Людяність чи закон? У Кропивницькому водій маршрутки взяв оплату за багаж в учасника АТО

Чи повинен воїн АТО – учасник бойових дій оплачувати понаднормову ручну поклажу чи багаж при пересуванні в маршрутному таксі?

Насмілюсь припустити, що більшість учасників АТО навіть не намагались знайти відповідь на це питання. Як і більшість непільгових пасажирів. А насправді, відповідь на це питання ховається у законодавчих актах, які регулюють надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

Так, учора, 25 грудня, у Кропивницькому сталася неприємна подія, учасники якої навіть викликали наряд поліції.

Як розповіла Першій електронній кропивничанка Тетяна Куценко, водій маршрутного таксі №55 вимагав у бійця АТО плату за багаж.

15676452_1180338395368264_6224101595751128124_o
фото зі сторінки Тетяни Куценко у соцмережі Фейсбук

“На зупинці біля нового автовокзалу до салону маршрутки зайшов АТОвець із валізою та рюкзаком. Я сиділа у самому кінці маршрутки, увесь прохід був забитий пасажирами, тому я тільки чула. Водій відразу зажадав у хлопця оплати за себе і за вантаж, але той показав йому посвідчення учасника бойових дій. “А за це хто буде платити”, – сказав водій, показуючи на вантаж. Хлопець запитав у нього, скільки ж треба платити, і почув у відповідь: 3,50. Я так розумію, хлопець заплатив водію гроші за багаж”, – розповіла обурена кропивничанка.

За її словами, пізніше, коли у салоні маршрутки стало просторіше, вона побачила, що у АТОвця обличчя і голова були у свіжих шрамах.

“Хлопець вже сидів на сидінні і тримав на руках свій вантаж. І я побачила, що в нього на обличчі шрам, – крізь сльози продовжила свою розповідь Тетяна Куценко. – “Від кінця губи до вуха шрам. А коли він зняв шапку, то стало видно, що у нього на півголови шрам. Волосся трішки тільки відросло, можливо він їхав з госпіталя, або повертався з АТО додому”.

Жінка мала виходити з маршрутки і підійшла до водія, аби поцікавитись, що ним керувало, коли він вимагав гроші в учасника АТО, який має при собі УБД, на що у відповідь почула: “Я нікому нічого не зобов’язаний, я зобов’язаний тільки своїй мамі”.

15622653_1180338468701590_7144463569787291799_n
фото зі сторінки Тетяни Куценко у соцмережі Фейсбук

Така нахабність обурила пані Тетяну, і вийшовши з маршрутки вона викликала поліцію. Патрульні виїхали на виклик, опитали водія на кінцевій зупинці, і зв’язавшись зі скаржницею повідомили, що за законом не мають ніяких підстав карати водія.

Але у цій історії кропивничанку найбільше обурила байдужість людей – у заповненій маршрутці лише вона і ще один чоловік заступились за хлопця, який ціною свого здоров’я боронить нас від агресора. Знайшлися навіть такі, які ставали на бік водія.

Чи мають право водії маршрутних таксі вимагати плату за перевезення багажу ми запитали у начальника управління транспорту міськради Олександра Вергуна.

Вергун“За понаднормовий багаж водії мають право вимагати плату у розмірі вартості проїзду однієї людини. Про це сказано у Постанові Кабміну №176 “Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту”. Там вказані всі габарити багажу, довжина, ширина, висота. Учасник АТО з посвідченням їде безкоштовно, а за багаж, який має з собою, повинен сплачувати. На багаж пільги не передбачені, чи це учасник АТО, чи інша пільгова категорія”, – розповів Олександр Вергун.

Про існування законних підстав вимоги сплатити за багаж Першій електронній розповів і правозахисник, голова громадської організації “Штаб юридичної допомоги військовим”, юрист ВПГО “Юридична Сотня” Антон Красов.

14089007_1074653385922436_735711051426403659_n“Є норми, у міському транспорті одні, у міжміському – інші. Певний габарит входить у вартість проїзду, а певний – потребує додаткової оплати. Треба дивитись габарити, які прописані для цього випадку. Якщо вантаж учасника АТО перевищує певну норму, то він платить за цей багаж”, – роз’яснив правозахисник.

Отже, як виявилося, водії мають законні підстави вимагати з пасажирів плату за ручну поклажу або багаж, якщо цей вантаж перевищує визначені законодавством норми (ручна поклажа (60х40х20 см) та багаж (100х50х30 см) – понад 1 одиниця). Відкритим залишається лише питання, як водій визначає, з кого брати плату, а з кого ні… Певно, водії навчились”на око” точно визначати габарити вантажу.

Зрозуміло, що у ситуації, яка викладена вище, законних претензій до водія немає, але ж де звичайна людяність? Судячи з практики, водії маршрутних таксі дуже рідко застосовують своє право вимагати плату за багаж. Навіщо було брати гроші за вантаж з учасника АТО, який показав своє посвідчення?.. Чим керувався цей водій, знає лише він один. І решта людей у переповненому салоні маршрутки, які байдуже спостерігали за приниженням пошматованого війною захисника України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Людяність чи закон? У Кропивницькому водій маршрутки взяв оплату за багаж в учасника АТО

  1. Пидары! Всех маршруточников на передовую, в Марьянку!!!

Коментарі заборонені.