Рецепт виживання пенсіонера з Кіровоградщини

Менше ніж на тисячу гривень на місць, за офіційними даними, живе 9 тисяч кіровоградських пенсіонерів і 2 тисячі працюючих.

Про це йдеться в сюжеті радіо «Свобода».

Соціологи стверджують, що значно більше кіровоградців називають свій дохід низьким.

Анатолій Луценко пенсію отримує не мінімальну – аж 1290 гривень. Та навіть при суворій економії цього ледь вистачає.

У день, коли приносять гроші, чоловік навіть на хвилинку не виходить з дому, аби не пропустити поштаря. У гаманці ж бо залишилися останні кілька десяток. Та й то завдяки тому, що пенсіонер веде цілу бухгалтерію – кожна його копійчина розписана у спеціальному зошиті.

Найбільше грошей йде на харчування, тож, купує все найдешевше. Овочі та яйця ще можна придбати на місцевому ринку. А от за двома курячими стегенцями та свинячою печінкою доводиться їздити на оптовий ринок за місто.

«Яловича печінка там 21-22 гривень, а тут до 30 гривень. Поїхав купив десяток сирків плавлених. От мені на тиждень вистачає. Із речей. Я не можу купити їх за повну вартість. В основному в секонд-хенді. Шукаю собі чи взуття, чи одяг», – ділиться рецептом виживання пенсіонер.

Вже давно Анатолій Луценко не може дозволити собі навіть косметичний ремонт помешкання. Меблі ж купував ще за радянських часів. Радіє, що економити допомагає субсидія. Влітку за усі комунальні послуги платить 130 гривень на місяць, а взимку разом з опаленням виходить майже 200.

Саме за допомогою в оформлені субсидій приходять до депутатських приймалень малозабезпечені жителі області. А також, щоб отримати у недобросовісних роботодавців зароблені гроші.

«Звертаються малозабезпечені, які заслужили своєю працею пільгову пенсію, але їм пенсійний фонд не хоче назначати цю пенсію. В принципі, частково деякі звернення задовольняються. Я разом з юристом допомагаю в юридичних моментах. Складаємо позови до суду, якщо це стосується призначення пільгової пенсії», – розповідає депутат Олександрівської райради Андрій Лаврусь.

За соціологічними дослідженнями, низький дохід називає головною своєю проблемою значна частина кіровоградців. Постійно не вистачає грошей 25% опитаних. Люди зізнаються що їм бракує грошей навіть на одяг, не те, що на побутову техніку.

«Існує проблема абсолютної бідності. В Кіровограді десь 3-4% людей скаржаться на те, що вони недоїдають», – констатує соціолог Едуард Клюєнко.

Однак, більшість людей у бідності зберігають здоровий дух. Кіровоградець Анатолій Луценко ні на матеріальну, ні на медичну державну підтримку не сподівається. Оздоровлюється виключно народними засобами, адже традиційні йому не по кишені. Відволіктися ж від фінансових негараздів пенсіонеру допомагають кросворди.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар