Скільки кіровоградці витратять на декомунізацію (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У 2014 році історики та юристи розробили та видали методичний посібник під назвою «Як перейменувати вулицю». У посібнику зазначено, що орган місцевого самоврядування дійсно зобов’язаний перереєструвати громадян, які проживають на відповідній вулиці. Однак документи, які перебувають на руках у власників, є чинними і юридичної сили не втрачають. Упорядники зазначають, що зміна поштової адреси не є підставою для того, щоб громадяни переробляли свідоцтво на право власності та витрачали кошти.

Проте все ж таки без витрат не обійтися – треба буде замінити паспорт громадянина. У прес-службі Державної міграційної служби повідомляють, що заміна паспорта громадянина коштує 34 гривні. Однак немає жодної вимоги, яка би змушувала мешканців замінювати паспорти через перейменування вулиць. Ба більше, люди взагалі не зобов’язані витрачати свій час на походи до паспортних столів та щось замінювати в своїх документах. Але за власного бажання громадянин може прийти та поставити штамп про перейменування у графі реєстрації. Держмито за цю послугу становить 85 коп.

За інформацією правників Українського інституту національної пам’яті, юридичні особи так само зможуть змінити дані про назву вулиці в загальному порядку. Тобто робити це можна при внесенні змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною складу засновників або власників, структури управління тощо. Граничних строків законодавством тут також не передбачено.

Виходить, громадяни безпосередньо через перейменування витрат не несуть. Однак є інше питання – наскільки великі суми можуть бути сплачені із бюджетних коштів. Юристи зазначають, що місцеві бюджети справді мають витратитись. Однак все зводиться до заміни табличок на будинках, покажчиків, а також дорожніх знаків, де вказані назви перейменованих вулиць.

Херсонська міська рада розробила для жителів свого міста доступну інфографіку, яка підходить для жителів усієї України

В інтернеті можна знайти пропозиції найпростіших адресних табличок для будинків від 40 грн за одну штуку. Водночас в Україні відомі випадки, коли місцеві влади значно завищували вартість нових покажчиків, ймовірно добряче наживаючись на «відкатах». Нещодавно у Києві на тлі перейменувань спалахнув скандал. Міська рада столиці у відповіді на запит повідомила, що на заміну однієї таблички потрібно виділити з бюджету понад 1000 грн. Враховуючи негативний досвід інших міст, громаді Кіровограда варто пильно слідкувати за діями наших чиновників, щоби не допустити «розпилу» коштів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар