Кіровоградщина: щоб заощадити сільський бюджет, село перейшло на сонячні батареї 

Віднедавна дві центральні вулиці села Лікарівка (Олександрійський район)  освітлюють за рахунок спеціальних ліхтарів на сонячних батареях. На перших порах, як розповідає сільський голова Олександр Терещенко,  в експлуатацію введено три світильники, що коштували 60 тисяч гривень.  

“Їхня установка не вимагає ні підключення до електромережі, ні оформлення цілої кіпи паперів. Ми самі вибирали потрібне місце і тоді фахівці підприємства «Еко-біо-тех» з Олександрії облаштовували там опори, на які закріпили сонячні світильники.  У деяких селах, до речі, для цього застосовують звичайні стовпи, стіни будинків, паркани та навіть дерева.  І мета зрозуміла – заощадити. Так, власне, як і ми, суттєво економимо сільський бюджет, бо якщо, для порівняння, освітити шістсот метрів прямої вулиці, скориставшись послугою  ПАТ «Кіровоградобленерго», то треба витратити щонайменше двісті тисяч гривень, і це без урахування дороговартісної проектно-кошторисної документації. А так у нас три ліхтарі освітлюють зазначений метраж при вартості в 60 тис грн. І ніяких тобі проблем з ремонтами, а гарантія – п’ять років”, – наголошує очільник громади.

Протягом дня змонтовані ліхтарі накопичують сонячну енергію, щоб ввечері та вночі освітлювати сільські вулиці. Якість їхньої роботи досить непогана, вважають місцеві і тому за наявності коштів в сільському бюджеті громада й далі запроваджуватиме енергоефективні технології.

“За два роки Лікарівку можна буде повністю перевести на альтернативний варіант вуличного освітлення. Для цього достатньо ввести в експлуатацію ще 14-15 ліхтарів. Реалізувати задумку реально, якщо мешканці підтримають, –  відзначає голова. – Але на даний час накопичені в бюджеті кошти спрямовуємо виключно на подолання стихійного лиха, компенсуючи наслідки підтоплення сільських садиб”.

Сьогодні ж модульні автономні установки, чи ті ж вуличні ліхтарі на сонячній енергії – це ще новації для маленьких сіл Олександрійського району, хоча в той же час їх активно почали застосовувати місцеві агропідприємства. Геліотермальну систему для підігріву води на сонячному випромінюванні змонтовано, приміром, на території молочно-товарного комплексу «УкрАгроКому». Альтернативними джерелами освітлення почали користуватися і в ФГ «Рита». І про свій вибір підприємці не шкодують, то що казати про невеликі села, для яких енергозберігаючі технології – найоптимальніший варіант. Тим більше, коли територія села розкидана і прокладати звичні електромережі надто дорого та складно. До всього ж, ціни на енергоносій постійно зростають. Тому, й недивно, що сільським громадам доводиться шукати альтернативу.

Заощаджувати бюджетні кошти на електриці навчилися і жителі села Михайлівка з сусіднього Олександрівського району. Торік вони цілеспрямовано долучилися до Проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та залучили в громаду кошти на встановлення 14 подібних ліхтарів. І тепер вся система освітлення в селі працює виключно на сонячній енергії. Причому накопичується вона навіть за умов сильної хмарності та атмосферних опадів, й постійно живить лампи ліхтарів.

До речі, основним фактором, який спонукає лікарівських споживачів відмовитись від послуг Олександрійського РЕМу, є байдужість працівників зазначеного підприємства до виконання своїх прямих обов’язків.  Не секрет, що дедалі частіше сільські жителі нарікають на енергетиків, котрі нерідко ухиляються від виконання своїх прямих обов’язків, особливо що стосується відновлення електропостачання. Так, як це, приміром, сталося у селі Зелена Балка Травневської сільської ради, де вже два місяці немає світла. І сталося це тому, що з комплексної трансформаторної підстанція крадії злили оливу. Тепер село без світла. І відновлювати роботу мережі Олександрійський РЕМ не збирається, бо, мовляв, надто дорого. Схожі негаразди останні два роки все частіше  трапляються й в інших селах району. І Лікарівка не стала виключенням, бо  не так давно там також було знеструмлено місцеву КТП. Певний час центральні вулиці села залишались без світла. Та зрештою – пережили. І тепер, на щастя, знайшли альтернативу.  

Поширити:

Залишити коментар:

коментар