У Кіровограді директор аварійно-диспетчерської служби перетворив працівників на домашніх рабів

Сьогодні, 22 грудня, кіровоградський міський голова Андрій Райкович побував на зборах трудового колективу КП «Аварійно-диспетчерська служба 1580». Працівники КП звернулися до нього з відкритим листом-проханням вжити заходів стосовно директора підприємства Олега Дем’яненка, якого вони звинувачують у зловживанні службовим становищем та крадіжці бюджетних коштів.

Як розповіли під час зустрічі працівники підприємства, психологічний, організаційний та матеріальний стан колективу КП «АДС 1580» є вкрай незадовільним. Особливо обурює людей те, що директор відкрито використовує службове становище і примушує їх у робочий час працювати у себе вдома. У відкритому листі до міського голови працівники аварійно-диспетчерської служби написали: «Так руками наших працівників було зроблено опалення, проведено освітлення та збудовано сходи в житловому будинку, що належить Дем’яненко О. Г.».

«Я, як механік, можу з впевненістю сказати, машини не готові до роботи у зимовий період. Ті запчастини, які привозяться сюди – металолом. Підприємство закупило двигуни, які навіть гірші ніж ті, що стояли до цього. Одну машину, «Москвич», директор використовує у власних цілях. Якщо службове авто виходить з ладу,  бригада слюсарів та електриків вимушені ліквідовувати аварії на одній машині.  Доходить до того, що надходять заявки, а ми не можемо відреагувати на виклик, бо машин немає, – розповідає один з водіїв підприємства. – Або ще – заявки є, а ми возимо директора у своїх справах: зранку забери з дому, ввечері відвези додому… Навіть сьогодні треба його було забирати з дому. Було таке, що по 5 заявок висить, а вся бригада працює в нього дома. І це не поодинокий випадок. Це все відбувається на різних змінах – просто люди бояться говорити відкрито. Він їм прямим текстом говорить: «Щось не подобається, я знайду причину тебе вигнать».

Також на зборах працівники повідомили, що за кошти підприємства було придбано мийку, що була у вжитку, належала та використовувалася на приватному підприємстві, яке належить сім’ї Дем’яненко. У зв’язку  з кредиторською заборгованістю її вирішили продати КП «АДС 1580». Крім того, було придбано бувші у вжитку два двигуни на автомобілі «Москвич» і «Газель», які вийшли з ладу через місяць їх експлуатації; куплено вживані меблі, які по бухгалтерії провели як нові; поставлені бувші у вжитку металопластикові вікна. У той же час у працівників немає нормально спецодягу.

«А де дівся робочий токарний станок, яким ми користувалися для потреб підприємства? Де зникла книга, куди записувалися оплачувані виклики аварійно-диспетчерської служби? Вчора нам у бухгалтерії сказали, що вона зникла», – викрикували обурені працівники із переповненої зали.

Головний бухгалтер заперечила дану інформацію: «Книга знаходиться у бухгалтерії. Коли надходить платна заявка – все фіксується у книзі. Всі квитанції прикріплені і книга знаходиться на контролі».

Факти щодо використання працівників КП «АДС 1580» як робочої сили у себе вдома Олег Дем’яненко не підтверджує, але і не спростовує. А от стосовно куплених бувших у вжитку запчастин та меблів не заперечує. Говорить, це вимушений крок, щоб зекономити кошти підприємства. А теперішні негаразди виправдовує тим, що попереднє керівництво було ще гіршим.

«Я не хочу виправдовуватись, але я зобов’язаний відповісти на питання колективу. 10 місяців тому, коли я прийшов директором на підприємство, ситуація була наступна: тут була команда Наталії Дворак. Вона ж фактично замдиректор, вона ж і майстер, вона ж інженер з охорони праці, вона ж і списанням матеріалів займалася. Її донька числилася комірником і прибиральницею, друга донька – диспетчером. Чоловік працював слюсарем, який приходив на роботу, але на виклики не виїжджав. Про підприємство не буду нічого говорити – воно працювало, але машини були несправні, – розповідає нинішній директор Олег Дем’яненко. – Стосовно «Москвича», то у 2013 році він простояв увесь рік без діла, але бензин на нього списувався. Так дійсно, у нас не так багато коштів, щоб купувати нові вікна, тому ми купили бувші у вжитку: одне – за 500 грн, друге – за 600 і третє – за 2000 грн. Крім того, я подарував підприємству свій бойлер, коли робочий зламався, віддав свій акумулятор, привозив свій щебінь, відсів, пісок».

Зараз за результатами даних фактів на КП «АДС 1580» працює контрольно-ревізійна служба. Наприкінці зустрічі Андрій Райкович оголосив, що висновки будуть робитися саме за результатами даної перевірки. А тим часом керівництву та колективу варто покращити робочий мікроклімат на підприємстві.

«Підприємство не таке бідне, щоб ви дарували бойлери, пісок, цемент та інші матеріали. Це неправильно. І це не відповідає вимогам організації ведення господарювання. Я не буду зараз підтверджувати чи не підтверджувати, але від людей я почув, що ви вживаєте нецензурну лексику. Прикусіть собі язика – ви керівник і будьте добрі, підбирайте нормативну лексику. Відносно приписок, ремонту спідометрів, нормативів виконання робіт – я би не радив зловживати службовим становищем. Про станок ви так і не сказали. Де дівся той станок: проданий чи не проданий, оприходуваний чи не оприходуваний? Стосовно купівлі бувшої у вжитку техніки – ви приймали рішення її купувати, за це ви потрапили у зону ризику. Думаю, протягом моєї каденції не буде проблем, які виникли у цьому колективі. Мені соромно за те, що є такі проблеми у 2015-му році. Треба працювати професійніше»,  – зазначив наостанок зустрічі міський голова Андрій Райкович.

Текст: Тетяна Колісник

Фото: Тетяна Колісник, Олег Шрамко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар