявлено ні готової продукції, ні сировини – складалося враження, що кафе таки не працює. Проте спілкуючись із населенням району ми дізналися, що і корпоративи, й інші заходи в закладі проводяться”, – розповіла Галина Сабадаш.

Щойно перевірка закрила за собою двері, кафе “Серж” гостинно запросило на святкування хрестин 40 осіб, 6 з яких опинились на лікарняному ліжку. У поясненні замовник хрестин зазначила, що були проінформована про ситуацію в кафе, але все ж вирішила не міняти місця святкування. Ці постраждалі не пов’язують своє отруєння із діяльністю закладу громадського харчування – розповіла спеціаліст Держпродспоживслужби.

А зараз…

Як повідомив під час апаратної наради перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко, оскільки настійні рекомендації фахівців були проігноровані, дії підприємця можна класифікувати як свідоме отруєння громадян. Після звернення до поліції кафе опечатане. За даним фактом проводять розслідування правоохоронці. Працюють також представники територіальних органів Держпродспоживслужби та Держпраці в області для встановлення причин і винуватців. Також для оперативного реагування та вжиття необхідних заходів кілька разів збиралася на засідання районна комісія з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Прийнято рішення перевірити й інші заклади громадського харчування, аби попередити спалахи інфекції в районі.

Станом на сьогодні 23 людини із 46 пацієнтів уже виписані з лікарні. Ще 23 – залишаються на стаціонарному лікуванні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар