Гра престолів по-кропивницьки: “тарифне питання” спричинило чергову політичну кризу у міськраді

У міській раді Кропивницького – чергова політична криза. Стосунки між міським головою і більшістю з однієї сторони та меншістю з іншої зіпсувалися через питання Про скасування рішень виконавчого комітету міської ради від 16.02.2017, якими збільшили вартість проїзду у Кропивницькому.

Нагадаємо, 1 серпня 2016 року, депутати 5 фракцій міськради заявили про те, що переходять в опозицію до більшості, яка сформувалась під час голосування за кандидатуру Наталії Дзюби на посаду заступника міського голови. Тоді у міській раді чітко виокремилася більшість з Андрієм Райковичем у складі та меншість, яка пішла у опозицію.

Напередодні 2 засідання 8 сесії міськради нічого не віщувало біди. Під час погоджувальної наради у Андрія Райковича, яка відбулася 14 березня, усі політсили органу місцевого самоврядування начебто дійшли згоди щодо формування порядку денного, який став каменем спотикання під час 1 засідання 8 сесії 21 лютого. Але щойно обранці громади почали рухатися за порядком денним, виявилося, що не все так просто.

Депутати і міський голова посварилися через порядковий номер питання Про відміну рішення виконкому від 16.02.2017, яким було підвищено тарифи на проїзд.

ЗАПИТ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ “ПОБИЛИ ГОРЩИКИ”

Під час зачитування своєї пропозиції, про внесення цього питання у порядок денний, депутат Олександр Цертій запропонував розглянути його під порядковим номером 4. Але, як виявилося, міський голова поставив на голосування лише питання про включення пропозиції до порядку денного. Коли справа дійшла до 4-го питання, депутат Олександр Цертій наполіг, що має розглядатися його запит, але міський голова заперечив йому. За словами Андрія Райковича, депутати голосували лише за включення питання без уточнення порядкового номеру.

Щоб розібратися у ситуації, голові регламентної комісії Максиму Линченку разом з депутатами довелося переглядати відеозапис засідання.

На відеозаписі було видно, що Олександр Цертій пропонує поставити проект рішення №961 під порядковим номером 4. Вислухавши депутата, міський голова Андрій Райкович поставив на голосування пропозицію лише про включення до порядку денного без зазначення порядкового номеру.


відео зі сторінки Олександра Цертія у Фейсбуці

Після перегляду відео, ці факти оголосили голова регламентної комісії Максим Линченко та керівник апарату ради Людмила Масло.

“Ви, як головуючий, поставили на голосування пропозицію, включити до порядку денного, без слів “під порядковим номером 4″. Так, була пропозиція Цертія включити це питання під порядковим номером 4, але ви поставили на голосування пропозицію про включення до порядку денного”, – сказала керівник апарату.

Підтвердив це і голова комісії з питань діяльності ради, депутатської етики, Регламенту міської ради Максим Линченко:

“Депутат Цертій оголосив свою пропозицію, яка складалася з двох частин. Перша частина – включити до порядку денного, а друга – під порядковим номером 4. У вашому оголошенні про внесення цього питання на голосування ви не сказали про порядковий номер”.

Після цього Андрій Райкович наголосив, що питання на розгляд депутатів виносить головуючий і продовжив роботу сесії.

“Я вас прошу, шановні депутати, давайте не зривати роботу сесії. Давайте будемо працювати оперативно. І ми розглянемо в обов’язковому порядку сьогодні питання про тарифи, яке запропонував у депутатському запиті депутат Цертій”, – наголосив Райкович.

Така інтерпретація міським головою депутатського запиту Олександра Цертія обурила представників меншості у міськраді. Значна частина депутатів політсил, які називають себе “демократичною опозицією”, відмовилася реєструватись після чергової перерви. У результаті реєстрації система “Рада” нарахувала лише 21 депутата та міского голову. Андрій Райкович продовжив роботу.

Депутат Михайло Демченко заявив, що продовження сесії у такому вигляді є порушенням Регламенту міської ради, адже там наголошується, що сесія ради є повноважною, якщо в її засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради.

“Загальний склад ради становить 42 депутати, а зараз голосують 21 депутат разом з міським головою. Міський голова не є депутатом, тому треба 22 голоси без вас”, – звернувся він до Андрія Райковича.

На це міський голова заявив, що на початку сесії зареєструвалось 37 депутатів і все законно. Також Райкович звинуватив депутатів, які відмовлялись реєструватись, у саботажі роботи ради. (цитата Андрія Райковича є у відео вище – ред.)

Ніякі аргументи автора запиту і решти депутатів меншості не дали результатів і головуючий в засіданні Андрій Райкович розпорядився розглядати наступне питання Про затвердження Програми розвитку земельних відносин. Натомість депутати, незгодні з такими діями очільника ради, покинули сесійну залу і запросили журналістів на брифінг, щоб пояснити свою позицію.

ЗАЯВА МЕНШОСТІ

Під час брифінгу автор запиту, якого “прокатали” із його порядковим номером Олександр Цертій назвав дії міського голови брудними і цинічними маніпуляціями.

“Ми наполягали, щоб проект рішення № 961 стояв на початку засідання під порядковим номером 4. І саме так моя пропозиція (за яку проголосували 22 депутати) була озвучена. Але міський голова, дійшовши до питання номер 4, пропустив його, і почав розгляд 5-го питання. Цим він зробив велику маніпуляцію. Я вбачаю в цьому ситуацію, що його просто не хочуть розглядати. Для цього робляться всі оці речі: аби розмістити це питання десь у кінці порядку денного, щоб воно розглядалося на наступних засіданнях, які, можливо, будуть через місяць чи пізніше”, – заявив Олександр Цертій.

За його словами, такі дії є грубим порушенням Регламенту, адже в залі залишився 21 депутат, і у такому форматі сесія не є правомочною.

“Ми прийняли рішення не брати участь у такому форматі сесійного засідання. Я не знаю, чи поставлять зараз цей проект рішення на голосування. Я просто бачу, що за нього або не набереться необхідна кількість голосів, або він взагалі не буде розглядатись”, – сказав голова фракції “Батьківщина” у міськраді.

“Із питанням Про скасування рішення виконкому щодо підвищення вартості проїзду міський голова дійсно зманіпулював, і поставив його в невідомому порядку. Він сьогодні нехтує думкою депутатів, нехтує Законом України та Регламентом міської ради”, – заявила представниця фракції БПП Валентина Яремчук.

На порушенні міським головою Регламенту міськради та Закону України про місцеве самоврядування наголосив і представник Радикальної партії Ляшка Сергій Бойко.

“Те, що сталося зараз у сесійній залі, я, як член Регламентної комісії, іншим словом як “свавілля” назвати не можу. Ігнорується ч. 12 ст. 46 Закону України про місцеве самоврядування, де чітко визначено, що сесія є правомочною, якщо в залі присутні більше половини від складу ради. На даний момент ми бачимо, що у нас є 21 депутат плюс міський голова. Стаття 34 нашого Регламенту чітко визначає, що сесія є правомочною коли в її роботі беруть участь 22 депутати від складу ради, тобто від 42, – розповів Сергій Бойко. – На розгляд депутатів ставиться пропозиція, вона ними підтримується, а потім міський голова заявляє нам, що він нас підловив на слові. Це що, зборище фраєрів, щоб ловити нас на словах?”.

До позиції цих депутатів приєдналися і представники “Свободи” та “Самопомочі”.

Зокрема, Сергій Капітонов та Михайло Демченко запевнили, що будуть звертатись до суду, аби скасувати незаконні рішення сесії, прийняті 21 депутатом та міським головою.

ШАХ І МАТ ВІД БІЛЬШОСТІ

Поки депутати “демократичної опозиції” спілкувалися з журналістами, депутати та міський голова конвеєром ухвалювали питання за питанням. Зокрема, депутат Кролевець під час одного з голосувань промовив “Горлопани пішли і робота почалася”.

Але найнесподіванішим було те, що більшість, яка залишилася в залі, розглянувши всі питання порядку денного, приступила до розгляду запиту Олександра Цертія Про скасування рішень виконавчого комітету міської ради від 16.02.2017 і одноголосно підтримала його.

Такого повороту, певно, не очікував автор запиту Олександр Цертій. Адже тепер меншість опинилася у патовій ситуації – якщо вони будуть намагатися подавати до суду з метою скасувати всі рішення ради, які приймалися зв’язкою міський голова + 21 депутат, то вони будуть оскаржувати і позитивне голосування за питання Про скасування рішень виконавчого комітету міської ради від 16.02.2017, унаслідок яких зросла вартість проїзду у Кропивницькому. Ситуація для “демократичної опозиції”, м’яко кажучи, неприємна і теоретично безвихідна.

У КОЖНОГО СВІЙ РЕГЛАМЕНТ

У своїх коментарях після засідання сесії міський голова Андрій Райкович назвав дії меншості “демаршем через власні політичні амбіції” та звинуватив у відсутності конструктиву.

“Мені дуже неприємно, що в депутатскому корпусі є непорозуміння. При чому непорозуміння по питаннях господарських. Як ви бачили, ми сьогодні розглянули увесь блок надзвичайно важливих питань. Дійшла черга і до тих актуальних питань, які стали основою демаршу деяких депутатів. Але вони покинули сесійну залу. На моє глибоке переконання, це доводить той факт, що, на жаль, у депутатському корпусі міської ради на сьогоднішній день домінують елементи політизації певних питань. А це не є правильно”, – переконаний Андрій Райкович.

Продовження роботи сесії міський голова назвав повністю законним:

“У кожного депутата є своя думка, але є ще нормативно-правова база, згідно з якою ми працюємо. Регламент нашої ради говорить, що на початку сесійного засідання, коли депутати приходять, вони реєструються двома методами: перший – документальний (коли обранці ставлять підпис у відомості), а другий – коли вони реєструються за картками у електронній системі. Коли ми розпочали роботу, було 37 депутатів, а потім частина депутатів вийшла з зали. Не існує норми регламенту, щоб їх утримати. А рішення приймалися більшістю – 22 голоси, що є нормою Регламенту”.

Той факт, що деякі депутати збираються подати на нього до суду, міський голова назвав ознакою демократії і запевнив, що вони мають на це повне право.

“Так, це буде відволікати мене, забирати робочий час, але така моя доля. Я повинен давати роз’яснення і відповіді”, – говорить Андрій Райкович.

ЧЕРГОВЕ УТВЕРДЖЕННЯ БІЛЬШОСТІ В МІСЬКРАДІ

Як би там не було, учорашні сварки на засіданні сесії показали, що так звана “демократична опозиція” мало на що впливає у раді. А от більшість міського голови в черговий раз продемонструвала, що вони “правлять балом”.

Голосування за відсутності фракцій “Батьківщини”, РПЛ, “Самопомочі” та “Свободи” показали, що у більшості є необхідна кількість голосів для прийняття рішень. За всі питання в один голос тиснули “за”:

  • уся фракція “Наш край” (7 голосів): депутати Дрига Вадим, Гамальчук Микола, Краснокутський Олег, Ксеніч Віктор, Сергієнко Григорій, Табалов Андрій та Шутка Валерій;
  • уся фракція “Опозиційний блок” (5 голосів): Ніжнікова Анна, Ларін Анатолій, Линченко Максим, Матяшова Лілія та Рокожиця Олександр;
  • уся фракція “Рідне місто” (3 голоси): Шамардін Олександр, Волкожа Тетяна та Шамардіна Катерина;
  • 3 депутати фракції “УКРОП”: Бєжан Михайло, Горбовський Сергій та Зайченко Володимир;
  • 2 депутати фракції політичної партії „Блок Петра Порошенка „Солідарність”: Кріпак Сергій та Кролевець Андрій;
  • 1 позафракційний депутат Олександр Артюх;
  • міський голова Андрій Райкович.

РІШЕННЯ ВІДМІНИЛИ, А ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ – НІ

А найцікавішим є той факт, що питання, через яке посварились депутати і міський голова, по суті нічого не вирішувало. Незважаючи на скасоване рішення виконкому про здорожчання вартості проїзду у Кропивницькому, тарифи залишаться підвищеними. А подальше вирішення питання неодмінно зайде у судову площину.

Тож, у результаті маємо чергову сесію, яка перетворилася у політичну виставу. Так звана “демократична опозиція” і більшість міського голови намагаються грати м’язами і змагатися у впливовості в раді. Але чи виграє від таких політичних ігор громада міста? Питання риторичне…

Поширити:

Залишити коментар:

коментар