Кіровоградські депутати знову створюють ажіотаж навколо перейменування

Народний депутат Костянтин Яриніч 27 квітня зареєстрував у Кіровоградській міській раді 2 звернення – «Щодо перейменування м. Кіровоград». У цих зверненнях нардеп знову піднімає ажіотаж навколо перейменування міста і намагається проштовхнути до Комітету ВРУ імперську назву – Єлисаветград чи близьку до неї – Свято-Єлисавет.

У зареєстрованих зверненнях Костянтин Яриніч звертається до кіровоградського депкорпусу з питаннями: про згоду/незгоду міськради з рішенням Комітету про перейменування Кіровограда на  Кропивницький, про підтримку/не підтримку щодо перейменування Кіровограда на Свято-Єлисавет, про підтримку/не підтримку проекту Постанови «Про повернення місту Кіровоград Кіровоградської області історичної християнської назви – Єлисаветград, названого на честь Святої Праведної Єлисавети – матері Іоанна Хрестителя, сестри Богородиці».

У недавньому інтерв’ю «5 каналу» голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович розповів, що за наполягання Костянтина Яриніча питання про перейменування Кіровограда в Єлисаветград ставилось на голосування Комітету близько шести разів. І кожного разу ця пропозиція не отримувала підтримки, оскільки називати місто на честь російської імператриці у часи війни з Росією – це закликати на мирну територію «рускій мір».

Читайте також: “Ажіотаж навколо перейменування Кіровограда підігрівається виключно місцевими політиками”, – В’ятрович

Проукраїнськи налаштовані мешканці Кіровограда вважають, що подібними зверненнями народний депутат не лише саботує закон про декомунізацію, а й розхитує і до того неспокійну ситуацію в країні.

«Стосовно депутатських звернень Костянтина Яриніча, вважаю, що народний депутат, якщо він дійсно народний, повинен бути на крок попереду тієї громади, яка вибрала його у законодавчий орган країни. Є закон про декомунізацію – потрібно його виконувати! І прикладом для інших має бути нардеп, – говорить відома кіровоградська волонтерка і активістка Тетяна Бородіна. –  У нашому ж випадку із Яринічем,  спостерігаємо прямо протилежну картину. І мені весь час хочеться запитати народного депутата, який саме народ і яку владу він представляє – народ України чи ж той підступний  народ, влада якого «спить і бачить», як би ще потішити свої імперські задуми, і який має на меті знищити саме поняття «українство»? Поки я бачу, що Яриніч чинить саме як прибічник останнього».

Депутат Кіровоградської міської ради Олександр Цертій переконаний, що міська рада вже ні на що не впливає, оскільки вирішення даного питання лежить у компетенції Верховної Ради України, але особисто він – за українську назву для українського міста.

«Я взагалі не розумію, чому досі це питання на місцевому рівні культивується і обговорюється на сесіях, проводяться якісь там псевдоопитування… Насправді, відповідно до закону, вже Верховна Рада має вирішувати це питання. Потяг пішов і нам залишається тільки чекати – це якщо говорити чисто про законодавчу і юридичну площину цього питання, – коментує ситуацію Олександр Цертій. – Якщо говорити про назви, про вподобання певних політичних фігур, людей, політичних сил, то моя особиста думка – це повинна бути українська назва, патріотична. Я виступаю за назву Кропивницький. Всі варіанти, похідні від Єлизавети Петрівни, яка царицею була, для мене неприйнятні. Можливо, хтось розглядає їх з приставками «Свято-» ще якимись – я ніколи їх для себе не прийму».

Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко переконаний, що це право міської ради – вільно висловлюватись, але у даному випадку чергові переголосування і рекомендації від депкорпусу не мають жодної юридичної сили.

«Це право міської ради – висловитися з цього питання. Мені, наприклад, буде цікаво, яке рішення прийме міська рада, але треба розуміти одне – у будь-якому випадку воно ні на що не впливає. Рішення з цього питання приймає Верховна Рада. Якщо у нас ВРУ – вищий законодавчий орган країни, який діє у рамках своїх повноважень, то вона не зобов’язана зважати на рішення міськради, – говорить Митрофаненко. – Так, з одного боку – це збурення ситуації, з іншого – чому б не почути думку міської ради?».

Думку кіровоградських депутатів ми почуємо найближчим часом – 20 травня, у п’ятницю. Але перед тим як буде прийняте рішення, хотілося б відновити у пам’яті кіровоградців події 27 грудня 2015 року, коли бабусі-прихожанки УПЦ МП з іконами агітували за Єлисаветград на центральній площі міста і називали учасників АТО зрадниками.

Читайте також: У Кіровограді бабусі з іконами кричали “Єлісавєтград!” і називали воїнів АТО зрадниками

До чого призведуть подібні хитання народу у важкі для країни часи – невідомо. Але відомо єдине, частина місцевих політиків навмисно розгойдує ситуацію з перейменуванням Кіровограда, заробляючи собі на цьому не лише політичний рейтинг, а й просуваючи ідеї Російської імперії на мирній території України.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар