Євген Бахмач пообіцяв жителям гуртожитку Новий рік без світла

У вівторок увечері, 15 грудня, у приміщенні будинку культури ПАТ «НВП «Радій» пройшла зустріч мешканців проблемного кіровоградського гуртожитку по вулиці Героїв Сталінграда, 13 з головою наглядової ради Євгенієм Бахмачем. Розмова, як і з більшістю представників адміністрації «Радію», у мешканців гуртожитку не склалася  – про це повідомляє “Златопіль”

«Усі суди встановили, що власником гуртожитку є «Радій»», а тому будь-які спроби активістів через суд добитися повернення гуртожитку у власність громади є і будуть безрезультатними, адже закон на боці компанії. Єдиний вихід для мешканців – купити у підприємства свої кімнати і приватизувати їх», – запевнив жителів гуртожитку Євген Бахмач.

На слушне зауваження однієї з мешканок про те, що в Україні діє мораторій на продаж гуртожитків і що «Радію» просто не вдасться продати кімнати, Бахмач неоднозначно зазначив про те, що «всі знають, які в Україні закони» і що в «Радія» вийде.

“Якщо ви не хочете – не треба”, – зазначив Євгеній Степанович.

Аби не деякі «але», включно з мораторієм, переконував викупити власні кімнати Євгеній Степанович досить аргументовано. Він розповів про те, що підприємство зробило ремонт і підключило до нових власних котелень опалення «там, де це вдалося» кімнати. Крім того, викуплене житло дасть змогу, як запевнив Бахмач, оформити субсидію, адже ціни на воду та електроенергію будуть рости і рости.

“Ми, як власники,  могли б вас виселити, але, звісно, робити цього не будемо. Ми добровільно, на вашу користь, пропонуємо вам приватизувати її (кімнату – Авт.). Подарувати не можемо, лише продати, – запевняв мешканців Євгеній Степанович. – Сьогодні є проблема самозахоплення кімнат. Це тупіковий шлях. Необхідно приватизувати свої кімнати і тоді, коли ми задоволимо потреби усіх мешканців і лишаться вільні кімнати, ви зможете купити собі кімнати за ринковою ціною”.

Ринкова ціна, на думку голови «Радію» складає 200-250 доларів США за квадратний метр.

Озвучив Євгеній Степанович і кінцеву мету того, що зараз робить адміністрація гуртожитку, – модернізація і ремонт усього третього під’їзду гуртожитку. Саме третій під’їзд, до речі, відомий на увесь Кіровоград своєю довготривалою боротьбою за житло.

Утім, саме на ремонт зараз нарікають мешканці. Справа в тому, що через ремонт, який розпочався влітку і досі не закінчився, третій під’їзд відімкнений від тепла. А завдяки новій електропроводці, жителі не можуть обігріти власні оселі – чи не кожного вечора світло просто вибиває. Наприклад, світла не було з вечора понеділка і до ранку вівторка. Температура в деяких кімнатах опустилася нижче 7 градусів тепла. Без світла навіть чаю нагріти собі жителі не можуть – газу в гуртожитку немає. Крім того, не працюють бойлери та плити.

Те, що вибиває світло, Євген Степанович пояснив законом Ома та повідомив, що в під’їзді встановлено трансформатор, який вибиває практично одразу, якщо споживання електроенергії перевищує 40 КВт. Навіщо тоді на блоках встановлюють шестикіловатні бойлери замість економних, які стояли раніше, адміністрація «Радію» зрозуміло пояснити жителям не змогла. Як і те, чому немає досі опалення у під’їзді: мовляв, ви самі винні, що ремонт затягнувся.

На претензії мешщканців гуртожитку Євген Бахмач відповів просто: “Я не політик. Ідіть до будь-яких чиновників. Ніякий Кузьменко мені не указ. Мені начхати хто і що про мене думає. Все одно знайдеться десяток ідіотів, які в Інтернеті будуть писати, який Бахмач поганий”.

Під час зустрічі  мешканці гуртожитку розповіли і про гігантські рахунки, які отримують мешканці гуртожитку. Зокрема, мешканка однієї з кімнат отримала платіжку, згідно якої вона за місяць використала 800 кВт електроенергії (!), а інший мешканець гуртожитку також зазначив, що на кімнату, яка взагалі пустує, нарахували 750 кВт електроенергії за місяць, а одна із секцій гуртожитку нібито умудрилася використати 42 кубометри води. Такі «дещо завищені» платіжки від адміністрації отримує чи не кожен мешканець проблемного під’їзду гуртожитку. На все це у представника адміністрації підприємства-власника відповідь одна: викуповуйте квартири і встановлюйте лічильники.

Мешканці переконані: такими грабіжницькими платіжками їх змушують покинути або викупити власні кімнати. Викуповувати їх, навіть за доволі демократичними цінами в 5-7 тисяч гривень за кімнату, мешканці не хочуть: кажуть, що за десятки років які тут проживають, вклали в ремонт в рази більше.

Усе ж, деякого компромісу під час зустрічі досягти вдалося. Зокрема, Бахмач дав усне розпорядження не враховувати у вартість компослуг воду та електрику, яку використовують будівельники (як виявилося під час розмови, за це також платили мешканці гуртожитку); вивести окремою лінією бойлери та електроплити, що дозволить уникнути перевантаження користувацької електромережі.

Також власники гуртожитку пообіцяли дати тепло усім мешканцям до 27 грудня. Що робити мешканцям і як обігріватися до того часу – невідомо.

«Як зі стіною» – бідкалися активісти гуртожитку після перемовин і, згадували фразу Євгена Бахмача «Будете і в Новий рік сидіти без світла», обурювалися.

Довідка. Конфлікт між мешканцями гуртожитку по вулиці Героїв Сталінграда, 13 в обласному центрі та номінальним власником гуртожитку – ПАТ «НВП «Радій» – триває вже майже десять років. Мешканці переконують, що підприємство незаконно отримало будівлю у власність, коли діяв мораторій, однак спроби довести це в судовому порядку закінчувалися не на користь активістів. У свою чергу ПАТ намагається провести ремонт будівлі та пропонує мешканцям викупити кімнати і досить часто звинувачує мешканців в самозахопленні кімнат. 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар