Хочу бути незалежним, або як проходить децентралізація у Помічній! (ВІДЕО, ФОТО)

Що таке децентралізація? Які повноваження отримують об’єднані громади? На які кошти можуть розраховувати такі громади? Відповіді на ці питання почули депутати Помічнянської міської ради та сільські голови населених пунктів Добровеличківського району під час навчання, яке провів експерт Київського Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.  Тренінг організовано з ініціативи народного депутата України Станіслава Березкіна.

Тема децентралізації для помічнянців не нова. Помічнянська міська рада ще минулого року прийняла рішення про створення об’єднаної громади (до неї дало згоду приєднатися село Помічна Новоукраїнського району, що межує з містом залізничків). «Для нашої громади вперше за 25 років незалежності України випав шанс стати успішними та заможними. Повноваження, які отримає наша громада безпрецедентні. Об’єднані громади сьогодні отримують 60 відсотків податку на дохід з фізичних осіб. А села, селища, міста районного значення, яким є Помічна, нуль цього податку!», – розповіла під час навчання заступник Помічнянського міського голови Ніна Семашко. За її словами, Помічнянська міська рада отримала позитивний висновок від Кіровоградської обласної державної адміністрації, але Центральна виборча комісія відмовила у проведенні виборів в об’єднаній громаді.

Експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай найперше з’ясував, чи внесено Помічну в Перспективний план розвитку територій Кіровоградської області та чи є рішення Уряду про створення Помічнянської об’єднаної громади. Виявилося, що ні у Перспективному плані, ні в Постанові Кабміну Помічна не згадується. У той же час Олександр Солонтай наголосив, що, наприклад, у Тернопільській області взагалі не було перспективного плану, проте тут створено 22 об’єднані громади.

За словами Олександра Солонтая, зареєстровані  громади отримають не лише бюджетне фінансування, але й доступ до програм фондів міжнародних і внутрішньоукраїнських. Тому ті, хто в 2016 році об’єднаються, зможуть розраховувати на значні фінансові вливання.

Експерт Інституту політичної освіти переконаний, що Помічнянська громада має великі шанси отримати статус об’єднаної громади, стати успішної та заможною, бо має значний коефіцієнт спроможності. Олександр Солонтай приблизно порахував доходи Помічної. «Місто залізничників віддає 12 млн.грн. у рік податку на дохід з фізичних осіб. А повертається йому лише 8 млн. грн. у вигляді субвенції на освіту та лікарню. Зрозуміло, чому районна влада не дуже зацікавлена в тому, щоб Помічна була фінансово незалежною, бо залізничники сьогодні є донорами Добровеличківського району», – підкреслив експерт.

До речі, сьогодні, громада Помічної намагається зберегти від ліквідації вузлову лікарню. Міська рада змушена була передати її у спільну власність територіальної громади, бо фінансування йде через районний бюджет. Це може призвести до того, що лікувальний заклад стане ФАПом. Нині громада веде активну кампанію, щоб зберегти лікарню від закриття, а в майбутньому її утримувати.

Помічнянці не думають здаватися. У планах громади звернутися до обласної ради з проханням внести їх до Перспективного плану розвитку територій Кіровоградської області.

Помічник народного депутата Станіслава Березкіна Ірина Малик відзначила, що Помічнянська громада відгукнулась позитивно на пропозицію народного депутата Станіслава Березкіна. «Для них це дуже актуальне питання. Так само це питання актуальне для народного депутата, бо це частина його передвиборчої програми. Але тут головну скрипку має грати громада, а депутат – посередник, який підтримуватиме її ініціативи», – зазначила помічник народного депутата.

Олександра Мосузенко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар