Мешканці Олександрійщини задихаються через асфальтний завод (ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

«Чиновники! Хочемо дихати з вами одним повітрям». Саме під таким гаслом більше сотні активістів громадської організації «Громадська непокора» провела акцію на центральній вулиці села Звенигородка. Активісти прикріпили прямо біля сходів сільської ради купу повітряних кульок чорного кольору як символ того, яким повітрям дихають жителі села та міста Олександрії внаслідок роботи асфальтного заводу.

Активісти висловлювали свій протест, намагаючись припинити безперешкодне пересування авто по цій вулиці, яка до речі з’єднує не тільки Олександрію зі Звенигородкою, але й з іншими населеними пунктами. Автівки зрештою пропускали, проте тільки після того як водії читали лозунги, зупинялись і дізнавались про вимоги протестуючих, які по пішохідному переходу безперервно курсували з одного боку вулиці на інший.

Акція тривала більше години. За цей час міська виконавча влада так само як і сільська, так і не делегували своїх представників на місце подій. Поспілкуватись із протестуючими прибув лише перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко. Він отримав від учасників акції звернення на ім’я голови з підписами жителів міста та села. Активісти запевняють – підприємство потрібне місту, однак його робота не повинна бути на шкоду здоров’ю. Адже ледве не кожного дня їдкий дим, від якого з’являється задуха, а також розвиваються численні хвороби, розсіюється по Звенигородці й Олександрії.

Депутат сільської ради Микола Острівний підтвердив вимоги громади – підприємство вже давно створює проблеми для життя місцевих жителів.

Акція завершилась домовленістю щодо створення спеціальної комісії, у яку ввійдуть не тільки спеціалісти за профілем, але й жителі громади. Саме ця комісія ретельно вивчить питання і спробує надати об’єктивні висновки і пропозиції щодо подальшої роботи асфальтного заводу. Результат, на думку керівника ГО «Громадянська непокора»  Павла Пасенчука, поки що досягнуто. Керівник громадської організації оцінює те, що влада побачила проблему, що чиновники які й повинні вирішувати згадану проблему, почали розуміти її важливість.

«До нас звернулися жителі Звенигородки, які зібрали майже 150 підписів, щоб зрушити цю проблему з місця. Принаймні, щоб про неї почули. На наш погляд, одними листами цю проблему не зрушиш, тому сьогодні ми провели такий активний захід. Мирний, спокійний, без образ, без закликів». – зазначив Павло Пасенчук. Також він наголосив, що громадські активісти не бажають сьогодні підключати до акції ні депутатів, ні партії, адже це не політичне питання, а питання життя людей та безпеки їх проживання у місті.

Активісти сподіваються отримати зважену і професійну оцінку ситуації: чи дійсно завод працює так, як це передбачено екологічними нормами, або його треба обладнати необхідними очисними спорудами.

Наразі активісти «Громадянської непокори» чекають на пропозиції, а асфальтний завод якимсь дивом перестав диміти. Чи це вимушена пауза чи дійсно почався пошук компромісу – покаже час.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар