Вибух в Кіровограді кваліфікують, як замах на вбивство. Експерт-вибухотехнік не вірить

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 22 березня, близько 10.30 у Кіровограді поблизу площі ім. Б. Хмельницького стався вибух. За свідченнями очевидців, біля входу туристичної фірми “Гранд Тур”, яка розташована в 5-ти поверховому будинку, вибухнув саморобний пристрій.

За попередньою інформацією здетонував пакет з вибухівкою, у який також були засипані металеві кульки (на зразок тих, що використовуються в підшипниках).  Кульки й інші елементи вибухового пристрою пошкодили два автомобіля (один припаркований біля туристичної фірми, інший – проїжджав повз), розбили вікна у офісних приміщеннях та квартирах, розташованих у цьому ж будинку, пошкодили стіни будівлі, а головне – завдали поранень людям. Від правоохоронців надійшла інформація вже про трьох постраждалих. Всі були госпіталізовані до місцевих лікарень (двоє осіб поранено, одній – надано екстренну психологічну допомогу).

На даний час про потужність вибухового пристрою ми говорити не можемо, але з огляду на радіус польоту кульок від епіцентру вибуху (а вони долітали навіть до зупинки громадського транспорту на протилежному боці площі), то заряд пристрою був досить потужний“, – прокоментував заступник начальника ГУ національної поліції в Кіровоградській області Дем’ян Таршин.

Читайте також: Наслідки вибуху в центрі Кіровограда (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Також він повідомив, що фрагменти вибухового пристрою відібрані вибухотехніками для проведення експертиз, а інформацію за фактом вибуху внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 15 та ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України – замах на вбивство.

Перша електронна газета звернулася за коментарем до професійного сапера, який має 8-річний досвід роботи в рятувальній службі і розміновував населені пункти Донбасу, звільнені від сепаратистів.

Олег (рятувальник побажав залишити своє прізвище невідомим) перш за все спростував попередню версію очевидців та правоохоронців про те, що вибухівка була закладена в сміттєву урну біля турфірми: «На жаль чи на щастя, я не був на місці події, але по ваших фото видно, що вибух стався не всередині урни, а збоку. Погляньте на фото – її стінка ввігнута всередину. Так буває або при впливі зовнішньої вибухової хвилі, або під час вакуумного вибуху, чого тут 100% не було».

Найімовірніше, за його словами, вибуховий пакет намагалися закинути в одне з вікон. «Зважаючи на характер пошкодження стіни, то епіцентр вибуху був саме тут – на рівні вікон, а не на землі. Отже, або пакет з вибухівкою закріпили біля сходів (нагорі, і це хтось би точно поміти, тому розумний злочинець так би не зробив) і дистанційно підірвали, або ж кинули і він зірвався при зіткненні зі стіною», – вважає Олег.

Щодо версії замаху на вбивство, то тут сапер не береться коментувати деталі слідства, але висловлює власне припущення: «Дивіться, правоохоронці завжди відкривають провадження за фактом замаху, якщо постраждала людина. Це така процедура. В процесі справу можуть перекваліфікувати, і не раз. Давайте подумаємо логічно. Якби це був теракт, як роздувають деякі ЗМІ, то вибухівку підкинули б на протилежній стороні площі, де автобусна зупинка і натовп людей. Пакет дійсно був начинений кульками, як роблять для ураження великої кількості людей. Але місце було вибрано дуже невдало.

Якби це була акція проти «Сбербанку», який також за вуха притягують деякі журналісти, то вибух влаштували б під банком, а не турфірмою.

Якби хотіли когось конкретного вбити, то тут варіантів маса і цей (з саморобною бомбою, яку можна виготовити по інструкції з Інтернету) не найефективніший. Бо ніколи нема гарантії, що постраждає саме той, хто треба. Мені здається, що це було попередження чи спроба залякати турфірму або посіяти паніку серед людей».

Експерт-вибухотехнік радить завчасно не панікувати, але бути обережними в людних місцях.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар