Як у Кропивницькому взимку виживатимуть безхатченки

Ілюстрація cheline.com.ua

Кількість безпритульних в Україні уже обраховується сотнями тисяч, у тому числі й через війну на Донбасі. У когось шахраї відібрали житло, когось вигнали родичі, а комусь просто нікуди йти після звільнення з в’язниці. І якщо влітку безхатченки ще якось дають собі раду, то зима для багатьох є страшним випробуванням.

Вони туляться до всього, що може дати хоч якесь тепло, і ховаються від вітру та дощу у незачинених під’їздах будинків. У них одна проблема: вони живуть серед людей, але без людських умов.

DSC_0765

Кожний безпритульний може звернутися за допомогою до місцевої влади, кажуть чиновники. А чим може допомогти влада, окрім як розгорнути в сильні морози пункти обігріву?

«При досягненні температури в -15°C, у кожному мікрорайоні міста будуть встановлені стаціонарні пункти обігріву. Всі контакти та адреси будуть опубліковані на сайті міської ради», – запевняє директор Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Олег Краснокутський.

Читайте також: Влада Кропивницького пропонує містянам грітися у магазинах

Проте людям без певного місця проживання, у яких відсутня можливість користуватися мережею Інтернет,  вкрай важко про це дізнатися і орієнтуватися в місті.

«Важко зараз, дуже важко стало. Тепер безпритульних надзвичайно багато. Бог його знає, як я переживу цю зиму – каже 55-річний безхатько Іван. – Я не скажу, за якою адресою зможу зігрітися та дістати крихту хліба, бо й сам цього не знаю».

DSC_0764

Виживання таких людей в холодну пору року напряму залежить від допомоги інших.

Таку думку поділяє 59-річний Василь, котрому через війну на сході України довелось опинитися аж у Кропивницькому:

«На вулицю потрапив через те, що мій будинок забрала війна. Всі гроші і документи знищені. Раніше працював на залізниці, а тепер доводиться жебракувати. Всі сподівання на власні сили та допомогу небайдужих людей».

DSC_0766

Такими небайдужими в місті є активісти громадської організації «Милосердя», які за власний рахунок намагаються підтримувати безпритульних – надають перукарські послуги, забезпечують душем та змінним одягом і, звичайно, безкоштовним гарячим обідом.

Читайте також: У Кропивницькому волонтери самотужки будують будинок для тих, хто вимушений жити на вулиці

З журналістом Першої електронної поспілкувався один із активістів організації Володимир Лебедєв:

“На сьогоднішній день у Кропивницькому налічується близько 250-300 безхатченків. Деякі з них мешкають на дачах у місцевих жителів, але майже на умовах рабів. Однак, переважна більшість осіб холодну пору року проводить у під’їздах багатоквартирних будинків, каналізаційних люках, теплотрасах. Останнє – найстрашніше. Адже, коли теплопідприємства вночі підвищують температуру в трубах, багато безпритульних отримують тяжкі опіки. Першими це відчувають пацюки, які накидаються на вражені ділянки шкіри, заносять туди інфекцію і людина може загинути до ранку, навіть не прокидаючись”.

За словами Володимира Лебедєва, за зиму від холоду, голоду, переохолодження, опіків, інфекцій помирають мінімум 10-15 чоловік. Це лише інформація, яка відома волонтерам у Кропивницькому. Реальні цифри ж набагато страшніші.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар