Ставок у Зеленому. Епізод надцятий

Історія з орендованим ставком в Зеленому Компаніївського району набуває кримінального відтінку. Щоправда, кара може настигнути не справжніх порушників, а тих, хто їм власне протистоїть.

Коротко нагадаємо фабулу конфлікту. Жителі Зеленого на початку вересня звернулися із листом до низки інстанцій (ОДА, РДА, обласного управління водних ресурсів) народного депутата Станіслава Березкіна та першого заступника голови облради Людмили Салоїд з проханням допомогти приборкати не в міру норовливого орендаря водойми Наталію Нарійчук (її представник, довірена особа і головний фігурант скандалу — Сергій Нарійчук — фактичний орендар). Суть викладеного в документі зводилася до того, що щорічний спуск води зі ставка призводить до обміління криниць (водопроводу у селі немає – ред.). На сходці жителів, яку провели 16 вересня у Мар’ївці (центральна садиба сільради, до якої входить Зелене), відбулися збори громади за участі Людмили Салоїд та помічника народного депутата Станіслава Березкіна Андрія Малика, люди скаржилися і на інше: на грубощі, погрози і навіть «заходи фізичного впливу» з боку охоронців.

Тодішній епізод закінчився наступним. На зустрічі представника народного депутата та заступника голови облради із головою Компаніївської райдержадміністрації Віктором Луценком дійшли такого: за стіл переговорів в РДА зберуть ініціативну групу жителів села, орендаря, сільського голову та юристів.

Андрій Малик і Людмила Салоїд

«Круглого столу» не відбулося. Проте позавчора в селі відбулася цікава зустріч. Одного з найактивнішого «протестантів» із Зеленого Семена Пашкевича запросили на неї досить несподівано – з невідомого номера телефону. Відчуваючи щось непевне, він запросив на неї ще кількох людей — зібралося з десяток. Перед ними, зокрема, виступили: Сергій Нарійчук, голова сільради Віктор Грицаєнко і заступник начальника управління агропромислового розвитку Олександр Базан. На цій імпровізованій сходці, нібито ініційованій головою РДА Віктором Луценком, представники влади запевнити: орендар готовий дослухатися до претензій селян і максимально їх врахувати. Але Семен запропонував все це не просто зафіксувати усно, а формалізувати – тобто оформити юридично. Про що мова — зрозуміло із опису другою сходки, яка відбулася вчора ввечері…

Не беремося стверджувати, але за певними ознаками та інформацією, отриманою від зеленівців, можна припустити: Нарійчук змінив тактику. Вона, здається, стала м’якшою і, на жаль, банально хитрішою. Перше, що здалося, — орендар не очікував цього разу такого резонансу події і представництва із Кіровограда. Коли на вчорашнє зібрання прибули журналісти Першої електронної, «Нової газети», помічник народного депутата і перший заступник голови облради, то настрій Сергія Федоровича, підмітили уважні зеленівці, в кращий бік не змінився. Напевно, саме тому він під час зборів не рвався виступити із полум’яною промовою (і на відео це помітно) про бажання владнати конфлікт, про переваги його аргументів тощо. Натомість досить активно поводив себе заступник начальника управління агропромислового розвитку Олександр Базан.

Саме він, а не присутній орендар, розтлумачував ініціативи орендаря, про які йшлося під час попередньої сходки і які Семен Пашкевич запропонував оформити документально (їх на початку сходки озвучив саме він). Перше – Нарійчук готовий відремонтувати зливний колектор. Але ж для цього необхідно спустити воду із ставка. Далі – дамбу визнано аварійною. А тут наближається зима, мовляв, а якщо вона буде сніжною чи дощовою, то її може прорвати. І тут орендар готовий зайнятися ремонтом. Тільки, знов таки, треба провести спуск…

На питання селян про те, як можна ремонтувати колектор при морозі, і Базан, і Нарійчук згадали про сучасні технології. Проте, зеленівці їм не вірять. Як і в те, що гребля відремонтується завдяки фінансовим вливанням орендаря. Та чи й бачив хтось у наших краях, щоб взимку (бо експертиза і відповідна документація робиться не швидко) на водоймах щось будували чи ремонтували? Хай навіть за найсучаснішими технологіями?

Семен Пашкевич

Чому ж раніше не поставало питання про аварійність греблі? Чому саме зараз – після перших останніх спроб отримати дозвіл орендарем на спуск води? — логічно запитували люди. Бо, сказав Нарійчук, аварійність виявилася лише цієї весни. Все одно не вірять, адже влітку про це ніхто не згадував. А лише тепер, коли орендареві кортить спустити воду.

Сергій Нарійчук і Олександр Базан

Отож, запитань чимало, відповідей мало. Тому сходка жителів Зеленого ще раз проголосувала проти спуску ставка. Хоча певного компромісу досягти вдалося. В протоколі зібрання сказано: «.. до проведення експертизи гідротехнічної споруди». Також обрали ініціативну групу, яка займатиметься справою ставка. Її головою став згаданий Семен Пашкевич.

P.S. У попередньому матеріалі про цей конфлікт з певних мотивів ми не згадували про ще один його епізод. Приблизно місяць тому до господи матері Семена завітали міліціонери, які поблизу її садиби виявили… дикі коноплі. Це стало причиною само зрозуміло чого. Рослини забрали на дослідження. І ось після вчорашніх зборів до Пашкевича прибули правоохоронці, які вручили повістку до райвідділу… Збіг обставин?

Ігор Крушеніцький, Перша електронна газета

Фотогалерея

[nggallery id=12]
Поширити:

Залишити коментар:

коментар