У Бога немає релігії, або Кому вигідне “християнське ім’я” для Кіровограда? (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

Нещодавно, у нашому місті з’явились білборди з гаслами “Християнському місту християнське ім’я”. Ця неприкрита і демонстративна агітація у полірелігійному і полінаціональному Кіровограді викликала занепокоєння у іновіруючих та небайдужих мешканців обласного центру.

Про те, що робити представникам інших релігій і до чого можуть призвести такі категоричні заклики, Перша електронна газета вирішила поцікавитись у офіційних установ, які безпосередньо відповідають за збереження мирного співіснування кіровоградців.

“Якщо розбирати цей заклик, як то кажуть “до букви”, то жодного зв’язку зі статтею 109, чи, простіше кажучи, з сепаратизмом, немає (стаття 109 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій тощо – ред.). Проте деякі заклики простежуються. За останніми соціологічними опитуваннями, у нашому місті проживає 35 національностей, частина з яких не є християнами. Та й багато хто з кіровоградців-українців не вважають себе християнами”, повідомив Володимир Бойко, представник прес-підрозділу СБУ в Кіровоградській області.

У прес-службі СБУ Кіровограда, кореспонденту Першої електронної газети також розповіли, що зі скаргами на дані білборди жоден з мешканців Кіровограда не звертався, хоча в управлінні відстежують цю дистабілізуючу ситуацію і головне: знають її винуватців. “Бізнес є бізнес. Але ми знаємо замовників і виконавців цієї агітації, тому проводимо роз’яснювальні роботи з цими людьми. Якщо надалі це повториться – міри покарання будуть жорсткішими. Зі своєї сторони можемо гарантувати, що докладемо зусиль для запобігання появі таких дестабілізючих закликів у  Кіровограді”, наголосив Володимир Бойко.

Віталій Останній, начальник управління комунікацій з громадськістю Кіровоградської обласної державної адміністрації, розповів, що наразі у Кіровограді немає відкритого протистояння між представниками різних релігій та конфесій, але  питання гармонізації міжнаціональних відносин є надзвичайно складним і тонким.

“Основою діяльності нашого відділу є забезпечення дотримання законодавства щодо прав національних меншин, свободи світогляду і віросповідання. Християнство, з точки зору кількості прихильників, є провідною  релігією у нашому місті, але воно не має так явно домінувати над іншими. Звісно, розміщення релігійних лозунгів на білбордах не є забороненим, оскільки агітація проводиться не у світському закладі. Проте ми маємо убезпечити рівні права для усіх релігій, а тому той, хто робить такі заклики, має усвідомлювати що він робить (віддавати собі звіт у власни діях) і розуміти, що запалити сірник розбрату дуже просто”, наголосив Віталій Останній.

Дуже скептично до закликів на таких білбордах ставиться і Євген Гурницький, юрист Громадської організації «Територія успіху» (ця ГО є членом Української Гельсінської спілки з прав людини – ред.). Він  вважає, що заклик “Християнському місту християнське ім’я” є дискримінаційним стосовно вірян інших конфесій і може негативно вплинути на міжконфесійні взаємини кіровоградців.

Таким чином, виявляється, що люди, які розмістили “християнське гасло” на міських білбордах, зробили абсолютно некоректний жест стосовно представників інших релігій.

Як до цього ставляться власне не християни, Перша електронна газета поцікавилася в представників різних конфесій. Зокрема Імам мечеті “Таухід” Абдур Рауф вважає, що це є не толерантим і неправильним вчинком: “Ми, мусульмани, абсолютно нейтрально ставимось до перейменування. Але я, як імам і духовне обличчя, вважаю, що назва міста не має суперечити чомусь або комусь. Якщо люди вважають, що у місті мають жити самі християни, то це не правильно. І у них нічого не вийде. Я особисто знаю людей (не християн – ред.), які живуть тут вже понад 50 років і вважають це місто рідним”.

Перша електронна газета поцікавилась в управлінні містобудування та архітектури про те, кому належать білборди з провокативними закликами (із зазначенням адрес).

запит підписаний

лист Томашевська

З офіційної відповіді (додатком був журнал, у якому вказані найменування розповсюджувача зовнішньої реклами й усі інші необхідні реквізити – ред.), яку ми отримали, робимо висновок, що усі білборди, з яких закликають дати нашому місту християнське ім’я, належать рекламному агентству повного циклу «РІК-Медіа». Згідно з власним розслідуванням “Наших грошей”, засновниками підприємства є  Аліна Василівна Шаталова і ТОВ «Мобі-експрес», з адресою реєстрації у місті Донецьк. Як відомо, Аліна Шаталова –  дружина Олександра Шаталова, колишнього депутата Кіровоградської обласної ради та екс-працівника Адміністрації Президента Віктора Януковича й активного учасника команди Сергія Ларіна. Варто звернути увагу на те, що Аліна Шаталова зареєстрована ще й як засновник ТОВ «Мобі-експрес».

Тож, з огляду на масштабність і агресивність такої “християнської” агітації, залишається лише задуматись над тим, кому ж вигідне розпалювання ворожнечі між представниками різних конфесій, які вже не одне століття пліч-о-пліч живуть на території нашого Кіровограда.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета. Фото автора.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар