Працювати над кожним пострілом: історія про кіровоградських снайперів

Обласну Федерацію з кульової стрільби у Кіровограді створено менше 5 років тому, але цей вид спорту існує і розвивається в Кіровограді вже дуже давно.

Наші спортсмени неодноразово ставали переможцями і призерами багатьох всеукраїнських та міжнародних змагань. Проте, кіровоградці знають про цей спорт абсолютно небагато. Щоб виправити цю ситуацію, Перша електронна відвідала стрілецький тир спортивної школи №3, де й тренуються майбутні чемпіони.

Тир зустрів нас шумом дрелі та хаосом ремонту: у приміщенні проводять сигналізацію, адже бажаючих заполучити тренувальну пневматичну зброю немало.

Комплексна КДЮСШ №3 є осередком усієї кульової стрільби області. Займаються  у школі спортсмени різного віку, набір здійснюється з 10-ти років. Дівчат у школі більше ніж хлопців. Щодо видів зброї, то тут вчать майстерності стрільби з пневматичої і дібнокаліберної зброї: гвинтівки і пістолету. Своєрідним є розподіл щодо цих видів зброї: гвинтівкою більше займаються хлопці,а пістолетом дівчата. Чим це зумовлено не можуть відповісти ні тренери, ні самі спортсмени.

Кульова стрільба виховує зосередженість, дисципліну і витривалість, адже вистояти по 2-3 години під час змагань і при цьому зберігати руку “твердою”, а приціл непорушним – зможуть далеко не всі. Варто звернути увагу і на вагу зброї: пістолет важить 1,1 кг, а гвинтівка цілих 5 кг.

Кіровоградським спортсменам є чим похвалитись: наші стрілки неодноразово ставали чемпіонами України, а за цей рік встановили 3 рекорди Європи. 2 спортсменів з відділення “Інваспорту”, цьогоріч вибороли 11 медалей на чемпіонаті в Словенії.

Відділення “Інваспорт” взагалі є особливим: у КДЮСШ №3 тренуються спортсмени з вадами слуху і ураженнями опорно-рухового апапарату. Ці спортсмени працюють більш наполегливо, над кожним пострілом. Саме це і є запорукою тих високих досягнень, які вже котрий рік поспіль виборюють кіровоградські спортсмени з особливими потребами.

Микола МиргородськийПерша електронна мала можливість поспілкуватись з майстром спорту з кульової стрільби, володарем Кубку Світу Миколою Миргородським.

У спорт Микола Миргородський прийшов вже сформованим 30-літнім чоловіком. За його словами, кульова стрільба розвиває послідовність і рішучість. Внаслідок наполеглевих 3-річних тренувань стрілець вже встиг відвідати збори у Німеччині, Англії й багатьох Європейських країнах. “Спочатку це було просто хоббі. Крок за кроком я зрозумів що хочу цим займатись”, – розповів чемпіон світових змагань.

Заслужений тренер України Ілгам Ібрагімов розповів, що до трійки найсильніших супротивників входять Корея, Китай і Німеччина. “Усе через матеріальне забезпечення. Один пістолет коштує близько 30 тис грн. Уявіть скільки коштуватиме увесь комплект необхідного знаряддя, – сказав Ілгам Ібрагімов. – В Україні взагалі дуже погано з забезпеченням нашого виду спорту. Хоча у Кіровограді ним всеж опікуються: маємо підтримку у особі начальника відділу фізкультури і спорту Куценко Олександра”.

Кіровоградські тренери з кульової стрільби, і зокрема Ілгам Ібрагімов, виховали багато спортсменів які наразі вже є майстрами та кандідатами в майстри спорту. 5 вихованців отримали дипломи Львівського і Кіровоградського вишів й повернулись до стін рідної школи: тренувати наступне покоління снайперів.

Представниками такого підростаючого покоління чемпіонів є Шалова Євгенія (17-річна дівчина, яка у серпні виконала норматив кандидата в майстри спорту), Валерія Подлєсна (14 років, 1 дорослий розряд) і Анастасія Юрова (11 років, 2 дорослий).

Шалова Євгенія займаєтся стрільбою вже 4,5 роки. Дівчина вчиться на 1 курсі КНТУ, майбутній енергетик. Закохана у свій вид спорту і має гарні перспективи: тренери обіцяють, що за наступний рік Євгенія виконає нормативи майстрак спорту. “Стрільба викликає у мене неймовірні відчуття. Уявіть я завжди рівнялась на визначну спортсменку Олену Костевич і ось на змаганнях вона сиділа поруч мене! Я перейшла зі скрипки на пістолет. І абсолютно не шкодую”, – озвучила свою позицію спортсменка.

Особливу історію має і Валерія Подлєсна. Дівчина займається вже 4 роки. 3 роки займалась стрільбою з пістолету, але без особливих успіхів. Тренери запропонували спробувати гвинтівку. “Це було відкриття. Я просто відчула що це моє. Результати одразу стали кращими, у наступному році вже буду брати участь у змаганнях”,- поділилась враженями Валерія Подлєсна.

Анастасія Юрова – 11-річна невеличка дівчинка, відмінниця у школі. Важко повірити, що вона – досвідчена спортсменка, займається з 8 років, а стріляє не гірш за дорослих. На кульову стрільбу її привів батько. Ілгам Ібрагімов, тренер дівчинки, впевнений що у неї велике майбутнє і не мине й 5 років, як Анастасія отримає кандидата у майстри спорту.

Спортсмени наголошують, що усі вони не просто друзі, а дійсно сім’я. “Я бачила що в мене посередні результати. Але не могла піти. Така тут тепла і приємна атмосфера”, – сказала Валерія Подлєсна.

Незважаючи на не зовсім прийнятні умови навколо, спортсмени продовжують наполегливо тренуватись. Так, на очах у кореспондента Першої електронної, юнна снайперка Анастасія Юрова, без розминки, фактично тільки з порогу, виконала 5 влучних пострілів, найгіршим з яких була 9-ка.

Фото з мережі Інтернет

Білоконь Катерина, Перша Електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар