Через субсидіювання мережа «Теплоенергетика» знаходиться у катастрофічному стані

Вчора, 7 квітня, на виїзному засіданні Комітету ВРУ з питань бюджету заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк повідомив, що всі підприємства «Теплоенергетика» знаходяться у надзвичайно скрутному становищі – як економічному, так і технічному. Заборгованість лише по газу підприємств «Теплоенергетика» по Україні становить більше 5 млрд грн, а кіровоградське КП заборгувало «Нафтогазу»  287 млн грн.

«Ми виходимо з опалювального сезону пораненими, обідраними, але живими. Та ситуація, яка склалася у «Теплоенергетику», ненормальна як з економічної точки зору, так і технічної. Опалювальний сезон вдалося провести тільки завдяки тим професіоналам, які працюють у даній галузі, а також завдяки розумінню «Нафтагазу» ситуації в країні. Сьогодні теплові організації знаходяться під жорстким пресингом ряду постанов Кабміну і фактично залишилися без оборотних засобів», – говорить Едуард Кругляк.

Причину такої великої заборгованості Едуард Борисович пояснює тим, що механізм відшкодування різниці в тарифах досить неефективний і часом розмір призначеної споживачам субсидії перевищує вартість використаних ними ресурсів.

«У містах до 200 тис. населення кількість тих, хто отримує субсидію, становить 70% і вище. Що стосується теплових організацій, водних, облгазу, вони сьогодні практично без оборотних засобів. У нас сьогодні склалася ситуація, коли по водоканалах сума субсидії перевищує суму використаної електроенергії. Перед РЕС і обленерго йде чисте зарахування субсидії і виникає питання у енергоринку, як розраховуватись із атомними електростанціями. Така ситуація склалася і по газу, і по водоканалу, і по ЖЕКам. Але над вирішенням даного питання ми зараз працюємо», – повідомив Кругляк.

Аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Денис Кравченко пояснює, що механізм відшкодування різниці у тарифах неефективний, оскільки держава через наявність боргів із відшкодування цієї різниці сприяє нарахуванню НАК «Нафтогазом» додаткових штрафних санкцій та пені підприємствам ТКЕ. Підприємства у свою чергу не мають іншого джерела покриття заборгованостей, окрім розрахунків споживачів за теплову енергію. Як наслідок, борги за спожитий газ примножуються, підприємства втрачають обігові кошти, закладені у тариф на розвиток підприємства, оскільки усі вони списуються на рахунки НАК «Нафтогазу». Це унеможливлює своєчасну виплату заробітної плати та податків, модернізацію та поточний ремонт мереж. Послуги надаються неналежної якості, у той час, коли тарифи на них постійно зростають і населення замислюється над їхньою оплатою. Таким чином підприємства із прибуткових стають збитковими.

Аналітик прогнозує, якщо така  ситуація буде відбуватися і далі, у результаті чого підприємства «Теплоенергетика» можуть рано чи пізно продати за копійки.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар